15 maddede Epstein ve dava dosyaları: Cinsel istismar, fuhuş, pedofili, eski başkanlar, başbakanlar, ünlüler ve Mossad iddiaları

Dünya Epstein dava dosyalarını konuşuyor. İçine girdikçe şok edici, kan dondurucu iddiaların yer aldığı dosyalarda dünya siyasetinin önde gelen birçok isminin adı geçiyor

ABD'de kız çocuklarına yönelik cinsel istismar, pedofili ve fuhuş ağı oluşturmak suçlamasıyla yargılanırken hapishanede ölü bulunan Amerikalı milyarder Jeffrey Epstein davasına ilişkin dosyaların dördüncü kısmı da kamuoyuna duyuruldu.

Ortaya dökülen iddialar şok edici. 

Independent Türkçe, yeni başlayanlar için 15 maddede Jeffrey Epstein ve dava dosyalarının içeriğini derledi.

1- Milyarderlikten skandallara

Epstein belgelerinden önce biraz kendisiyle ilgili birkaç hatırlatma: 1953'de New York'ta Yahudi bir ailede dünyaya geldi.

Öğretmenlik, bankacılık ve finans sektörlerinde çalıştı.

Çok zengin ve etkili bir iş insanıydı. 
 


Kendi adına kurduğu vakıflar aracılığıyla birçok üniversite, araştırma merkezi ve hayır kurumuna bağışlar yaptı.

2005'te Florida'da 14 yaşındaki bir kız çocuğuna cinsel istismarda bulunduğu iddiasıyla polis tarafından soruşturulmaya başlanmasaydı belki de skandallarla anılan bir kişi olmayacaktı.

2- Epstein'ın şüpheli ölümü

Epstein, 2008'de biri 18 yaşından küçük iki genç kızı fuhuş amaçlı istismardan suçlu bulundu.

Tartışmalı bir anlaşma sonucu 13 ay hapis cezasına çarptırıldı.

2019'da Florida ve New York'ta küçük çocukları taciz etmek ve fuhuş nedeniyle tekrar tutuklandı.

Aynı yıl tutuklu bulunduğu Manhattan'daki Metropolitan Cezaevi'ndeki hücresinde kendisini asıp intihar ettiği belirtildi.

Ancak ölümünün gerçek nedeni hakkında bazı komplo teorileri var.

Zira öldüğünde 66 yaşında olan Amerikalı finansör Epstein, seks ticareti suçlamasıyla yargılanmayı bekliyordu.

"Aslında intihar etmedi" diyenler zamanlamaya dikkat çekiyor.
 


Yıllardır Epstein hakkında haberlere imza atan Amerikalı soruşturmacı gazeteci Julie K. Brown, "Ne FBI ne Amerika Birleşik Devletleri Adalet Bakanlığı beni Epstein'ın intihar ettiğine ikna etmedi. Neden mahkemeye çıkmadan pes etsin ki?" diye soruyor.

Brown, bununla birlikte bir dizi başka karanlık ayrıntıya dikkat çekiyor: Epstein'ın ölmeden evvel boynundaki üç kemiğin kırılması ve onu hapishane hücresinde gözetlemesi gereken iki gardiyanın gizemli bir şekilde uykuya dalması gibi. 

3- Suç ortağı İngiltere sosyetesinden

Epstein'ın eski sevgilisinin adı Ghislaine Maxwell.

Birleşik Krallık sosyetesinin önde gelen simalarındandı.

Aynı zamanda İngiltere'nin medya ve yayıncılık devlerinden Robert Maxwell'in kızı.

Robert Maxwell, Nazi işgalinden kaçtıktan sonra sadece medyada yer edinmedi, siyasete de girdi, parlamenter oldu, tarihin en büyük dolandırıcılarından birine evrildi.

1923'te Çekoslovakya'da Yidiş konuşan fakir bir Ortodoks Yahudi ailenin çocuğu olarak dünyaya gelen Maxwell, seneler sonra 2 milyar dolar değerindeki krediyi temerrüde düşürüp, kaçınılmaz iflasıyla yüzleşmeyi reddecek, şirketinin emeklilik fonundan milyonlarca sterlin yağmalayacak hatta kendi personelinin emekli maaşlarından çalacaktı.
 


Epstein'ın Maxwell'in kızı Ghislaine ile babasının ölümünden sonra tanıştığı, sevgilisini New York sosyetesine soktuğu biliniyor.

