Kuveyt demografiye "kısmi çalışma" ile çözüm buluyor

Kuveyt kamu sektöründe çalışan gurbetçilerin oranı Körfez ülkeleri arasında en yüksek seviyede

Kuveyt, ocak ayından itibaren özel sektörde kısmi çalışmaya izin veriyor / Fotoğraf: Reuters

Kuveyt yetkilileri, yaklaşık 2 milyon yabancının çalıştığı ülkede "demografik dengesizlikleri gidermek" amacıyla bu ocak ayından itibaren özel sektörde kısmi çalışmaya izin veren bir kararname yayımladı.

Daha önce yayımlanan resmi verilerde, Kuveyt'te kamu sektöründe çalışan yabancıların yüzdesinin Körfez ülkeleri arasında en yüksek olduğunu ve toplam kamu çalışanlarının yüzde 23'ünü yabancıların oluşturduğunu ortaya koymuştu. 

Kuveyt İnsan Gücü Kamu Otoritesi yaptığı açıklamada, "Başbakan Birinci Yardımcısı Talal el-Halid'in izin vermesine ilişkin karar, asıl işverenin onayıyla ve günde en fazla dört saat süreyle verilecek. Müteahhitlik sektörü bu sınırın dışında tutuluyor. Karar, özel sektördeki işçilerin bir süreliğine başka bir işverenin yanında yarı zamanlı çalışmasına olanak sağladı" dedi.

Açıklamaya göre, Kuveyt'teki mevcut işgücünden faydalanmayı amaçlayan karar, "işe alıma alternatif olarak" geldi; bu da "demografik dengesizliklerin giderilmesine ve işgücü piyasası ihtiyacının karşılanmasına katkıda bulunacak."

Kamu Sivil Bilgi Kurumu'ndan alınan ve yerel gazetelerde yayınlanan istatistiklere göre, "kamu sektöründe çalışan sayısı 483,2 bin çalışana ulaşırken, bunların 372,8 bini Kuveytli olup toplamın yaklaşık yüzde 77'sini oluştururken, istihdam edilen yabancıların sayısı da 483,2 bine ulaştı. Hükümette ise yaklaşık 110,4 bine ulaştı."

Kuveyt'te kamu ve özel sektörde vatandaş veya yabancı olmak üzere çalışan toplam çalışan sayısı 1,91 milyona ulaştı.

Bunların yüzde 75'i özel sektörde çalışırken, kamu sektörünün ülkedeki toplam çalışan sayısı içindeki payı yaklaşık yüzde 25'tir.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Uzaktan çalışma

Aynı zamanda İçişleri Bakanı görevini de yürüten Talal el-Halid, işverenlerin, işçilerin işyerinde bulunmalarına gerek kalmadan görevlerini tamamlayabilecekleri meslekler için bir grup çalışanın, özel sektördeki işveren ve işçilerin haklarını güvence altına almak amacıyla otorite tarafından belirlenen kontrollere uygun olarak "uzaktan" çalışmasına izin verilmesine izin verilmesi talimatını verdi. 

Bu karar ve yönerge paketi, işverenlere destek verilmesini ve özel sektördeki çalışma mekanizmalarının teknolojik gelişmelere paralel olarak geliştirilmesini, özel sektördeki iş ortamının iyileştirilmesini ve işverenlerin projelerini geliştirmelerine olanak sağlanmasını ifade etmektedir.


Deneyimlere yatırım yapmak

Kuveytli ekonomi analisti Ali el-Enezi Independent Arabia ile yaptığı röportajda, yarı zamanlı çalışmaya izin verilmesinin kanun dışında çalışan işçilerin statüsünü yasallaştırdığını ve dolayısıyla yarı zamanlı çalışmanın düzenlenmesi ve çalışma özgürlüğüne izin verilmesi anlamına geldiğini söyleyerek "Geçerli oturma iznine sahip olanlar çalışabilir. Bu, demografik kompozisyonun değiştirilmesine yönelik bir adımdır" dedi.

El-Enezi, "Kararın, gurbetçi işçi üzerindeki baskıyı azaltacağını ve ona birden fazla seçeneğe sahip olma olanağı tanıyacağını, bunun da yeni gurbetçi işçi yükünü azaltacağını, böylece uygun kararlar doğrultusunda işletme sahiplerinin, Kuveyt ekonomisini öyle ya da böyle bir şekilde destekleyen bu kısmi işlerden faydalanmakla yetineceğini" açıkladı.


Karar ve ikamet

Kamu İnsan Gücü Kurumu Genel Müdür Vekili Merzuk el-Atibi ise özel bir açıklamada şunları söyledi:

Bakanlık kararının hükümleri, özel sektördeki işgücü piyasasını düzenlemek ve hükümlerini işçilerle sınırlamak için geldi. Yabancıların İkamet Kanunu'nun idari yönetmelik hükümleri uyarınca ikamet maddesi (18)'e sahip olan özel sektör ve buna göre ev hizmetlileri veya bakmakla yükümlü oldukları kişiler hakkında Karar hükümleri uygulanmamaktadır.
 


El-Atibi, "Bakanlar Kurulu Birinci Yardımcısı'nın, Kamu İnsan Gücü Otoritesini denetleme konusunda uzmanlaşmış bakan sıfatıyla, demografik dengesizliklerin ele alınması meselesiyle ilgilenen bakan olduğuna" işaret etti. 

El-Atibi'ye göre karar, Kuveyt işgücü piyasasındaki deneyimleri göz önüne alındığında, ülkede bulunan yabancı işçilerin işgücü piyasasının ihtiyaçlarını karşılamak için mümkün olan maksimum faydayı elde etme amacıyla geliyor.

Özel sektörde çalışanlara ilişkin verilen bakanlık kararı 2010 yılı 6 sayılı Özel Sektörde İş Kanunu hükümlerine tabidir. Kamu sektöründeki işçiler ise, kamu hizmeti kanunlarının hükümlerine tabidirler; bu kanunun hükümleri iş kanunundan farklıdır, zira bu kanun özel sektördeki çalışmayı düzenlemektedir.


El-Atibi, genel olarak İş Kanunu hükümlerine uygun, ancak özellikle bu kanunda belirtilen ihlalleri önleyecek kontroller konusunda kontrollerin oluşturulmasına dikkat çekti.

Daha önce Kuveyt Bakanlar Konseyi, ülkede yaygın tartışmalara yol açan bir karar olan Demografiyi Düzenleme Ulusal Komitesi'nin kurulmasını onayladı. Ülkede çok sayıda yabancı işçi var.

Kuveyt Merkezi İstatistik İdaresi'nin 2022 yılı için yayınladığı son nüfus sayımı, ülkedeki nüfusun 4 milyon 200 bine ulaştığını, bunun yaklaşık 2 milyon 800 binini Kuveytlilerin oluşturduğunu gösterdi.

Kuveyt hükümeti, Şeyh Ahmed Nevah el-Ahmed es-Sabah başkanlığında istifasını sunmasına rağmen, 20 Aralık 2023 tarihinde yeni Emiri Şeyh Meşal el-Ahmed el-Cabir es-Sabah'ın Kuveyt Ulusal Meclisi önünde anayasal yemini etmesinden sonra acil işler yönetmeye ve kararları onaylamaya devam ediyor. 

 

 

Independent Arabia

DAHA FAZLA HABER OKU