Hunter Biden hakkında 17 yıl hapis istemiyle yeni bir dava açıldı

"Müsrif yaşam tarzına milyonlar harcarken, vergilerini ödememeyi seçmiştir"

53 yaşındaki Hunter Biden, Yale Üniversitesi mezunu bir avukat (Reuters)

ABD Başkanı Joe Biden'ın oğlu Hunter Biden hakkında vergi kaçakçılığı suçlamasıyla iddianame hazırlandı.

Son olayda kendisine 9 ayrı suçlama yöneltilen oğul Biden, hüküm giymesi hakkında 17 yıla kadar hapis cezasıyla karşı karşıya kalabilir.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Özel yetkili savcı David Weiss tarafından Kaliforniya bölge mahkemesine sunulan 56 sayfalık iddianamede Hunter Biden, 2016-2019 periyodunda en az 1,4 milyon dolar vergi kaçırmakla suçlandı.

Oğul Biden hakkında daha önce de, silah satın alırken yaptığı federal başvuru sırasında uyuşturucu kullanımıyla ilgili yalan söylediği gerekçesiyle dava açılmıştı.

Hunter Biden'ın 2016-2020'de 7 milyon dolar kazandığı belirtilen iddianamede, "Sanık, müsrif yaşam tarzına milyonlar harcarken, vergilerini ödememeyi seçmiştir. Sanık kazandığı parayı, 2016'yla Ekim 2020 arasında, uyuşturucuya, hayat kadınlarına, lüks otel ve arabalara, giyime, kısacası vergi dışında her şeye harcamıştır" dendi.

İddianamede Biden'ın, 2016-2019'da sadece bankamatiklerden 1,6 milyon dolar nakit çektiği bilgisi yer alırken, bu süreçte "çeşitli kadınlara" 683 bin dolar ödeme yaptığı ve "yetişkin eğlenceleri" için de 188 bin 960 dolar harcadığı ifade edildi.

İddianamede Hunter Biden'ın gelirlerini Ukrayna, Romanya ve Çin'deki bağlantılarından elde ettiği ve bu ülkelerdeki şirketlerden ödemeler aldığı kaydededildi.

Hunter Biden'ın avukatı Abbe Lowell konuyla ilgili yaptığı açıklamada şunları söyledi:

Eğer Hunter'ın soyadı Biden olmasaydı, Delaware'deki ve Kaliforniya'daki iki dava da açılmazdı. Savcı Weiss ilk olarak daha önce görülmemiş ve anayasaya aykırı silah satın alma suçlamalarıyla Cumhuriyetçilerin baskısına boyun eğmişti. Şimdi de, yeni kanıt bulamadığı 5 yıllık soruşturmanın ve Hunter'ın vergilerinin tamamını ödediği iki yılın ardından 9 yeni suçlama yöneltiyor. Oysa ki, birkaç ay önce konunun birkaç vergi kabahati olduğunu kabul etmişti.

Temmuzda Hunter Biden ve Savcı Weiss arasında, iki vergi suçlamasını kabul etmesi karşılığında silah suçlamalarının silinmesi ve Biden'ın hapse girmemesini içeren bir anlaşma yapılmış, anlaşma daha sonra iptal olmuştu.

Yeni iddianame, Joe Biden'ın 2024 başkanlık seçimleri için Donald Trump'la yarışmasının beklendiği dönemde oğul Biden'ın iki kez hakim karşısına çıkması anlamına geliyor.

ABD Senatosu'ndaki Cumhuriyetçiler bir süredir Joe Biden'ın oğlunun yurtdışı bağlantılı işlerinden kazanç sağladığına ilişkin iddialarda bulunarak, ABD Başkanı hakkında bir azil soruşturması başlatmak istiyor. 

Ancak Joe Biden'ın isminin geçmediği yeni iddianamede Cumhuriyetçilerin iddialarına ilişkin herhangi bir detay yer almıyor.


Independent Türkçe, BBC, AFP, Wall Street Journal

DAHA FAZLA HABER OKU