Blinken: Bölge, gelecekte Gazze'ye yatırım yapmaya hazır ancak bu, Filistin devletine giden yolun açılmasıyla mümkün olabilir

ABD Dışişleri Bakanı Anthony Blinken, dün yaptığı açıklamada, “Ortadoğu'daki birçok ülke, gelecekte Gazze'ye yatırım yapmaya hazır. Ancak bu, Filistin devletine giden yolun açılmasıyla mümkün olabilir" ifadelerini kullandı

ABD Dışişleri Bakanı Anthony Blinken, 9 Ocak 2024'te Tel Aviv'de düzenlediği basın toplantısında konuşuyor (Reuters)

Reuters haber ajansına göre, Blinken, İsrailli liderlerle Tel Aviv'de yaptığı görüşmelerin ardından düzenlediği basın toplantısında açıklamalarda bulundu.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

ABD’li bakan, ülkesinin, Güney Afrika'nın İsrail'e karşı öne sürdüğü soykırım iddiasının "yersiz" olduğuna inandığını, ancak Gazze'de günlük sivil ölümlerinin çok yüksek olduğunu kabul ettiğini bildirdi.

Blinken, ABD'nin bu savaşın bir an önce bitmesini istediğini belirtti.

Ayrıca, İsrail'in amacına ulaşması ve 7 Ekim'de yaşananların bir daha tekrarlanmaması gerektiğini söyledi.

Blinken, İsrail’in savaş nedeniyle yerlerinden edilen Filistinlilerin geri dönüşüne hazırlık amacıyla Gazze Şeridi'nin kuzeyindeki durumu değerlendirmek üzere bir Birleşmiş Milletler heyeti gönderme ilkesini kabul ettiğini duyurdu. Blinken, İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu ile görüşmesinin ardından gazetecilere yaptığı açıklamada, “Bugün, Birleşmiş Milletler'in, yerinden edilmiş Filistinlilerin Gazze'nin kuzeyindeki evlerine tamamen güvenli bir şekilde dönmelerine izin vermek için ne yapılması gerektiğini belirleyecek bir değerlendirme heyeti göndermesine olanak tanıyacak bir plan üzerinde anlaştık” dedi.

Açıklamasında Gazze'de İbrani devleti ile Hamas hareketi arasında savaş devam ederken, İsrail'in Filistinlilerin kendi kendilerini yönetme yeteneklerini baltalamayı bırakması gerektiğine değinen Blinken, “İsrail, halkına liderlik etmek isteyen Filistinli liderlerle ortak olmalı… İsrail, Filistinlilerin kendilerini etkili bir şekilde yönetme yeteneklerini baltalayan adımlar atmayı bırakmalı” şeklinde konuştu.

Blinken, Gazze Şeridi'ne daha fazla yiyecek, su ve ilaç ulaştırılması gerektiğine değinerek, “Gazze'ye daha fazla gıda, daha fazla su, daha fazla ilaç ve diğer temel ihtiyaçların ulaştırılması gerekiyor. Yardımlar Gazze'ye girdikten sonra ihtiyacı olanlara daha etkili şekilde ulaştırılmalı” dedi.

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

Şarku'l Avsat'ın haberlerine ulaşmak için tıklayın

DAHA FAZLA HABER OKU