Fransa, Lübnan'ı İsrail'e karşı savaş konusunda uyardı

Fransız güvenlik heyeti Hizbullah'la ateşkes konusunu görüşmek üzere Tel Aviv'de

Başkan Macron, Larchet ile el sıkışırken / Fotoğraf: AFP

Fransız güvenlik heyetinin, Lübnan-İsrail sınırında kötüleşen güvenliği görüşmek üzere bu hafta İsrail'e gitmesi bekleniyor. Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, Savunma ve Dışişleri Bakanları ve Macron'un kişisel temsilcisi eski Bakan Jean-Yves Le Drian'ın da aralarında bulunduğu üst düzey yetkililer, İsrail ile "açık bir savaş" konusunda doğrudan uyarılarda bulunmak üzere Beyrut'a gitmişti.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Lübnan tarafına göre Batı'nın baskısı yalnızca İsrail ile Hizbullah arasındaki "çatışmaların" sona erdirilmesiyle sınırlı kalmıyor, aynı zamanda 1701 sayılı Uluslararası Karar'a uyulmasının gerekliliğini de vurguluyor. Batılılar, uluslararası kararın Lübnan-İsrail sınırından Litani Nehri'ne kadar uzanan bölgeden silah ve savaşçıların çekilmesini öngören sekizinci maddenin uygulanmasını istiyor.

Hizbullah, medya kuruluşları aracılığıyla Fransa'ya karşı bir kampanya başlatmış ve Fransa’yı, "İsrail gündemini" uygulamaya zorlamakla suçlamıştı. Bu gündemin hükümlerinden biri de 1701 sayılı Uluslararası Karar'a uyulmasının zorunlu hale getirecek adımların atılmasını da kapsıyor.

Tel Aviv'deki kaynaklar ise Fransız heyetinin İsrailli yetkililerle Hizbullah'la füze alışverişini durdurmak ve durumun kapsamlı bir savaşa dönüşmesini önlemek için istişarede bulunacağını söyledi. Kaynaklar, Fransız heyetinin her iki tarafın da onayıyla ve ateşkesin gerçekleşmesi halinde resmi makam olacak Lübnan hükümetinin bilgisi dahilinde bu adımın atıldığı belirtiyor.

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

 

Şarku'l Avsat'ın haberlerine ulaşmak için tıklayın

DAHA FAZLA HABER OKU