PODCAST | Afrika Zamanı

Ömer Faruk Özbil, "Afrika Zamanı" podcast programının bu bölümünde Afrika'nın kuzeyinden güneyine, doğusunda batısına "5 Dakikada Afrika Gündemi"ni aktardı

Merhaba değerli dinleyiciler,

Bugün 31 Aralık 2023;

Independent Türkçe için hazırladığım, 

"Afrika Zamanı" podcast programına hoş geldiniz.

Her hafta pazar günü "5 Dakikada Afrika Gündemi" ile karşınızda olmaya devam ediyorum. 

Bu hafta Afrika'nın kuzeyinden güneyine, doğusunda batısına birçok gelişmeyi sizlere aktaracağım.


Etiyopya Tigray eyaletinin yüzde 91'i açlıktan dolayı ölüm riski altında

Uzun yıllar iç savaş yaşanan ve geçen sene barış anlaşması imzalanan Etiyopya'nın Tigray Eyaleti tarihinin en büyük kıtlıklarından birini yaşıyor.

Savaş ve kuraklığa bağlı kıtlık sonucu eyalet nüfusunun yüzde 91'i ölüme varacak düzeyde açlık riski ile karşı karşıya.

Etiyopya hükümeti ile Tigray Halk Kurtuluş Cephesi (TPLF) arasında Kasım 2022'de sona erdirilen çatışmalardan bu yana binlerce Tigraylı gıda yetersizliğinden dolayı hayatını kaybetti.

Savaşta sağlık alt yapısı çökmüş, 1 milyondan fazla insan yerinden edilmişti. Savaş sonrası kuraklık, çekirge istilası gibi sebeplerden ötürü şartlar gittikçe zorlaştı.

1984 yılında milyonlarca kişinin öldüğü büyük kıtlıkla benzetilen kıtlığın büyük bir felakete yol açabileceği belirtildi. Bir ay içinde 176 Tigraylı açlık nedeniyle hayatını kaybetti. Tigray geçici hükümeti olağanüstü hal ilan etti.


Güney Afrika, Uluslararası Adalet Divanında İsrail'e işlem başlattı

Güney Afrika, Uluslararası Adalet Divanı'nda (UAD) İsrail'e karşı dava açılması ve mahkemeden geçici tedbirler alınmasını isteyen bir başvuruda bulundu.

Yapılan açıklamada, başvurunun "İsrail'in Gazze Şeridi'ndeki Filistinlilerle ilgili olarak Soykırım Suçunun Önlenmesi ve Cezalandırılmasına İlişkin Sözleşme kapsamındaki yükümlülüklerinin ihlal edildiği iddiasıyla ilgili" olduğu söylendi.

İsrail'in eylemleri Gazze'deki Filistinlileri yok etmek hedefi benimsemesi sonucu faaliyetlerinin soykırım niteliğinde olduğu ifade edildi.

İsrail'in Gazze Şeridi'ne düzenlediği saldırılarda 20 binden fazla insan hayatını kaybederken 60 bin kişi yaralandı. Hamas'ın İsrail'e düzenlediği saldırılarda 1.200 İsrailli öldürüldü.

Hava saldırıları sonucu Gazze'deki altyapının yüzde 60'ı hasar gördü. 2 milyon bölge sakini gıda, temiz su ve ilaç kıtlığı yaşıyor.


Rusya 31 yıl sonra Burkina Faso büyükelçiliğini yeniden açtı

Rusya, 31 yıllık bir aradan sonra Burkina Faso'daki büyükelçiliğini yeniden açtı. Eylül 2022'de yaşanan askeri darbeden sonra ülke politikasında köklü değişimler yaşandı.

Ülkede Fransız karşıtlığı artarken Rusya ile yakınlaşma yaşandı. Askeri darbenin arka planında Rusya'nın olduğu yorumları yapıldı. İki ülke arasındaki diplomatik ilişkiler 1967'de kuruldu.

Rusya 1992'de büyükelçiliğini kapatınca Burkina Faso 1996'da Moskova'daki misyonunu kapatarak diplomatik ilişkilerini kesti. Rus büyükelçiliği daha sonra Vagadugu'dan komşu bir ülke olan Fildişi Sahili'nin başkenti Abidjan'a taşındı.

Burkina Faso Başbakanı, Dışişleri Bakanı ve diğer hükümet yetkililerinin katıldığı törenle Rus büyükelçiliği açıldı. Kısa süre içerisinde Vagadugu'ya bir büyükelçinin atanacağı duyuruldu.

