Küba'da eşi benzeri görülmemiş beyin göçü: Sağlıkçılar ve eğitimciler ülkeyi terk ediyor

"ABD ambargosu Devrim'in temel direklerini sarsıyor"

Küba'daki ekonomik kriz, 2021'de ülke tarihinin en büyük hükümet karşıtı protestolarından birini tetiklemişti (Reuters)

Küba'daki sağlık çalışanları ve eğitimcilerin ekonomik kriz nedeniyle ülkeyi terk etmesi, bu sektörlerde ciddi beyin göçüne yol açtı. 

Birleşik Krallık'ın önde gelen gazetelerinden Guardian'ın haberinde, ABD yönetiminin "maksimum baskı" politikasıyla yürüttüğü ambargonun, Küba'nın güçlü eğitim ve sağlık sektörlerine darbe vurduğu yazıldı.

Emekli öğretmen Acelia De La Osa, "Sağlık ve eğitim bu ülkedeki en zorlayıcı iki sektörden biri haline geldi. Az para alıyorsunuz ve çok fazla çalışıyorsunuz" dedi. 71 yaşındaki eğitimci, öğretmenlerin ülkeyi terk etmesi nedeniyle 13 yaşındaki ikizlerinin artık okulda matematik dersi alamadığını söyledi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Başkent Havana'daki Vedado semtinde yer alan ve otizmli çocukların eğitim gördüğü okulun son iki yılda 13 öğretmenini kaybettiği bildirildi. Bunlardan 4'ünün ABD'ye göçtüğü aktarıldı. Okulun müdürü Elsa Escalona, "Böyle bir durumda kendinizi güçsüz hissediyorsunuz çünkü onları burada kalmaya ikna etmenin bir yolu yok" dedi.

Küba Eğitim Bakanlığı'nın ekimde açıkladığı verilere göre ülkede 17 bin 278 öğretmen açığı var.

Haberde, Küba'nın eşi benzeri görülmemiş bir beyin göçü yaşadığına dikkat çekilerek, "Uzun zamandır Devrim'in ‘temel direkleri' olarak görülen sağlık ve eğitim, nitelikli personelin gitmesiyle artık yıpranmaya başladı" ifadelerine yer verildi. 

Hükümet verilerine göre, yaklaşık 11,2 milyon nüfusa sahip Küba'da son iki yılda en az 400 bin kişi ABD'ye göç etti.
 


Küba'daki ekonomik sıkıntıların en temel sebebi Washington yönetiminin 60 yılı aşkın süredir uyguladığı ambargo. Özellikle eski ABD Başkanı Donald Trump'ın "maksimum baskı" politikası nedeniyle ülkenin ekonomisi 2020'de yüzde 11 küçülmüş, uygulanan ticaret ambargosunun sıkılaştırılmasıyla ciddi bir gıda ve ilaç sıkıntısı baş göstermişti.

ABD Başkanı Joe Biden da seçim kampanyasında vaat etmesine rağmen Trump'ın Küba'ya karşı uygulamaya koyduğu yaptırımları kaldırmadı.

Birleşmiş Milletler Genel Kurulu'nun (BMGK) 2 Kasım'daki oturumunda, ambargonun kaldırılmasını talep eden karar tasarısı, bir çekimser ve iki "Hayır" oyuna karşı 187 oyla kabul edilmişti. ABD ve İsrail "Hayır" oyu verirken, Ukrayna çekimser oy kullanmıştı.

Öte yandan BMGK'de 2012'den bu yana kabul edilen karar tasarılarında, ABD'ye ambargoyu sonlandırma çağrısında bulunuluyor. Bağlayıcı nitelikte olmayan kararlar sadece tavsiye niteliği taşıyor ve uluslararası toplumun tutumunu gösteriyor.


Independent Türkçe, Guardian, AA

DAHA FAZLA HABER OKU