İmran Han'a bir darbe daha: Oy pusulalarında kriket sopası olmayacak

Seçmenlerin adayları tanıyabilmesi için oy pusulalarında partinin seçim sembolünün bulunması önemli

(AP)

Pakistan Yüksek Mahkemesi genel seçimler öncesinde hapisteki lidere yönelik son bir hamle daha yaparak, eski Başbakan İmran Han'ın partisinin geleneksel seçim sembolü olan kriket sopasını koruma girişimini cumartesi günü reddetti.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Güçlü orgenerallerle anlaşmazlığa düşen Han'ın partisi, 8 Şubat'taki seçim öncesinde hız kazanan ordu destekli bir baskıyla boğuşuyor. Pakistan Adalet Hareketi (PTI) partisi, ordunun kendisini seçim yarışının dışında tutmaya çalıştığını iddia ederken, ordu bu suçlamayı reddediyor.

Bir partinin oy pusulalarındaki seçim sembolü, 241 milyon nüfuslu Güney Asya ülkesinde seçmenlerin adaylarını tanıyabilmesi için büyük önem taşıyor. Bunun bir nedeni de seçim bölgelerinin çoğunluğu okuma yazma oranının düşük olduğu kırsal bölgelerde yer alması.

Başyargıç Qazi Faez Isa, gece geç saatlerde Yüksek Mahkeme'nin internet sitesinde canlı olarak yayımlanan duruşmada kararı açıkladı.

Kriket sopası elinden alınan PTI adaylarının bireysel sembollerle yarışması gerekecek ve bu da seçmenlerin kafasını karıştırabilir.

Parti, "Bu, milyonlarca seçmeni etkileyen açık ara en kötü karar" diye açıklama yaparken, Genel Başkan Barrister Gohar, Han'ın adaylarının seçimlere bağımsız olarak katılacağını duyurdu.

Dawn gazetesine göre PTI sözcüsü Zulfi Bukhari kararı "demokrasi için üzücü bir gün" diye nitelendirdi.

Washington DC merkezli Wilson Center adlı düşünce kuruluşunun Güney Asya Enstitüsü Direktörü Michael Kugelman de şunları söyledi:

Bu incelikle değil, küstahça yapılmış bir seçim öncesi hilesi.

 

PTI liderleri hapse atıldı. PTI'nın seçim adaylarının adaylık belgeleri reddedildi. PTI'nın çevrimiçi mitingleri/bağış kampanyaları engellendi. PTI'nın önde gelen rakibinin hukuki sorunları eridi. PTI taraftarı diye görülen Yüksek Mahkeme yargıçları istifa etti. PTI'nın seçim sembolü kullanması reddedildi.

Pakistan Seçim Komisyonu (ECP), herhangi bir siyasi partinin ulusal seçimlere katılabilmesi için ön koşul olan parti içi seçimleri gerçekleştirmediği gerekçesiyle PTI'nın sembolünü elinden almıştı.

Parti bu karara Yüksek Mahkeme'de itiraz etmişti.

Kasımdan bu yana ertelenen seçim kampanyası, 71 yaşındaki Han'ın hapse atıldığı ve adaylıktan men edildiği belirsiz bir siyasi ortamda sönük bir yarış oluyor.

En büyük rakibi ve üç kez başbakanlık yapmış olan Navaz Şerif tüm suçlamalardan aklanmış ve ömür boyu seçimlere katılma yasağı kaldırılmıştı. Analistler, Şerif'in ordunun desteği sayesinde önde göründüğünü, bunun da hükümetlerin kurulmasına ya da bozulmasına çoğunlukla orgenerallerin karar verdiği bir ülkede avantaj olduğunu söylüyor. Ordu, apolitik olduğunu belirtiyor.

Ajanslardan da yararlanılmıştır. 


* İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe'nin editöryal politikasını yansıtmayabilir. 

https://www.independent.co.uk/asia

Independent Türkçe için çeviren: Gökçe Uçak

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU