Devlet destekli Çinli firma: "Apple'ın şifreleme sistemini kırdık"

Şifreli paylaşım sistemi AirDrop'u Çin'de hükümet karşıtı protestocular da kullanıyordu

Apple'ın AirDrop teknolojisi, rastgele gönderilen pornografik paylaşımlar ve tehdit mesajları nedeniyle de tepki toplamıştı (Reuters)

Çin'de devlet destekli bir firmanın, Apple cihazlar arasında hızlı paylaşım yapılmasını sağlayan AirDrop sisteminin şifresini kırdığı bildirildi.

Pekin Belediyesi Adalet Bürosu'ndan pazartesi günü paylaşılan açıklamada, Wangshendongjian Technology adlı firmanın polisle işbirliği yaparak AirDrop'un şifreleme sistemini aşacak bir yöntem geliştirdiği bildirildi.

Açıklamada, firmanın iPhone'da şifrelenmiş cihaz kayıtlarına ulaşıldığı ve AirDrop üzerinden paylaşım yapan kişilerin telefon numaralarıyla e-postalarının ele geçirildiği belirtildi. 

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Yetkililer, bu yöntemle "uygunsuz içerikler" paylaşan bazı kişilerin tespit edildiğini aktarırken, bu kişilerin kimliklerine ya da gözaltına alınıp alınmadıklarına dair bilgi paylaşılmadı.

Açıklamada "teknolojik atılım" diye nitelenen yöntem sayesinde polisin "şüphelileri daha verimli şekilde belirleyebileceği ve uygunsuz paylaşımları takip edebileceği" savunuldu. 

Apple ise olaya ilişkin henüz açıklama yapmadı. 

Apple marka cihazlarda Bluetooth üzerinden çalışan şifre korumalı AirDrop teknolojisi, Çin'de Ekim 2022'de patlak veren hükümet karşıtı gösterilerde eylemciler tarafından da kullanılmıştı.

Hong Kong'da 2019'da yaşanan "demokrasi protestolarında" da aktivistler bu teknolojiden faydalanarak sansüre takılmadan dosya paylaşımı yapmıştı. 

Öte yandan Amerikalı teknoloji devi, 9 Kasım'da yayımladığı iOS 16.1.1 güncellemesiyle Çin'deki cihazlarda AirDrop teknolojisine sınırlamalar getirmişti. Güncelleme kapsamında kullanıcıların, kendi kişi listesinde yer almayanlara AirDrop üzerinden dosya göndermesi engellenmişti. Söz konusu kısıtlama daha sonraki dünyadaki tüm Apple cihazlarında aktif hale getirilmişti.


Independent Türkçe, CNN, Time

DAHA FAZLA HABER OKU