Annelerin ağız hijyeni çocuklarını da etkiliyor

Yapılan bir analiz, yüksek düzeyde diş plağı olan kadınların, çocuklarına bu mantarı bulaştırma olasılığının daha yüksek olduğunu ortaya koydu

Yeni bir araştırmaya göre, annelerin kötü diş hijyeni çocuklarına da geçebiliyor (Pixabay)

Yeni bir araştırma, annenin diş hijyeni kötüyse diş çürüğünün çocuklarına geçme olasılığının çok daha yüksek olduğunu öne sürdü.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Yüksek düzeyde diş plağı olan kadınların çocuklarına bu mantarı aktarma olasılığı, dişleri daha temiz olanlara kıyasla 8 kat daha fazla.

Son çalışmada, yakın temas yoluyla kolayca yayılabilen Candida auris mantarının yanı sıra iki yaş altındaki bebeklerin ağızlarında bulunan diğer DNA türleri de incelendi.

Kuveyt ve ABD'den araştırmacılar 160 çift anne ve çocuğu inceledi ve her ikisinin de ağzında Candida albicans bulunan vakaların yüzde 94'ünde ikisinin de "genetik olarak oldukça benzer suşlara" sahip olduğunu tespit etti.

PLOS One adlı bilimsel dergide yayımlanan çalışma, "çocukların C. albicans edinimi üzerinde güçlü anne etkisi"ni gösterdi ve kilit risk faktörünün "annenin ağız hijyeni" olduğunu öne sürdü.

Daha fazla diş plağı olan annelerin "bebeklerine C. albicans bulaştırma riski kayda değer ölçüde artıyor" ve ayrıca çalışmada siyah çocuklarla kreşe gidenlerin riskinin daha yüksek olduğu bulundu.

2019'da 5 yaşındaki Britanyalı çocuklar üzerinde yapılan bir araştırmada, çocukların neredeyse yüzde 25'inde diş çürüğü olduğu ve her çocuğun ortalama üç ila dört dişinin etkilendiği tespit edilmişti.

Üç yaşındaki çocuklar üzerinde yapılan benzer bir araştırmada, yüzde 11'inin dişlerinde görünür çürük olduğu ve ortalama üç dişin etkilendiği görülmüştü.

Halihazırda sağlıklı bebeklerin yaklaşık yüzde 46'sının ve sağlıklı yetişkinlerin yüzde 69'unun ağızlarında bir miktar mantar izi bulunduğu tahmin ediliyor; önceki çalışmalar sadece anne sütüyle beslenen bebeklerde bu mikropların bulunma olasılığının daha düşük olduğunu göstermişti.

Araştırmacılar, annelere hamilelik sırasında ve doğumdan sonra "ağız sağlığı eğitim programları" sunulmasının önemli olduğunu çünkü bunun "hamileliğin erken dönemlerinde mantar bulaşmasını önlemede faydalı olabileceğini" belirtiyor.


* İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe'nin editöryal politikasını yansıtmayabilir. 

https://www.independent.co.uk/news/health

Independent Türkçe için çeviren: Gökçe Uçak

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU