Papa Francis'in mezarı Vatikan'da olmayacak

"Mezarım çoktan hazırlandı"

Papa'nın mezarının yer alacağı bazilika, 5. yüzyıldan kilise kalıntıları üzerine kuruldu (Reuters)

Katoliklerin ruhani lideri Papa Francis, mezarının Vatikan'da değil İtalya'nın başkenti Roma'da olmasına karar verdiğini söyledi. 

Meksikalı yayın kuruluşu N+'da bugün yayımlanan söyleşisinde Papa, "Mezarım çoktan hazırlandı. Santa Maria Maggiore Bazilikası'na gömülmek istiyorum" dedi.

2013'te Papa seçilmeden önce bu bazilikada düzenlenen pazar ayinlerine sık sık gittiğini belirten Francis, Santa Maria Maggiore'yle "özel bir bağa sahip olduğunu" belirtti. Papa gezilerinden önce ve sonra da bu bazilikaya uğrayıp dua ediyor. 

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Vatikan'ın resmi haber ajansı Vatican News'ün aktardığına göre söz konusu bazilikada 7 Papa'nın mezarı bulunuyor. Santa Maria Maggiore Bazilikası, Vatikan'a 5 kilometre mesafede yer alıyor ve Papa'nın mevcut ikametgahından yürüyerek yaklaşık 1 saatte ulaşılabiliyor.

Mezarı Vatikan dışında hazırlanan son Papa, XIII. Leo'ydu. 1903'te hayatını kaybeden Papa'nın mezarı Roma'da yer alan Laterano'daki Aziz Yuhanna Bazilikası'nda. 

Bir süredir sağlık sorunlarıyla mücadele eden Francis'in, selefi Papa XVI. Benedictus gibi istifa edebileceği söylentileri de gündeme gelmişti. XVI. Benedictus 2013'te görevinden ayrıldığını duyurmuş, geçen yıl 31 Aralık'ta 95 yaşında hayatını kaybetmişti.

17 Aralık'ta 87 yaşına girecek Papa, sağlığı el vermediğinde görevinden ayrıldığı için XVI. Benedictus'un cesaretini takdir ettiğini fakat kendisinin henüz böyle bir planı olmadığını söyledi. 

Francis, kendisine muhalif olan Kardinal Raymond Burke'yi Vatikan'daki evinden kovmayı ve maaşını askıya almayı planlamasıyla da gündem olmuştu. Amerikalı Kardinal, Francis'in Katolik Kilisesi'ndeki reform planlarına uzun süredir karşı çıkıyordu. 

Papa, geçen ay da Teksas Piskoposu Joseph Strickland'ı kovmuştu. Strickland, Francis'in kürtaj ve eşcinsel evlilik gibi konularda Katolik Kilisesi'ni daha liberal bir pozisyona taşıma çabalarını eleştiren isimlerden biriydi.


Independent Türkçe, AFP, Times of Malta

DAHA FAZLA HABER OKU