Obama 2023'teki favori filmlerini açıkladı

13 filmlik en iyiler listesini paylaşan ABD'nin eski başkanı, Oppenheimer-Barbie savaşında da tarafını seçti

Bir Düşüşün Anatomisi, Fransız Alpleri'nde bir kulübede eşi Samuel ve görme engelli oğluyla izole bir yaşam süren Alman yazar Sandra'yı merkeze alıyor (Le Pacte)

ABD'nin eski başkanı Barack Obama, sosyal medyadaki milyonlarca takipçisine düzenli olarak film tavsiyelerinde bulunuyor.

ABD başkanlığı görevini bıraktığı 2017'den bu yana gelenekselleştiği üzere Obama, o yıl içerisinde izlediği en iyi yapımları takipçilerine öneriyor.

Barbie mi Oppenheimer mı?

ABD'nin 44. Başkanı, bu yıl vizyona giren favori filmlerini açıkladı. Christopher Nolan'ın yıla damgasını vuran Oppenheimer'ı Obama'nın en sevdiği 13 filmden biri olurken Greta Gerwig'in Barbie'si eski başkanın listesine giremedi.
 


62 yaşındaki Barack Obama, 2023'ün favori filmlerini paylaşırken, Hollywood'da hayatı durduran yazar ve oyuncu grevlerine ilişkin bir mesaja da yer verdi.

Hollywood grevine destek

"Bu yıl, yazar ve oyuncular daha iyi çalışma koşulları ve tedbirleri savunmak için greve gitti" diyerek haklarını arayan sektör çalışanlarına destek veren eski başkan, sözlerini şöyle sürdürdü: 

Bu grev, sektörü daha iyi hale getirecek önemli değişikliklere yol açtı.

Obama, 2018'de eşi Michelle Obama'yla birlikte kurdukları prodüksiyon şirketi Higher Ground'un yapımını üstlendiği filmlere de listede yer verdi. Eski ABD Başkanı, Rustin, Dünyayı Ardında Bırak (Leave the World Behind) ve American Symphony gibi filmlerin de bu yıl izlediği yapımlar arasında olduğunu ekledi.

Bu filmler Higher Ground tarafından üretildiği için önyargılıyım, ancak bunlar aslında bu yıl izlediğim en iyi üç film.

Üç Higher Ground yapımının yanı sıra Obama, 2023'te gösterime giren 10 filmi daha sıraladı. Eski başkan, geçmiş yıllarda olduğu gibi bu kez de Oscar'a aday gösterilmesi muhtemel filmlerin de bulunduğu bir seçki oluşturuldu. 

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Oppenheimer'ın yanı sıra listeye giren filmler arasında Alexander Payne'in yönettiği The Holdovers yer aldı. Huysuz ve kimsenin sevmediği tarih öğretmeni Paul Hunham'ı merkeze alan filmin başrolünde Paul Giamatti yer alıyordu.

Obama'nın listesinde dünyanın ilk akıllı telefonu BlackBerry'nin yükselişini ve çöküşünü anlatan, Matthew Johnson yönetmenliğindeki aynı adlı film de kendine yer buldu. 

Stephen King de takipçilerine önermişti

Eski başkanın bu yılki favorileri arasında, geçen hafta korku yazarı Stephen King'in de takipçilerine önerdiği American Fiction yer aldı. Film, yayıncılık dünyasının klişeler ve saldırgan stereotipler üzerine kurulu yapısından sıkılmış bir romancı ve üniversite profesörü olan Thelonious "Monk" Ellison'ın hikayesini anlatıyor.

2.jpg

Rumaan Alam'ın 2020 tarihli aynı isimli romanın uyarlanan Dünyayı Ardında Bırak, 22 Kasım'da Netflix'te gösterime girdi (Netflix) 


Obama'nın bu yılki favorilerilerinden biri, Justine Triet'nin Altın Palmiye ödüllü filmi Bir Düşüşün Anatomisi (Anatomy of a Fall) oldu. Sandra Hüller, Jehnny Beth ve Samuel Theis'in başrollerde olduğu yapım, "Hitchcockvari bir mahkeme filmi" diye tanımlanıyor.

Ödüllü festival filmleri de listede

Yine Cannes Film Festivali'nde izleyiciyle buluşan Kore-eda Hirokazu imzalı Canavar (Monster), birbirine derinden bağlı iki çocukluk arkadaşı Nora ve Hae Sung'ın romantik hikayesini anlatan Başka Bir Hayatta (Past Lives), yönetmen koltuğunda Ben Affleck'in oturduğu ve meşhur basketbol ayakkabısı Air Jordan'ın kökenlerini anlatan Air, Nida Manzoor imzalı aksiyon komedisi Kibar Toplum (Polite Society) ve ilk yönetmenlik denemesinde başarılı bir iş ortaya koyan A.V. Rockwell'in ödüllü draması A Thousand and One, Obama'nın listesinde kendilerine yer buldu.

ABD eski başkanının favori 2023 filmleri listesi şöyle:

Rustin

Dünyayı Ardında Bırak (Leave the World Behind)

American Symphony

The Holdovers

Blackberry

Oppenheimer

American Fiction

Bir Düşüşün Anatomisi (Anatomy of a Fall)

Canavar (Monster)

Başka Bir Hayatta (Past Lives)

Air

Kibar Toplum (Polite Society)

A Thousand and One

 
Independent Türkçe, IndieWire, Yahoo

DAHA FAZLA HABER OKU