ABD'li gazeteci Brown'a göre Epstein yasaların üstünde olmak için yeterli güce ve paraya sahip olduğunu düşünen bir sosyopattı ve istediğini elde etmek için herkesi manipüle edecek kadar zeki olduğuna inanıyordu.

Bu da kuşkusuz Ghislaine Maxwell'in Epstein'ın suç ortağına dönüşmesi için yeterli ama muhtemelen hafifletici olmayan bir sebepti.

4- Robert Maxwell ve Jeffrey Epstein hikayelerindeki benzerlikler

Robert Maxwell ile Jeffrey Epstein'ı birbirine bağlayan tek şey ise Ghislaine Maxwell değil.

İki ismin ölüm şekilleriyle ilgili arkalarında bıraktıkları soru işaretleri de benzerlik gösteriyor.

Robert Maxwell, Kasım 1991'de hayatını kaybettiğinde 68 yaşındaydı.

İngiliz medya imparatorunun Kanarya Adaları yakınlarındaki lüks yatı Lady Ghislaine'den düştükten sonra boğulduğu söyleniyordu.

İspanyol polisi Maxwell'in ölümünde herhangi bir cinayet şüphesinin bulunmadığı konusunda ısrar etse de Maxwell'in tam olarak nasıl öldüğüne dair söylentiler hiç eksilmedi.

Bir teori olası bir intihara işaret ediyor. 
 


Bir başka teori ise Maxwell'in gizlice çalıştığı İsrail Mossad istihbarat teşkilatı tarafından suikasta kurban gittiği yönünde...

Yani Epstein'ın ölümüyle ilgili iddiaların karbon kopyası gibi.

Kudüs'teki Zeytin Dağı'na gömülen Maxwell'in cenazesine İsrail istihbaratından çok sayıda kişinin katıldığı hatta dönemin İsrail başbakanı İzak Şamir'in de hazır bulunduğu belirtiliyor.

Epstein'ın Mossad ile ilişkisi üzerine iddialar mı?

Birkaç madde sonra...

Önce Epstein'ın "meşhur" ve "hatırlı" dostlarından bahsetmek gerek.

5- Hatırlı dostlar: Trump, Clinton, Prens Andrew

Gerçekten de Amerikalı finansçı Epstein'ın dostları sıradan kişiler değildi.

Eski ABD Başkanları Donald Trump, Bill Clinton...

Ya da İngiliz Kraliyet ailesinin eski mensubu Prens Andrew ilk akla gelenler.

Eski mensubu çünkü York Dükü Prens Andrew, Epstein ile bağları nedeniyle kraliyet görevlerinden çekilmek zorunda kalmıştı.

Eski New Mexico Valisi Bill Richardson ile eski ABD Senatörü George Mitchell ilk üçlüye göre nispeten sönük ama Epstein'ın "güçlü dostlar" kontenjanından isimlerdi. 
 


Epstein politika dünyasının yanı sıra finans, kültür-sanat ve moda dünyasının elit isimleriyle de yakın ilişkiler kurmuştu.

Onlardan biri de Jean-Luc Brunel'di.

2022 şubatında hayatını kaybeden Luc-Brunel uluslararası modellik ajansı yöneticisiydi.

Reşit olmayan kızlara dair kanalllardan birinin de Fransız isim olduğu öne sürüldü.

Luc-Brunel aynı zamanda Epstein'ın finansmanıyla MC2 Modellik Ajansı'nı kurmuş, 1988'den ölümüne değin ise cinsel saldırı iddialarıyla karşı karşıya kalmıştı.

6- Epstein ile 36 kez görüşen İsrail başbakanı: Ehud Barak 

Peki ya yeni isimler?

Yani düne kadar bilinmeyen ama geçen hafta itibarıyla konuşulmaya başlanan kişiler kim?

Daha doğru ifadeyle kimler yok ki?

CIA direktörü William Burns, eski ABD Başkan Yardımcısı Al Gore, aktör Kevin Spacey, merhum pop star Michael Jackson, sihirbaz David Copperfield, eski Beyaz Saray danışmanı Kathryn Ruemmler, aktivist ve dilbilimci Noam Chomsky, risk sermayedarı Reid Hoffman ve eski Harvard başkanı Lawrence Summers'ın Epstein'ın cinsel istismar teşkil eden partilerine katılan isimler arasında olduğu iddia ediliyor.

Woody Allen, Bill Gates, eski Norveç Başbakanı Thorbjørn Jagland, eski Barclays başkanı Jes Staley Epstein'ın çevresindeki diğer dostları olduğu öne sürülüyor.

Ve bir de eski İsrail Başbakanı Ehud Barak...

Eski İsrail Genelkurmay Başkanı ve eski başbakan Ehud Barak'ın Epstein ile en az 36 kez görüştüğü öne sürülüyor. 
 


Barak 2016 yılında Manhattan'daki evine yüzünde bir eşarpla girerken fotoğraflanmıştı.

 Aynı gün genç kadınların da konuta girip çıktığı görüldü.

Barak fotoğrafları ortaya çıkaran Daily Mail gazetesini dava etmiş, Twitter'da yayınladığı açıklamada ise zaten soğuk havalarda eşarp taktığını söylemişti.

İsrail ile ilişkili bir diğer dikkat çekici isim ise Uluslararası Adalet Divanı'nda İsrail'i soykırım suçlamalarına karşı savunması beklenen Amerikalı avukat ve hukuk profesörü Alan Dershowitz.

Onunla ilgili detay ise 13. maddede. 

7- Epstein'ın güvenlikçisi: Kızlar için üstümde sürekli nakit tutmamı söylemişti

Amerikalı multimilyoner ve cinsel suçlu Jeffrey Epstein ve onunla bağlantılı olanların suçları, yakın zamanda mahkeme dosyalarının ifşa edilmesiyle gün yüzüne çıktı.

Yani bir önceki maddede bahsi geçen isimler Epstein dosyalarında dillendiriliyor.

Toplamda 300 sayfayı aşan 19 mühürsüz belge, Epstein'ın kendisine reşit olmayan bir çocukken cinsel tacizde bulunduğunu iddia eden Virginia Giuffre tarafından açılan davasının bir parçası niteliğinde.

Virginia Giuffre seks ticareti mağdurlarının sesi aynı zamanda Epstein'ın seks kaçakçılığı çetesinin kurbanı olduğunu söylüyor; Epstein'ın eski kız arkadaşı Ghislaine Maxwell'i de istismarı kolaylaştırmada rol oynamakla suçluyor. 
 


Giuffre, 2021 yılında New York'ta, Prens Andrew'un 17 yaşındayken New York ve Londra'da kendisine cinsel tacizde bulunduğu iddiasıyla dava açmış, reşit olmadığını bilen prensin kendisine cinsel tacizde bulunduğunu iddia etmişti.  

Virginia Giuffre'nin eski New Mexico Valisi Bill Richardson ile ilişkiye girmeye zorlandığı ise bir başka önemli iddia.

Dosyalara yansıyan bir başka ifade ise Epstein'ın güvenliğinden sorumlu çalışanlarından Alfredo Rodriguez'e ait: "Lisedeki kızlara ve Epstein'ın işe alınmasına yardımcı olan kızlara vermek için her zaman yanında nakit taşımak zorundaydım"

8- "Clinton, Epstein'ı korudu" ifadesi ve sarsıcı kaset iddiaları 

Manhattan Federal mahkemesince açıklanan belgeler arasında dikkate değer bir ifade ve bir iddia da var.

Önce ifade...

Palm Beach Dedektifi Joseph Recarey'e ait.

Epstein ve Maxwell'in "masaj yapmak ve Epstein'ın evinde çalışmak üzere" kızları bulup işe alma sürecini anlatıyor.

Dedektifin Maxwell tarafından işe alınan en az 30 kızla konuştuğu ifade ediliyor.

Dikkat çekici iddia ise Giuffre'nin bir e-postada eski Başkan Clinton'un Vanity Fair dergisini Epstein ile ilgili "seks ticareti" içeren makaleler yayınlamaması konusunda tehdit ettiği yönünde. 
 


Clinton'un temsilcileri eski başkanın Epstein'ın suçlarından haberi olmadığını savunuyor.

Maxwell'in avukatları, Clinton'ın Epstein'ın adasını ziyaret etmiş olması durumunda ABD istihbarat servisinin bunu belgelemesi gerektiğini ileri sürerek, böyle bir delil bulunmadığından eski başkanın adayı ziyaret etmediğini öne sürüyor.

Amerikan ABC televizyonuna göre eski ABD Başkanı Bill Clinton’ın ismi 50 kez mahkeme belgelerinde geçiyor ancak yasa dışı bir durum olduğuna ilişkin bir kanıt bulunmuyor.

2000’lerin başında hayırsever bir aktivist olarak takdir edildiği bir dönemde Epstein'ın uçağıyla Bill Clinton’ın çok sayıda insani yardım gezisi için Afrika’ya gittiği biliniyor.

Yüzlerce sayfalık mahkeme dosyalarında kurbanlardan birinin "Bill Clinton onların gençliğini seviyor" ifadesi dikkat çekmişti.

Yeni mühürlenen belgeler, Jeffrey Epstein'ı cinsel tacizle suçlayan bir kadının, eski ABD başkanı Bill Clinton, Prens Andrew ve İngiliz iş insanı Richard Branson gibi tanınmış kişilerin "seks kasetlerine" sahip olduğunu iddia ettiğini ortaya çıkardı.

Kurbanlardan Sarap Ransome, 2016 yılında bir köşe yazarına gönderdiği bir dizi e-postada, arkadaşının Clinton, Prens Andrew ve Richard Branson ile cinsel ilişkiye girdiğini ve bunun her seferinde Epstein tarafından filme alındığını iddia ediyor: 

Sinir bozucu bir şekilde Epstein görüntülerin hiçbirinde görülmüyordu ama o işte böyle zeki biriydi"

9- "Trump sürekli çimdikliyordu"

Epstein ile geçmişte yakın olduğu bilinen isimlerden bir başkası ise eski ABD Başkanı Donald Trump.

8 Ocak Pazartesi günü yayımlanan belgede Epstein ve Trump'ı cinsel saldırıyla suçlayan Sarah Ransome'un da iddiaları var.

Ransome aşağılanmalara, cinsel istismara, tecavüz ve tehditlere maruz kaldığını, Jeffery Epstein ve Ghislaine Maxwell tarafından 2008'de ve 2018'de taciz edildiğini, iki kez intihara kalkıştığını, tacizden kaçmak için ABD Virjin Adaları'ndaki bir uçurumdan atlamaya çalıştığını iddia ediyor.
 


Yahoo Life'a verdiği röportajda yaşadıklarını "İnsan ticaretine maruz kaldım. İstismar edildim. Beni ve ailemi öldürmekle tehdit ettiler. Jeffrey'nin adası tecavüz ve insan ticareti için tasarlanmıştı" diye özetliyor.

Ransome 2007'de İngiltere'ye kaçmayı başarmıştı.

Ransome'un son dosyara yansıyan iddiaları ise gazeteci Maureen Callahan'a Epstein ve Trump dahil diğerlerinin dahil olduğu olaylarla ilgili olarak gönderilen e-postalardan ibaret:

Başka bir arkadaş (Jen) Donald ile olan samimi arkadaşlığı hakkında bana güvenmişti. Bay Trump'un kesinlikle ona karşı bir ilgisi vardı ve bana sürekli olarak onun kalkık meme uçlarını sevdiğinden bahsetti. Donald Trump, onun meme uçlarını acıyana kadar çimdiklemeyi ve ***eyi seviyordu. Bir akşam birlikte duş aldığımızda, bana meme uçlarını gösterdi. Meme uçları kızarık ve şişmişti, bakarken acı verici görünüyorlardı. Onlara baktığımda ürktüğümü hatırlıyorum. Ayrıca, düzenli olarak Jen'in Trump ile cinsel ilişkisi olduğunu biliyorum, çünkü bir keresinde Jen'le kahve içmek için buluştuk, hemen sonra Trump ve Epstein ile birlikte buluşmaya gidecekti, Jeffery'nin NY malikanesinde..."

Trump'ın sözcüsü Steven Cheung, yanıt olarak Newsweek'e "Bu temelsiz suçlamalar tamamen yanlış oldukları ve hiçbir dayanağı olmadığı için tamamen geri çekildi" diye konuştu.

Eski başkan, Epstein'la ilgili herhangi bir suçla itham edilmedi.

10- Virjin Adaları, New York'ta malikane

 Mekanlar...

Adı artık pedofili ve seks ticareti ile özdeşleşen Epstein tüm bu pis işleri nerede yapıyor, yaptırıyordu? 
 


Listede, New York'taki bir malikane, Palm Beach'teki bir villa, ABD Virgin Adaları'ndaki özel bir ada ve Santa Fe dışındaki bir çiftlik de dahil olmak üzere çeşitli yerlere götürülen Epstein kurbanları yer alıyor.

Epstein'ın Palm Beach'teki malikanesine getirdiği her yeni kız çocuğu içi için en az 300 dolar ödeme yaptığı öne sürülüyor.

11- Epstein dosyaları

Peki tüm dünyanın konuştuğu Epstein dosyaları yeni mi?

Son parti yeni yayımlandı ama ilk kez değil...

Epstein'ın suç ortağı eski sevgilisi Maxwell'in 2015 yılındaki davası kapsamında açıklanmasına karar verilen mahkeme dosyaları, ABD Bölge Yargıcı Loretta Preska'nın kararı sonrası halka açıldı. 
 


Kurbanlardan Victoria Giuffre'nin Maxwell'e karşı davası 2017'de sonuçlanırken, mahkeme dosyalarının ilk 2000 sayfası 2019'da açıldı ve 2020, 2021 ve 2022'de ek yayınlar yapıldı.

Preska'nın kararıyla 2023 yılında açıklanan dosyalar, daha önce hem mağdurların hem de sanıkların gizlilik hakları nedeniyle saklanmıştı. 

12- Epstein Mossad ajanı mı, dünyanın en güçlü liderlerine şantaj mı yapıyordu?

Ve İsrail ile Mossad bağlantıları...

İddialar arasında Epstein'ın İsrail istihbarat teşkilatı Mossad için çalıştığı iddiası da var.

İddianın sahibi eski İsrail istihbarat görevlisi olduğunu belirten Ari Ben-Menashe. 

İran doğumlu İsrailli bir işadamı olan ve 1977'den 1987'ye kadar Mossad için çalıştığını söyleyen Ben-Menashe, 1989'da ABD'de silah ticareti suçlamasıyla tutuklanmış, 1990'da jüri onun İsrail devleti adına hareket ettiğini kabul ettikten sonra beraat etmişti.

İsrail daha sonra Ben-Menashe'nin kendi istihbarat servisleriyle herhangi bir bağlantısı olduğunu reddetse de Ben-Menashe bunu gülünç bulduğunu söylemişti.
 


Peki Ben-Menashe, Epstein'ın Mossad casusu olduğu iddiasını neye dayandırıyor?

Ben-Menashe aslında sadece Epstein'ın değil Ghislaine Maxwell'in babası Robert Maxwell'in de İsrail ajanı olduğunu öne sürüyor.

Tüm bu skandalların ise Mossad tarafından istihbarat toplamak ve önde gelen siyasetçilere şantaj yapmak amacıyla düzenlendiğinden bahsediyor.

Ben-Menashe bununla birlikte Prens Andrew'un aldatıldığını ve ünlü isimleri Epstein'a getirmek için kullanıldığını iddia edip eski İsrail Başbakanı Ehud Barak'ın da olaylardan haberdar olduğunu öne sürüyor.

Ben-Menashe söz konusu iddialara yakında okuyucularla buluşacak olan "Epstein: Ölü Adamlar Masal Anlatmaz" adlı kitabında yer veriyor:

Bakın ortalıkta dolaşmak suç değil. Utanç verici olabilir ama bu bir suç değil. Ama on dört yaşındaki bir kızı ****ek suçtur. Ve on dört yaşındaki kızlarla *****en politikacıların fotoğraflarını çekiliyordu. Onlar [Epstein ve Maxwell] insanlara bu şekilde şantaj yapıyordu"

Bir başka deyişle genç kızların siyasetçilere seks için sağladığı daha sonra bu olayları İsrail istihbaratı adına onlara şantaj yapmak için kullanıldığı iddia ediliyor.

Ghislaine Maxwell'in aslında idareci olduğunu iddia eden Ben-Menashe, Epstein'ın Mossad'la Maxwell'in yine İsrail casusluk ajanı olan babası Robert Maxwell tarafından tanıştırıldığını belirtiyor.

Kitapta Maxwell'in diğer hükümetler için ikili veya üçlü ajan olarak çalışmış olabileceği iddiası da var.

Ben-Menashe tarafından yapılan açıklamalar henüz kanıtlanmış değil.

13- Dava dosyasındaki avukat İsrail'i Uluslararası Ceza Mahkemesi'nde savunacak

Tam da bu noktada Epstein belgelerinde ismi geçen bir başka isme, 85 yaşındaki Alan Dershowitz'e daha yakından bakmak gerekiyor.

