Biden, 81. doğum gününü kutlarken Trump doktor raporu paylaştı

2024'te yapılacak başkanlık seçiminin iki muhtemel adayı da yaşları ve sağlıklarıyla ilgili sorularla karşı karşıya kalıyor

(Reuters)

Hem kendisi hem de 2024'teki olası rakibi Joe Biden, Beyaz Saray için yaş ve zihinsel uygunluklarıyla ilgili süregelen sorularla karşı karşıya kalırken Donald Trump, sağlık durumunun "mükemmel" olduğunu gösteren bir notu pazartesi günü sosyal medyada paylaştı.

Eski başkanın doktoru Bruce Aronwald, Trump'ın Truth Social'da paylaştığı bir mektupta "Başkan Trump'ın sağlığının mükemmel olduğunu bildirmekten memnuniyet duyuyorum" diye yazdı. 

Fiziksel muayene sonuçları normal sınırlar içindeydi ve bilişsel muayene sonuçları olağanüstüydü.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Mektupta Trump'ın bazı testlerde muhtemelen "kilo vermesi" nedeniyle daha iyi sonuçlar aldığı da belirtiliyordu.

Doktor, "Başkan Trump, yoğun bir programı sürdürürken, daha iyi bir beslenme düzeni ve günlük fiziksel aktiviteye devam ederek kilo verdi" dedi.

Açıklama, Biden'ın 81 yaşına girdiği gün geldi. Biden, 2020'de göreve geldiğinde, selefinin rekorunu kırarak ABD tarihinin en yaşlı başkanı olmuştu.

Hem Trump hem de Biden, yaşları nedeniyle bazen birbirlerinin, bazen de partilerinin üyelerinin saldırılara maruz kalıyor.

Ekimdeki bir etkinlikte, muhafazakarların Başkan'a saldırırken sık kullandığı bir söylemi yineleyen Trump, Biden'ın "iki kelimeyi bir araya getiremediğini ve nükleer savaştan sorumlu olduğunu" iddia etmişti

Ayrıca Biden'ın son zamanlarda çeşitli başkanlık görevlerinde düşmesiyle de dalga geçmişti.

Bir etkinlikte, "Orada bir merdiven görüyorum, orada bir merdiven görüyorum. Eğer mecbur kalsaydım, bu ön taraftaki şeyden atlardım - bunu yapabilirdik, yaklaşık 1 metre" demişti.

Trump da benzer tondaki eleştirilerle karşı karşıya kalıyor.

Florida Valisi Ron DeSantis'in kampanyasında, eski başkanın çeşitli gaflarını listelemek için bir "kaza izleyici" bile başlatıldı.

DeSantis önceki haftalarda New Hampshire'a yaptığı bir ziyaret sırasında gazetecilere "Bu 2015 ve 2016'dan farklı bir Donald Trump, eski gücünü kaybetti" dedi.

Eski BM Büyükelçisi Nikki Haley ise 75 yaşın üzerindeki siyasetçiler için zihinsel yeterlilik testleri yapılması çağrısında bulunuyor.

The Independent'ın haberine göre, geniş bir seçmen kitlesi Biden'ın yaşı ve yeniden seçim kampanyası hakkında şüphelere sahip.

Amerikalıların tahminen yüzde 77'si onun yeniden adaylık için çok yaşlı olduğunu düşünüyor.

Biden'ın son sağlık kontrolünde genel sağlığının iyi olduğu ancak kan basıncının hafifçe yükseldiği ve "kasılarak" yürüdüğü belirtildi.

Bazı eleştirmenler, son 30 yıldır Baby Boomer kuşağının (II. Dünya Savaşı sonrası yaşanan bebek patlamasını kapsayan 1946'dan 1964'e kadar doğanlar -ed.n.) Beyaz Saray'daki siyasi hakimiyetinin siyasi önceliklerin daralmasına yol açtığını savunuyor.

Generation Gap: Why the Baby Boomers Still Dominate American Politics and Culture (Kuşak Farkı: Amerikan Siyaset ve Kültürüne Neden Hâlâ Baby Boomerlar Hakim)  kitabının yazarı Kevin Munger önceki aylarda The Independent'a konuşmuştu. 

28 yıl üst üste boomer başkanlığı gördük.

Bu seriye sadece teknik açıdan boomerlık için iki yıl fazla yaşlı olan Joe Biden son verdi. Bu tek bir kuşak için eşi benzeri görülmemiş bir durum.

Prof Munger, "Genç kuşaklar için önemli olan konular hiç gündeme gelmiyor" diye eklemişti.



*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/news

Independent Türkçe için çeviren: Çağatay Koparal

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU