Papa Francis kendisini eleştiren kardinali evinden kovuyor

Uzmanlar Vatikan'la ABD Kilisesi arasındaki bölünmenin derinleşebileceğini belirtiyor

Kardinal Burke, yaklaşık 10 yıldır Papa Francis'i açıktan eleştiren isimlerden biri (Reuters)

Katoliklerin ruhani lideri Papa Francis'in kendisine muhalif olan Kardinal Raymond Burke'yi Vatikan'daki evinden kovmayı ve maaşını askıya almayı planladığı bildirildi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

BBC'ye konuşan bir Vatikan kaynağı, Papa Francis'in aldığı kararların kişisel cezalandırma amacı taşımadığını ancak kardinalliğin ayrıcalıklarını kullanan bir kişinin kilisenin başındaki Papa'yı eleştirmemesi gerektiğine inanıldığını söyledi.

Amerikalı kardinalin kovulacağı haberi ilk olarak Burke'ye yakın, muhafazakar İtalyan gazetesi La Nuova Bussola Quotidiana yayımlandı. 

National Catholic Reporter için yazılar yazan Vatikan gözlemcisi Christopher White, böyle bir hamlenin Francis döneminde hiç görülmediğine dikkat çekerek şu ifadeleri kullandı:

Genellikle, emekli kardinaller görevlerinden ayrıldıktan sonra Roma'da yaşamaya devam eder ve papalık ayinleriyle, seremonik görevlerini sürdürürler. Birilerini Vatikan'daki dairesinde atmak yeni bir emsal belirliyor.

Kardinal Burke, Papa Francis'in Katolik Kilisesi'ndeki reform planlarına uzun süredir karşı çıkan Amerikan muhafazakarlarından biri.

Bu noktaya dikkat çeken White, Francis'in kararının ters tepebileceğini ve Vatikan'la ABD Kilisesi arasındaki bölünmeyi derinleştirebileceğini söyledi.

BBC'nin haberinde Papa'nın Kardinal Burke'ye yönelik planını geçen hafta Vatikan yöneticileriyle gerçekleştirdiği toplantıda açıkladığı belirtildi.

Papa Francis birkaç hafta önce de, Teksas Piskoposu Joseph Strickland'ı kovma kararı almıştı. Strickland, Papa'nın kürtaj, trans hakları ve eşcinsel evlilik gibi konularda Katolik Kilisesi'ni daha liberal bir pozisyona taşıma çabalarını eleştiren isimlerden biriydi.


Independent Türkçe, BBC, New York Times

DAHA FAZLA HABER OKU