Dershowitz, Amerika Birleşik Devletleri'nin en tartışmalı kimi isimlerini mahkemelerde başarıyla savunarak kariyerini parlatmış bir isim.

3 Ocak Çarşamba gecesi mühürlenen Epstein belgelerinin ilk diliminde adının geçmesinin ardından artık kendini savunmak durumunda.

Mühürsüz belgelerden birinde "Epstein'ın o zamanlar reşit olmayan Jane Doe #3'ü cinsel ilişkiye girmeye zorladığı güçlü kişilerden biri, Epstein'ın yakın arkadaşı ve tanınmış ceza savunma avukatı eski Harvard Hukuk Profesörü Alan Dershowitz'di" deniyor. 
 


Son aylarda Dershowitz, İsrail'in Gazze'ye yönelik saldırılarını destekledi.

Güney Afrika tarafından İsrail'e karşı açılan soykırım davasında İsrail'i Uluslararası Adalet Divanı'nda temsil etmek üzere Başbakan Benyamin Netanyahu tarafından seçildi.

2 Ocak'ta ABD medya kuruluşu Newsnation'a konuşan Dershowitz "Her şeyin, her belgenin, her kağıt parçasının, yarı gerçeklerin veya yalanların ortaya çıkmasını istiyorum, yanlış bir şey yok" dedi.

Belgeler Dershowitz'in reşit olmayan bir kıza kendisiyle Florida, New York, New Mexico, Virgin Adaları'nda cinsel ilişkiye girmesini emrettiğini ortaya koyuyor.

Ayrıca başka cinsel taciz iddialarının tanığı olduğu iddiaları üzerine Dershowitz'in yanıtı ise "Peki ya Hamas? Ben bir Yahudi olarak mağdurum. Epstein listesindeki isimlerin açıklanmasını sert bir şekilde talep eden tüm radikal feministlerin bir listesini istiyorum. Onlardan kaç tanesi aslında Hamas'ı kınamış?!" oldu.

14- Pedofili adasında bir bilim insanı

Epstein, yıllar boyunca dünyanın en önde gelen çoğunlukla erkek bilim insanlarıyla kişisel ilişkiler kurmuştu.

O bilim insanlarından biri de kara deliklerin mucidi Stephen Hawking'ti.  

Belgelerde bugüne kadar anılan isimler arasında en şaşırtıcı olanı.

İngiliz bilim insanı Hawking 2006 yılında finansör Jeffrey Epstein tarafından düzenlenen bir etkinlikte, "özel ada"nın konuklarındandı.

Epstein'ın eski kız arkadaşı ve suç ortağı Ghislaine Maxwell'a yazılmış 2015 tarihli bir e-posta, Hawking'in Epstein'ın özel adasındaki cinsel istismarlara dahil olduğu öne sürülüyor. 
 


Bu e-posta, Virginia Giuffre tarafından Epstein'ın kurbanlarından biri olarak Maxwell'a karşı açılan bir iftira davası kapsamında keşif belgelerinde yer aldı.

E-postada Giuffre'nin Hawking'in reşit olmayan kızların da bulunduğu bir grup seks partisinde yer aldığını iddia ediyor.

Epstein'ın Maxwell'a, Giuffre'nin iddiasını çürütebilecek herkese ödül teklif etmesini söylüyor.

Bu iddiayı destekleyen mahkeme belgesinde başka bir kanıt yok.

Belge, Miami Herald'ın açtığı davaya yanıt olarak binlerce sayfa kayıt ile birlikte yayımlanmıştı.

Epstein adı skandallarla henüz anılmazken, dünyanın araştırma merkezlerini finanse etmiş; Harvard'a yaklaşık 9 milyon dolar ve MIT'ye 800 bin dolar bağışlamıştı. 

15- Epstein'ın peşini bırakmayan Amerikalı gazeteci

Ve bugün tüm bunların konuşulmasını sağlayan en önemli isim: Araştırmacı-soruşturmacı gazeteci Julie K. Brown. 
 


Brown'ın 2017 ve 2018'de Miami Herald için yaptığı haberler Epstein'a yönelik daha fazla suçlamaya yol açmış ve yaklaşık 80 kurbanının kimliği belirlenmişti.

 

© The Independentturkish

DAHA FAZLA HABER OKU