Rusyanın Abidjan Büyükelçisi, Rusya'nın acil insani yardım olarak Burkina Faso'ya 25 bin ton buğday göndereceğini ve Moskova'nın güvenlik ve askeri eğitim sağlayarak terörle mücadele eden Burkina Faso'ya yardım etmeye devam edeceğini söyledi.

Burkina Faso Başbakanı yerel basına verdiği demeçte, "Büyükleçiliklerimiz 31 yıl önce kapanmasına rağmen siyasi ve ekonomik alanlarda ilişkilerimiz hiçbir zaman sona ermedi" şeklinde konuştu.


Çad, anayasa referandumunda evet dedi

Çad için kritik öneme sahip referandumdan evet sonucu çıktı. Askeri bir geçiş kurulu tarafından yönetilen Çad'da ertelenen seçimlerin yapılması ve sivil yönetime geçiş yönünde en önemli adım olarak görülen referanduma katılım oranı yüzde 63,75 oldu.

Üniter devlet ya da federalizm seçeneklerinin bulunduğu referandumda yüzde 86'lık oy oranıyla üniter devlet seçeneği kazandı.

Referandumun boykot edilmesi çağrısında bulunan ve sonuçlara itiraz eden muhalefet ise referanduma katılımın açıklanandan çok daha az olduğunu ileri sürdü.

İki büyük muhalif grubun boykot ettiği oylamada geçiş kurulu evet kararını yani üniter devlet yönetimini desteklemişti.

Eski Cumhurbaşkanı İdris Debi İtno'nun ülkenin kuzeyindeki bir ayrılıkçı gruba karşı düzenlenen operasyonda 2021'de öldürülmesinin ardından 37 yaşındaki oğlu Muhammed İdris Debi İtno, 15 generalden oluşan Askeri Geçiş Konseyinin başına getirilmişti.

İtno, 18 aylık geçiş döneminin ardından seçim yapılacağı, iktidarın sivillere devredileceği ve aday olmayacağı sözünü verse de sürenin bitimine denk gelen 9 Ekim 2022'de düzenlenen Ulusal Diyalog Forumu'nda geçiş dönemi 2 yıl daha uzatılmış, İtno'nun 2024'te yapılması planlanan seçimlerde aday olmasına izin verilmişti.

Forumda ayrıca referanduma sunulmak üzere yeni anayasa hazırlanması kararlaştırılmıştı.


Kongo'da seçimin iptali için gösteriler düzenlendi

Kongo Demokratik Cumhuriyeti'nde 5 devlet başkanı adayı, oy verme işlemlerinde usulsüzlükler yapıldığını ileri sürerek, 20 Aralık'ta yapılan devlet başkanlığı ve milletvekili seçimlerinin iptalini talep eden bir bildiri yayınmladı.

Seçime itiraz eden binlerce kişi gösteri düzenledi, polis gösterilere müdahale etti. Başkan adayı Martin Fayulu'nun çalışma ofisi polis tarafından kuşatıldı.

Bildiride, sahte oy pusulalarının kullanıldığı, birçok seçmenin oy kullanamadığı ve seçimlerin anayasaya uygun organize edilmediği ifade edildi.

Kongo Yüksek Seçim Kurulu (CENİ), şu ana kadar sadece yurt dışında kullanılan oyları açıkladı. Yurt içindeki oylar için sayım işlemleri devam ediyor.

Sahraaltı Afrika'nın en geniş topraklara sahip ülkesi Kongo, 100 milyon nüfusuyla Afrika'nın en kalabalık ülkelerinden biri. 44 milyon seçmen, 20 Aralık'ta devlet başkanı ve milletvekillerinin yanı sıra yerel meclis üyeleri için oy kullandı.

Tek turlu seçimde en yüksek oyu alan aday, 20 Ocak 2024'te yemin ederek 5 yıllık görevine başlayacak. Şimdiye kadar açıklanan yurt dışı oylarının yüzde 80,99'unu mevcut devlet başkanı Felix Tshisekedi aldı.

Bir önceki seçimlerde Tshisekedi oyların yüzde 38,57'sini alarak başkan seçilmiş, muhalefet partilerinin çatı adayı Fayulu ise oyların yüzde 35,2'sini almıştı.

 

 

Geçen hafta Afrika'da öne çıkan gelişmeleri 5 dakika süresince size aktardım. Haftaya görüşmek dileğiyle, esen kalın. 

© The Independentturkish

DAHA FAZLA HABER OKU