ABD Eğitim Bakanlığı'ndan Yahudi düşmanlığı ve İslamofobi soruşturması

Federal yetkililer, İsrail-Hamas savaşı sırasında Yahudi düşmanı ve İslamofobik olayların artması tehdidine karşı uyarıyor

Arşiv: 12 Ekim 2023 Perşembe günü Filistin yanlısı göstericiler, New York'taki Columbia Üniversitesi'nde protesto düzenlemek için toplandı (AP)

ABD Federal Eğitim Bakanlığı'nın Yahudi düşmanlığı ve İslamofobi'yle ilgili soruşturma yürüttüğü okullar listesinde Cornell, Columbia, Wellesley ve Pennsylvania Üniversitesi gibi ABD'nin önde gelen üniversiteleri de yer alıyor.

ABD Eğitim Bakanı Miguel Cardona perşembe günü yaptığı açıklamada "Nefretin okullarımızda yeri yok, nokta. Öğrenciler Yahudi, Müslüman, Arap, Sih ya da başka herhangi bir etnik köken ya da ortak soydan olduğu (ya da öyle algılandığı) için hedef alındığında okullar, herkesin öğrenme özgürlüğüne sahip olduğu güvenli ve kapsayıcı eğitim ortamları sağlamak üzere harekete geçmeli" dedi.

Bu soruşturmalar, ABD Eğitim Bakanlığı da dahil Biden-Harris Yönetimi'nin öğrencileri nefret ve ayrımcılıktan koruma sorumluluğunu ne kadar ciddiye aldığının altını çiziyor.

ABD Eğitim Bakanlığı; New York'taki Cooper Union, Pensilvanya'daki Lafayette Koleji ve Kansas'taki bir devlet okulu bölgesini de içeren bir gruptan oluşan listedeki kurumlarda hangi olayların soruşturulduğunu belirtmedi.

The Independent yorum için üniversitelerle temasa geçti.

Columbia, "Eğitim Bakanlığı Yurttaşlık Hakları Ofisi'nin tebligat mektubunu aldık ve her türlü soruşturmada işbirliği yapacağız" diye belirtti.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Cornell, yorum yapamayacağını ifade etti.

Wellesley Üniversitesi de CNN'e yaptığı açıklamada "Kampüsümüzdeki Yahudi düşmanlığı sorunlarını ele almaya kendini adayan Wellesley, ifade özgürlüğünü destekleyen ve her türlü nefret ve ayrımcılığı reddeden bir ortam yaratmak için çalışmaya devam edecek" ifadelerini kullandı.

The Independent'ın aktardığı gibi ABD genelindeki kampüsler İsrail-Hamas savaşını çevreleyen kültürel gerilimlerin merkez üssü haline geldi.

Hem Yahudi hem de Müslümanların aralarında yer aldığı ve kendisini İsrail destekçisi ya da muhalifi diye tanımlayan öğrenciler saldırıya uğruyor, taciz ve tehdit ediliyor.

Ölen ve rehin alınan İsrailli sivillerle ilgili posterler astığı için Columbia Üniversitesi'nde İsrailli bir öğrenciye saldırdığı iddiasıyla, ekimde 19 yaşındaki bir öğrenciye nefret suçu işlemekten yasal suçlama yöneltilmişti.

31 Ekim'de de Patrick Dai adında, New York'taki Cornell Üniversitesi'nden 21 yaşındaki bir üçüncü sınıf öğrencisi, okulun Yahudi nüfusuna yönelik aşırı derecede şiddet içeren bir dizi tehdit yönelttiği iddiasıyla tutuklanmıştı.

Önceki haftalarda Kaliforniya'daki Stanford Üniversitesi'nde Müslüman bir Arap öğrenciye çarpıp kaçan sürücünün "Sana da senin halkına da lanet olsun" diye bağırdığı iddia edilmiş, Kaliforniya Otoyol Devriyesi ve Santa Clara County Şerif Bürosu bu olaya yönelik nefret suçu soruşturması açmıştı.

Yahudi düşmanlığı ve diğer aşırıcılık türlerini takip eden yurttaşlık hakları örgütü İftira ve İnkarla Mücadele Birliği, savaşın başlamasından bu yana vandalizm ve saldırıdan "İsrail karşıtı mitinglere" ve "Hamas'a üstü kapalı destek" içeren etkinliklere kadar ABD genelinde Yahudi düşmanı olaylarda yüzde 400 artış görüldüğünü belirtiyor.

FBI Direktörü Christopher Wray ekimde ABD Kongresi'nde verdiği ifadede "Bu tehdit bir bakıma tarihi seviyelere ulaştı" demişti.

Aslında istatistiklerimiz, Amerikan halkının sadece yüzde 2,4'üne karşılık gelen bir grubun, tüm din temelli nefret suçlarının yüzde 60'ını oluşturduğunu gösteriyor.



*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe'nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/news/world/americas

Independent Türkçe için çeviren: Büşra Ağaç

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU