İsrail, suikast savaşını Güney Lübnan'ın derinliklerine taşıyor

İsrail, Hizbullah liderlerine karşı suikast savaşını genişleterek, Güney Lübnan'ın derinliklerine doğru ilerletti. İsrail Hizbullah liderlerine yönelik hedeflerini 12 kilometreden fazla bir mesafeye kadar genişletti

Hizbullah, lider Visam Tavil'in cenaze törenini Lübnan'ın güneyindeki Hirbet Selm'de gerçekleştirdi (Reuters)

Hizbullah da aynı boyutta İsrail suikastlarına tepki vererek Lübnan sınırına 12 kilometre uzaklıktaki Safed kentinde bulunan kuzeydeki İsrail ordu karargâhını hedef aldı. Bu gelişmeler, savaşın başlamasından 91 gün sonra sınır bölgesinde karşılıklı bombalamalarla sınırlı kalan savaşın gidişatında bir değişiklik olduğunu gösteriyor.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

İsrail Dışişleri Bakanı Yisrael Katz, Kanal 14 TV'ye yaptığı açıklamada şunu söyledi: “Önde gelen Hizbullah lideri Visam Tavil'i hedef almak savaşın bir parçasıydı.”

Hizbullah Genel Sekreter Yardımcısı Naim Kasım, liderlere yönelik süikastlerin geri çekilmeyi değil, aksine direnişi teşvik ettiğini söyledi.

Kuzey Bölge Komutanlığı karargahının dün (Salı) çok sayıda saldırı uçağıyla hedef alınmasının ardından Times of Israel gazetesi, Hizbullah’ın bir liderinin daha öldürüldüğünü bildirdi. Gazete son aylarda İsrail'in kuzeyine insansız hava araçlarıyla düzenlenen çok sayıda saldırıdan Hizbullah’ın sorumlu olduğunu savundu. Gazete son saldırıda Lübnan'ın güneyindeki Hirbet Selm'de öldürülen Hizbullah lideri Visam Tavil'in güneydeki hava kuvvetlerinin komutanı olduğunu kaydetti.

İsrail'in diplomatik arabulucular aracılığıyla Hizbullah'ı "Rıdvan Gücü"nü geri çekmeye çağırması yönünde Lübnan üzerindeki baskısı artıyor. Rıdvan Gücü Litani Nehri'nin güneyindeki sınır bölgesinden gelen elit gücüdür. Bazıları bu gücün prestijini kabul etse de başarılarından şüphe duyuyor ve İsrail bu gücün "aşırı yüceltilmesine" karşı uyarıyor.

Tanınmış Şii muhalif Ali el-Emin şunları söyledi: “Bu gücün, parti içinde hususi bir yere sahip askeri elitin gücü olması gerekiyor. Ancak bu gücün yetenekleri hakkında öne sürülenlerle tutarlı olarak yürütülen olağanüstü niteliksel eylemleri duymadık.”

El-Emin, Şarku'l Avsat'a şunları söyledi: “Bu gücün partinin geri kalan askeri gruplarından pek farklı olduğunu düşünmüyorum ve ele alınmasında bir abartı olması da muhtemeldir.”

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

Şarku'l Avsat'ın haberlerine ulaşmak için tıklayın

DAHA FAZLA HABER OKU