Yunanistan, Elgin Mermerleri'nden vazgeçmiyor: "Karşılığında çok değerli eserler vereceğiz"

"Yabancı turistleri de çekecek"

Miçotakis, mermerlerin British Museum'da sergilenmesini "barbarlık" diye nitelemişti (Reuters)

Yunanistan Kültür Bakanı Lina Mendoni, "Elgin Mermerleri"nin iade edilmesi karşılığında Birleşik Krallık'a (BK) bunun "boşluğunu dolduracak" eserler vereceklerini söyledi.

Mendoni, BK'nin önde gelen gazetelerinden Guardian'a dün yaptığı açıklamada, "Bizim pozisyonumuz net. Heykellerin Atina'da yeniden bir araya getirilmesi halinde Yunanistan, boşluğu dolduracak önemli eski eserlerden oluşan dönüşümlü sergiler düzenlemeye hazır" dedi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

2 bin 500 yıllık Partenon Heykelleri'nin Atina'ya gönderilmesi durumunda British Museum'da açılacak boşluğu çok değerli eserlerle dolduracaklarını belirten Mendoni, "British Museum'da Yunan eserlerinin sergilendiği galerilerdeki boşluk doldurulacak. Uluslararası ziyaretçilerin ilgisi taze tutulacak" ifadelerini kullandı. 

Klasik arkeoloji eğitimi almış olan Mendoni, heykellerle ilgili görüşmelerde Londra tarafından talep edilen belirli eserler olmadığını savundu. Bakan, eser takasıyla ilgili herhangi bir anlaşmanın Yunanistan'daki kültürel miras yasalarına uygun olması gerektiğini de belirtti.

Partenon Heykelleri, Birleşik Krallık'ın Osmanlı Büyükelçisi Lord Elgin tarafından 1801-1804'te parça parça Londra'ya gönderilmiş, 1816'da da British Museum'a satılmıştı. Heykeller bu nedenle "Elgin Mermerleri" ismiyle de anılıyor.

Başkent Atina'da MÖ 5. yüzyılda inşa edilen Partenon'un parçalarının neredeyse yarısı British Museum'da sergileniyor. 

Yunanistan Başbakanı Kiryakos Miçotakis, 26 Kasım'daki açıklamasında heykellerin durumu için "Mona Lisa'yı ikiye bölmeye benziyor" demişti.

Miçotakis ve BK Başbakanı Rishi Sunak'ın 27 Kasım'da heykellerle ilgili görüşmesi planlanıyordu. Ancak Sunak görüşmeyi son anda iptal etmiş, Miçotakis ise bundan "derin rahatsızlık duyduğunu" söylemişti. 

Atina heykellerin geri verilmesi için ilk resmi başvuruyu 1983'te yapmıştı.


Independent Türkçe, Guardian, BBC

DAHA FAZLA HABER OKU