Gece çalışması, sizi öldürebilir ya da farklı bir insan yapabilir

Gece çalışanlar genellikle 4 ila 5 saat, belki de daha az uyurlar; bu da konsantrasyon güçlüğüne ve yavaş tepkiselliğe yol açar

Düzenli olarak gece 23.00 ile sabah 06.00 arasında 3 saatten fazla çalışan kişiler "gece çalışanı" olarak tanımlanıyor / Fotoğraf: Reuters

Gece çalışmasının insan vücudu üzerindeki etkilerini araştıran doktorlar, bu çalışma döneminin sizi öldürebileceği konusunda hemfikir.

Doktorlar, gece vardiyasında çalışmanın vücut için zararlı olduğunu ve bunun karanlık bir tarafı olduğunu söylüyorlar.

Dünyanın dört bir yanında milyonlarca insan geceleri çalışıyor; kimileri ofisleri temizliyor, kimileri taksi kullanıyor, kimileriyse acil durumlara müdahale etmek veya hasta ve yaşlılara bakmak için geceleri mesai yapıyor.

Hisse senedi ticareti, borsa işleri ve dijital para biriminde çalışanlar var ve birçoğu müşteri çağrılarını yanıtlamak veya kaza veya suçlardan sonra acil durum çağrılarına yanıt vermek için gece saatlerinde çalışıyor.

Amerika Birleşik Devletleri'nde (ABD) yaklaşık 15 milyon Amerikalı gece vardiyasında çalışıyor.

Rob Smith'in Wikipedia ansiklopedisinde yayımlanan araştırmasına göre, Birleşik Krallık'ta bu sayı 3 milyonu, yani işgücünün yüzde 11,7'sini aşıyor.

Smith araştırmasında, gece vardiyalarının ilişkiler ve sosyal yaşam üzerinde olumsuz etkilerinin yanı sıra, sağlıksız uyku düzenine yol açtığı ve mezarlık vardiyası olarak tanımladığı bu vardiyada çalışanları etkileyen hastalıklara neden olduğu sonucuna varıyor.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Depresyona neden oluyor

2014 yılında Birleşik Krallık'taki Surrey Uyku Araştırma Merkezi'ndeki (SSRC) bilim insanları, uyku-uyanıklık düzenlerini gece çalışan bir işçininkiyle değiştiren bir grup insan üzerinde deneyler yaptı.

Kan testleri, genlerimizin yaklaşık yüzde altısının belirli zamanlarda daha fazla veya daha az aktif olmaya adapte olduğunu ve katılımcılar gece çalışmasına geçtiğinde bu genetik doğruluğun yüzde bire düştüğünü ortaya koydu.

ABD'deki Ulusal Uyku Vakfı'na (NSF) göre düzenli gece vardiyasında çalışmak kronik uyku yoksunluğuna yol açabiliyor ve bu nedenle her 24 saatte bir 7 ila 9 saat arasında uyunması tavsiye ediliyor.

Geceleri uzun saatler çalışanlar genellikle sadece 4 ila 5 saat ya da belki daha az uyuyabiliyor.

Uykusuzluk ayrıca konsantre olmayı zorlaştırıyor ve bir olaya tepki vermeyi yavaşlatıyor.

İskandinav dergisi Work, Environment and Health tarafından 1996 ve 2006 yılları arasında işle ilgili çok sayıda yaralanmayı analiz eden araştırmalar, gece çalışanların hastalık ve depresyona daha yatkın olduğunu ortaya koydu.

Amerikan Kanser Araştırmaları Derneği tarafından yayınlanan ve 60'tan fazla gece çalışanını inceleyen ve gece çalışılan her 5 yıl için kanser riskinin arttığını ortaya koyan bir çalışmaya göre, gece çalışma üzerine yapılan araştırmalar, bu çalışma döneminin özellikle kadınlar arasında kanser riskini artırabileceğini ve göğüs kanseri riskini yaklaşık yüzde 3,3 oranında yükselttiğini ortaya koydu.


"Mezarlık büyüsü" işlevleri

Araştırmalar "gece çalışanını", "düzenli olarak gece 23.00 ile sabah 06.00 arasında 3 saatten fazla çalışan kişi" olarak tanımlıyor.

Gece çalışmasının olumlu tarafına gelince, psikolog Zander Wedderburn gece çalışmasını sevmeyi öğrenebileceğinizi söylüyor.

Yöneticilerin yorumlarından kurtulmak ve kişisel tefekküre yardımcı olan süreler boyunca yalnız kalmak gibi olumlu yönlerinin bulunduğuna işaret ediyor.

Gece çalışmak kişiyi sakin bir insana dönüştürür ve bu sakinlik gündüz ilişkilerine de olumlu yansır.

Ancak Safe Workers'a göre işverenler, ister kadrolu ister yevmiyeli olsun, gece çalışanlarına sıkı kurallar getirmelidir ki, genetik araştırmalara göre vücudumuzun gece çalışmaya daha az hazır olduğu bir zamanda omuzlarına yüklenen sorumluluğun boyutunu bilsinler.

Çünkü insan genleri, onları gündüzleri aktif ve çalışmaya, geceleri ise hareketsiz olmaya motive edecek şekilde yapılandırılmıştır.


