PODCAST | Afrika Zamanı

Ömer Faruk Özbil, "Afrika Zamanı" podcast programının bu bölümünde Afrika'nın kuzeyinden güneyine, doğusunda batısına "5 Dakikada Afrika Gündemi"ni aktardı

Kolaj: Independent Türkçe

Merhaba değerli dinleyiciler,

Bugün 18 Kasım 2023;

Independent Türkçe için hazırladığım, 

"Afrika Zamanı" podcast programına hoş geldiniz.

Her hafta pazar günü "5 Dakikada Afrika Gündemi" ile karşınızda olmaya devam ediyorum. 

Bu hafta Afrika'nın kuzeyinden güneyine, doğusunda batısına birçok gelişmeyi sizlere aktaracağım.


Liberya'da seçimin kazananı belli oldu

Liberya Seçim Komisyonu Başkanı Davidetta Browne Lansanah tarafından açıklanan 14 Kasım genel seçimlerinin ikinci tur sonuçlarına göre, Joseph Boakai oyların yüzde 50,89'unu alarak seçimi kazandı.

Mevcut devlet başkanı George Weah ise oyların yüzde 49,11'ini aldı. Seçimin ilk turu 10 Ekim yapıldı.

Lakin adaylar seçimi kazanmak için gereken 50+1 oy oranına ulaşamadığı için seçimler ikinci tura kaldı.

İlk turda Başkan Weah yüzde 43,83 oy alırken, muhalefetteki Birlik Partisi'nden Boakai ise yüzde 43,44 oy aldı.

Bir futbol efsanesi olan Weah, Ocak 2018'den bu yana ülkeyi yönetiyor.

78 yaşındaki Boakai ise "ülkeyi Başkan Weah liderliğindeki başarısız bir yönetimden kurtarmak için" sloganıyla muhalefetteki siyasi partilerini bir araya getirdi ve ortak aday olarak seçime girdi.

Boakai, 2006-2018 yıllarında ülkeyi yöneten eski Başkan Ellen Johnson Sirleaf'ın yardımcısı olarak görev yapmıştı.


Rusya'dan Afrika'ya ücretsiz tahıl sevkiyatı

Rusya tarım bakanı yaptığı açıklamada, Rusya'nın Afrika ülkeleri için vadettiği tahıl sevkiyatının ilkini ücretsiz olarak gönderdiğini belirtti.

Her biri 25 bin ton Rus buğdayına sahip iki gemi, Somali ve Burkina Faso'ya doğru yola çıktı. Ay sonunda buğdayların teslim edilmesi bekleniyor.

Tarım Bakanı Patrushev, Orta Afrika Cumhuriyeti, Eritre, Mali ve Zimbabve'ye gidecek gemilerin yakında yola çıkacağını söyledi. Yıl sonuna kadar Afrika'ya 200 bin ton tahıl gönderileceğini söyledi.

Rusya, SWIFT uluslararası ödeme sistemine dahil edilmesi gibi taleplerinin karşılanmadığını açıklamış ve Tahıl Koridoru anlaşmasını uzatmayı reddetmişti.

Bunun yerine, altı Afrika ülkesine ücretsiz tahıl gönderme sözü vermişti.


Malavi'de tasarruf gerekçesiyle hükümet yetkililerine yurt dışı yasağı getirildi

Malavi Cumhurbaşkanı Lazarus Chakwera, kendisinin, kabine üyelerinin ve tüm hükümet yetkililerinin yurtdışı seyahatlerini askıya aldı.

Başkan Chakwera, şu anda ülke dışında olan tüm bakanların geri dönmesi çağrısında bulundu. Seyahatleri askıya alma kararının tasarruf tedbirlerinin gereği olarak alındığını açıkladı.

Chakwera ayrıca bakanlara ve üst düzey hükümet yetkililerine verilen yakıt tahsisinin yarı yarıya azalttığını duyurdu. 

Ekonomik kriz sebebiyle Malavi merkez bankası geçen hafta yerel para birimini ABD doları karşısında yaklaşık yüzde 30 oranında devalüe ettiğini açıklamıştı.

Malavi şu anda yakıt krizi, şişirilmiş gıda fiyatları ve döviz sıkıntısına yol açan ekonomik krizle mücadele ediyor. 


İngiltere'nin göçmenleri Ruanda'ya gönderme planına yargı engeli

İngiltere'ye yasadışı yollarla gelen göçmenlerin Ruanda'ya gönderilmesine karşı açılan davada bu planın hukuka uygun olduğuna karar vermiş, kararın götürüldüğü Temyiz Mahkemesi ise planı yasalara aykırı bulmuştu.

İngiliz hükümeti buna karşı mümkün olan son hamleyi yaparak Yüksek Mahkeme'ye başvurmuş ve Temyiz Mahkemesi'nin böyle bir karar vermeye yetkisi olup olmadığını incelemelerini talep etmişti.

Kararını açıklayan Yüksek Mahkeme, Temyiz Mahkemesi'nin ret gerekçelerinin hala geçerli olduğunu ve kararı kabul ettiğini duyurdu.

Yüksek Mahkeme Başkanı, Ruanda'nın İsrail'le 2013-2018 yılları arasında süren benzer anlaşmasında sığınmacıların güveliğinin tehlikeye atıldığını söyledi.

İngiltere Başbakanı Rishi Sunak yaptığı açıklamada, Ruanda'yı güvenli bir ülke ilan etmek için acil bir yasa çıkaracağını ve Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'nin (AİHM) sınır dışı etme uçuşlarını engellemesine izin vermeyeceğini söyledi.

Basına yansıyan iddialara göre Başbakan Rishi Sunak, başka bir ülkeyle benzer bir anlaşma imzalamaya hazırlandığı açıklandı.


Afrika'nın en büyük ekonomisi Nijerya'da işçiler greve gitti

Yüksek enflasyonla boğuşan Afrika'nın en büyük ekonomisi Nijerya'da işçilerin ülke çapındaki grevi ekonomik faaliyetleri felce uğrattı.

Bankalar ve diğer finans kurumları, limanlar, demiryolu işletmeleri, petrol sektörü ve ülkenin çoğu yerindeki kamu okullarında çalışmalar durma noktasına geldi.

Ekonomistler grevin zor durumdaki ekonomiyi daha da kötüleştireceğini söyledi. Bu grev, işçi sendikasının bu yılki beşinci grevi. Yapılan görüşmeler sonucu hükümet ve sendikalar anlaştı, grev askıya alındı.

 

 

Geçen hafta Afrika'da öne çıkan gelişmeleri 5 dakika süresince size aktardım. Haftaya görüşmek dileğiyle, esen kalın. 

© The Independentturkish

DAHA FAZLA HABER OKU