Hamas, Lübnan’da Hizbullah’ın himayesinde yeni örgüt kurdu: Aksa Tufanı İzcileri

Hamas’ın Lübnan’da silahlı örgüt kurması Lübnan kamuoyunda tepkiyle karşılandı

Hamas’ın Gazze Yönetimi Başkan Yardımcısı Halil el-Hayya ve Hamas’ın Lübnan Temsilcisi Usame Hamdan, 22 Kasım’da Beyrut’ta gazetecilere demeç verirken / Fotoğraf: Reuters

Hamas Hareketi, Lübnan’da askeri boyutlara sahip bir yapı olan “Aksa Tufanı İzcileri” örgütünün kurulduğunu açıkladı. Açıklama, ülkenin güney sınırındaki gerilimin artması ve Filistin Kurtuluş Örgütü’nün (FKÖ) 1982’de Lübnan’dan çekilmesinden bu yana ilk kez Filistin örgütlerine bağlı silahlı örgütlenmenin genişlemesine yönelik Lübnan kamuoyunda endişeye yol açtı.

(Maruni Hristiyan) Lübnan Kuvvetleri Partisi, Hamas’ın Lübnan’daki bu adımını, 1970’lerde ‘Fetih Topraklarına’ benzer şekilde, Lübnan’ın güneyinde ‘Hamas Toprakları’ kurulması şeklinde tanımladı. Parti, bu adıma karşı olduğunu açıkladı.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Hamas’tan yapılan açıklamada ise ‘genç erkekleri ve kahramanları’ ‘Direnişin İzcileri’ne’ katılmaya çağırdı. Hamas’tan bazı kaynaklar Şarku’l Avsat’a ‘bu projenin Lübnan ile bağlantılı olduğunu, yalnızca daha fazla savaşçı toplamayı değil, birçok sektörde aktif olan daha fazla kişiyi Hamas’a dahil etmeyi amaçladığını’ açıkladı.

Hamas kaynakları bu yeni projenin ‘Aksa Tufanı saldırılarından sonra hareketin ve projelerinin bulunduğu her yerde, özellikle Lübnan’da yoğun talep’ nedeniyle başlatıldığını belirtti. Bu projenin sadece askeri bir proje olmadığını, yeteneklerine göre herkesi kapsadığını söyledi.

Hamas’ın açıklamasına ilk yanıt Hizbullah’ın Hristiyan müttefiki Özgür Yurtsever Hareket Genel Başkanı Cibran Basil’den geldi. Basil yaptığı açıklamada, “Lübnan topraklarından başlatılan herhangi bir silahlı eylemin ulusal egemenliğe yönelik bir saldırı olduğunu’ söyleyerek Hamas’ın açıklamasını ‘kesin bir şekilde’ reddettiğini belirtti.

Hamas’ı Hizbullah koruyor

Lübnan Meclisi’ndeki Güçlü Cumhuriyet Bloğu Milletvekili Gade Ayub, Hamas’ın Lübnan’daki yeni örgütünü koruyan gücün Hizbullah olduğunu söyledi. Şarku’l Avsat’a “Hizbullah’ın kararından bağımsız olarak yeni silahlı örgütlerin doğmasının mümkün olmadığını herkes biliyor” ifadelerine de yer verdi.

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

 

Şarku'l Avsat'ın haberlerine ulaşmak için tıklayın

DAHA FAZLA HABER OKU