Gece vardiyasında kim çalışıyor?

Uzmanlar tarafından önerilen gece işleri arasında, hava trafik kontrolünde büyük konsantrasyon gerektiren sorumlu bir iş yapması karşılığında büyük bir gelir elde eden hava trafik kontrolörü de yer alıyor.

Hava trafik kontrolörü uyuyakaldığı ya da belli bir anda dikkatini kaybettiği için uçaklar arasında çarpışma meydana gelebiliyor.

Bu nedenle, gece çalışanları üzerinde yapılan araştırmaya göre, bu iş, sudoku oynayan veya satranç oynamada yetkin olan algısı yüksek aktif kişiler için öneriliyor.

Gece bebek bakıcılığı, genellikle yüksek miktarda para karşılığında çocuklarla ilgilenmeye tutkulu olanlar için önerilen bir başka meslek.

Gece garsonluğu ise müşterilerin bıraktığı bahşişlerden bol gelir sağlayan işlerden biri.

Garson, farklı tabiat ve mizaçtaki insanlarla çok sayıda ve çeşitli ilişkiler kurar, böylece insanlarla sosyal olarak ilgilenmek için yeterli beceriler edinir.

İstatistikler, kumarhanelerdeki kumar masalarında gece çalışanların, gece işinden gelir elde edenler listesinin başında yer aldığını gösterdi.

Kumar masalarında sabahlayan kumarhane çalışanlarının özenle seçildiği ve kumarhanedeki istihdamlarının iş başvurusunda bulunanlar arasında büyük bir filtrelemenin sonucu olduğu ve genellikle insanlara yakın oldukları biliniyor.

Dünyanın kalabalık başkentlerinin çoğundaki istatistikler, gece şoförlerinin sabaha kadar gazete veya derginin matbaadan çıkmasını bekleyen basılı ve elektronik gazete editörleri gibi diğer gece işleri kadar çaba gerektirmeyen karlı bir iş seçtiklerini gösterdiğinden, gece şoförleri gelir açısından da üst sıralarda yer alıyor.

Web sitesi editörleri ise geceleri çalışarak sitelerini düzenlemek üzere aldıkları yoğun makalelerle beslerler.

Bu iş stresli bir iş olarak kabul edilir, çünkü konsantrasyonun yanı sıra, bu iş fiziksel çaba gerektirir ve gözetim ve hata durumlarında editöre büyük bir sorumluluk düşer.
 


En iyi 25 gece işi

Gece çalışmasını ele alan çalışmaların çoğu, gece çalışanlarının hastanelerde veya psikiyatrik rahatsızlıklar ve bağımlılıklar için iyileştirme merkezlerinde, bakım evlerinde veya özel ihtiyaçları ve otizmi olan çocuklarla çalışmak gibi sağlık hizmetleri alanında çalışmayı tercih ettiklerini gösteriyor.

Gece çalışanlarının listesi, diğer tarafta onlarla karşılaşan bilgi korsanlarını da içeriyor.

Çoğu durumda gece çalışmak zorunda kalan bir foto muhabiri var ve gece işçisi olan bir posta dağıtıcısı, sabah müşterileri için gece ekmek hazırlayan bir fırıncı veya pastacı var.

Çoğu banka, kurum, şirket ve kapalı konut sitelerinde günün 24 saati güvenlik görevlisi istihdam edildiği için tüm dünyaya yayılmış bir meslek olan güvenlik görevlisi var.

Amy Beardsley, eğlenceli ve ilginç bir gelir sağlayan en iyi 25 gece işi araştırmasında, uykusuzluk çeken ya da gece kuşu olan kişilere otoyol gişeleri gibi tesislerde çalışmalarını ve otoyol ve yollarda seyahat için sürücülerden para toplamalarını tavsiye ediyor.

Amerika Birleşik Devletleri'ndeki ana eyaletler arası sistem ve birçok ülkede ana yolların kullanımı için bir geçiş ücreti sistemi uygulanıyor.

Bu iş günün her saati para toplamayı içeriyor ve Payscale dergisine göre ABD'de ortalama ücret saatte 12,35 dolar.

Beardsley, serbest gece yazarı olarak çalışmayı tavsiye ediyor, çünkü bu, evden de istediğiniz zaman çalışabileceğiniz anlamına geliyor.

Bu tür bir meslek, koronavirüs ve dünyanın çoğu ülkesinde aylarca süren genel kilitlenme yıllarında yayıldı ve bu da evden çalışma fikrini başlattı.

Payscale'e göre, serbest yazar olarak ortalama ücret saat başına 22,99 dolar.

Hastanelerde, acil bakım merkezlerinde ve acil servislerde resepsiyon görevlisi haftanın 7 günü 24 saat açık.

Danışma masasında çalışmak, soruları yanıtlamak ve hastaların ihtiyaç duydukları bakımı almalarına yardımcı olmakla ilgileniyorlar.

Amy Bird-Slee bu işten saatte yaklaşık 16 dolar kazanabileceğinizi söylüyor.

Eski bir atasözü olan "Erken kalkan yol alır" her zaman doğru değil. Eğer gece çalışmasına daha uygunsanız, birçok iş ilginizi çekecektir.

 

 

Independent Arabia

DAHA FAZLA HABER OKU