Kuzey Kutbu'nda ultra maraton koşacak atlet yarışa buzdolabında hazırlanıyor

230 kilometrelik koşunun 5 gün sürmesi ve sıcaklığın -40 derece olması bekleniyor

Kuzey Kutbu ultra maratonu fiziksel dayanıklılığın yanı sıra mental sağlamlığı da test eden koşulardan biri (Beyond the Ultimate)

Kuzey Kutbu'nda 230 kilometrelik bir ultra maraton koşusuna katılacak olan 42 yaşındaki atlet Sia Kindberg'in yarışa hazırlanması için ilginç bir yöntem geliştirildi.

Avustralya'daki Melbourne Üniversitesi'nin kutup araştırmaları merkeziyle işbirliğine giden Kindberg, -40 derecede gerçekleşmesi beklenen yarışa özel bir buzdolabının içinde koşarak hazırlanmaya başladı.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Konuyla ilgili üniversitenin Mühendislik ve Bilgi Teknolojileri bölümünden öğrenciler ve Okyanus Mühendisliği alanından bir profesörün katılımıyla ekip oluşturulduğu belirtildi.

Kindberg üzerinde farklı kıyafetler deneyen ekip, onun vücudunun aşırı hava koşullarına verdiği tepkileri inceledi.

Ekibe liderlik eden Profesör Alessandro Toffoli, 42 yaşındaki atletin içinde koştuğu buzdolabının daha önce kutup bölgelerindeki rüzgar, dalga ve buz gibi verileri ölçmek için kullanıldığını söyledi.

Kindberg'in koşu sırasında karşılaşacağı koşulların canlandırıldığı buzdolabının boyutunun 17 x 2,4 x 2,4 metre olduğu, sıcaklığınınsa eksi 18 dereceye kadar düşürülebildiği belirtildi.

Buzdolabının içine kutuplardakine benzer bir rüzgarın verilebildiğini söyleyen Toffoli, bu yolla hissedilen sıcaklığın -25 dereceye kadar düşürülebildiğini ancak -40 dereceye ulaşmalarının teknik olarak mümkün olmadığını aktardı.

Konuyla ilgili Melbourne Üniversitesi'nin dergisi Pursuit'e açıklamalarda bulunan Sia Kindberg, kanserle savaşan bir arkadaşının hareket etmekte yaşadığı zorlukları gördükten sonra ultra maraton koşmaya karar verdiğini söyledi.

Bunun için Melbourne Üniversitesi'ndeki ekiple birlikte çalışmasının kendisine benzersiz bir fırsat sunduğunu belirten Kindberg günde üç saate varan süreyle idmanlar yaptığını ve koşu bandı üzerindeki bu idmanlarda vücut tepkileriyle ilgili birçok şeyi öğrenme fırsatı bulduğunu ifade etti.

Beyond the Ultimate tarafında organize edilen ve 5 gün süren ultra maratonda atletlerin kendi kıyafet ve yiyeceklerini taşıması ve Kuzey Kutbu'nun dondurucu bölgelerinde kendi yollarını bulması bekleniyor.


Independent Türkçe, Pursuit, Beyond the Ultimate

DAHA FAZLA HABER OKU