Ukrayna istihbaratı: Rusya ve Çin, Kırım projesi için harekete geçti

Ukrayna, Kerç Boğazı'ndaki Kırım Köprüsü'ne iki saldırı düzenlemişti

SBU, Kırım Köprüsü'ne geçen yıl ekimde düzenlediği saldırıda bomba yüklü bir araç kullanmıştı (AFP) 

Ukrayna'nın iç güvenlik teşkilatı Ukrayna Güvenlik Servisi (SBU), Rus ve Çinli iş insanlarının, Rusya'yı Kırım'a bağlayacak bir sualtı tüneli projesi için görüştüğünü öne sürdü.

Kimliğinin açıklanmasını istemeyen SBU yetkililerinin, ABD'nin önde gelen gazetelerinden Washington Post'la (WP) paylaştığı yazışmalara göre, Rus ve Çinli iş insanları proje için merkezi Kırım'daki Sivastopol şehrinde yer alan bir konsorsiyum oluşturdu. 

Pekin yönetimine bağlı Çin Demiryolu İnşaat Şirketi'nden (CRCC) yetkililerin, Rus iş insanarına gönderdiği 4 Ekim tarihli e-postada, "firmanın Kırım'da her türlü yol inşaatı projesi için hazır olduğunun" belirtildiği aktarıldı. 

Ayrıca CRCC'nin, tünel projesinin tamamen gizli yürütülmesini ve firmanın adının sözleşmelerde kullanılmamasını talep ettiği savunuldu. Şirketin, adı paylaşılmayan Çin merkezli bir bankanın projeyi fonlamak istediğini belirttiği de ileri sürüldü.  

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Rusya'nın başkenti Moskova'daki metro sisteminin geliştirilmesine yönelik 2021'deki projeyi de yürüten CRCC, WP'nin yorum talebine yanıt vermedi.

Yazışmalardaki bilgilere göre, Kırım'daki konsorsiyumun başkanlığını Rus iş insanı Vladimir Kaliyuzni yapıyor. Kaliyuzni'nin, Kırım Daimi Temsilcisi Georgiy Muradov'a geçen ay gönderdiği e-postada, CRCC'yle iletişime geçtiklerini ve şirketin "Kerç Boğazı'nın altında bir tünel inşaatının yapımını üstleneceğini" belirttiği savunuldu. 

1996-1999'da Rusya'nın Güney Kıbrıs Rum Yönetimi Büyükelçisi olarak görev yapan Muradov, WP'nin yorum talebini reddetti.

Gazete, Kaliyuzni'ninse meseleyle ilgili iddiaları "boş laf" diye niteleyerek, "düşman medya kuruluşlarıyla bilgi paylaşmayacağını söylediğini" aktardı.

WP'nin haberinde projede, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in çocukluk arkadaşı oligark Arkadi Rotenberg'e ait firmaların da yer aldığı iddia edildi. 

Rusya'nın 2014'te Kırım'ı ilhak etmesinin ardından ABD tarafından yaptırım listesine alınan Rotenberg'in enerji ve inşaat şirketi Stroygazmontaj'ın, 2018'de hizmete açılan Kırım Köprüsü'nün inşaatını üstlendiği de yazıldı.

Haberde, sualtı tüneli planıyla ilgili bazı görüşmelerin geçen ay Kırım'da gerçekleştirildiği belirtilirken, bu görüşmelerin tarihlerine ya da projenin ne aşamada olduğuna yönelik bilgi paylaşılmadı. 
 


Ukrayna, Kırım Köprüsü'ne Ekim 2022'de ve bu yıl temmuzda saldırı düzenlemişti.  Rusya'nın açıkladığı rakamlara göre saldırılarda toplamda 7 kişi yaşamını yitirmişti. Putin, saldırıları "terör eylemi" diye nitelemiş, SBU'ysa Rus birliklerinin tedarik hatlarından birini oluşturan köprüyü savaşta "meşru hedef" saydıklarını bildirmişti.

WP, Rusya'nın söz konusu sualtı tüneli projesiyle, Ukrayna'nın muhtemel saldırılarına karşı korunaklı bir ulaşım güzergahı oluşturmayı hedeflediğini yazdı.


Independent Türkçe, Washington Post, Reuters

DAHA FAZLA HABER OKU