Yale Üniversitesi araştırması: "2 bin 442 Ukraynalı çocuk zorla Belarus'a götürüldü"

Yale Üniversitesi'nin araştırması Rusya ve Belarus'un "çocukların hareketini koordine ve finanse etmek için birlikte çalıştığını" ortaya koydu

(AFP)

Yale Üniversitesi'nin yaptığı bir araştırma, Rusya'nın geçen yılki istilasından bu yana Ukrayna'dan 6 ila 17 yaşlarındaki binlerce çocuğu Belarus'taki 13 tesise zorla götürdüğünü ortaya koydu.

Yale Halk Sağlığı Okulu'ndaki İnsani Araştırma Laboratuvarı, 2 bin 442 çocuğun naklinin, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in kilit önemdeki müttefiki Belarus Devlet Başkanı Aleksandr Lukaşenko tarafından "doğrudan yönetildiğini" tespit etti.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Lahey'deki Uluslararası Ceza Mahkemesi martta Rusya Devlet Başkanı hakkında tutuklama emri çıkararak onu ve Rusya Çocuk Hakları Komiseri Maria Lvova-Belova'yı yüzlerce çocuğu Ukrayna'dan yasadışı yollarla göndererek savaş suçu işlemekle suçlamıştı.

Perşembe günü yayımlanan 39 sayfalık yeni raporda çocukların Ukrayna'nın Donetsk, Luhansk, Herson ve Zaporijya bölgelerindeki en az 17 şehirden götürüldüğü belirtilirken, Yale araştırmacıları bunu süregelen bir uygulama diye tanımlıyor.

Araştırmaya göre, Rusya işgali altındaki Ukrayna'nın bazı bölgelerinden çocuklar önce trenle Rusya'nın güneyindeki Rostov-na-Donu'ya, oradan da tekrar trenle Belarus'a götürülmüş.

Eylül 2022 ile Mayıs 2023 arasında 2 binden fazla çocuğun Belarus'un Minsk bölgesindeki Dubrava çocuk merkezine götürüldüğü iddia edilirken, 392 çocuğun da 12 başka tesise gönderildiği belirtildi.

Raporda, "Rusya'nın Ukraynalı çocukları tespit etme, toplama, götürme ve yeniden eğitme yönündeki sistematik çabalarını Belarus kolaylaştırdı" diye ifade edildi. 

Rusya Federal Hükümeti ve Belarus rejimi, çocukların Rusya işgali altındaki Ukrayna'dan Rusya aracılığıyla Belarus'a taşınmasını koordine ve finanse etmek için birlikte çalışıyor.

Rusya üzerinden Belarus'a götürme işleminin "nihai koordinasyonunu" Putin ve Lukaşenko'nun üstlendiği belirtildi.

Raporda, çocukların askeri eğitim ve yeniden öğretime tabi tutulduğu ve Belarus devlet başkanının çocukların Ukrayna'dan Belarus'a götürülmesi ve bunun finanse edilmesi için devlet kuruluşlarının kullanılmasını onayladığı iddia edildi.

Kiev, çatışmaların başlamasından bu yana Rus işgali altındaki bölgelerden tespit edilen 19 binden fazla çocuğun zorla götürülmesinde Belarus'un rolü olduğundan şüpheleniyor.

Rusya daha önce yaptığı açıklamalarda Ukrayna'dan gönüllü olarak kaçmak isteyenlere insani yardım sunduğunu belirtmiş ve savaş suçu işlediği yönündeki suçlamaları reddetmişti.

Belarus devlet medyası, Ukrayna topraklarından ülkeye gelen onlarca Ukraynalı çocuğun fotoğraflarını bu yıl yayımlarken yetkililerin bu durumu "üç haftalık tatil" diye adlandırdığını da bildirmişti.

Ebeveyn ya da vasilerinin izni olmadan 18 yaşından küçük çocukların sınırdan geçirilmesi uluslararası insancıl hukuka göre yasak. Ukrayna'nın savaş suçları savcıları, çocukların ülke dışına götürülmelerini potansiyel soykırım olarak soruşturduklarını söylediler.

Çocukların zorla toplumlarından ayrılması da dahil olmak üzere soykırım kastıyla yapıldığında her biri suç teşkil edebilecek beş eylem, Soykırım Sözleşmesi'nde (Holokost'un ardından BM Genel Kurulu tarafından kabul edilen bir antlaşma) açıklanıyor.

Ajanslardan da yararlanılmıştır. 


* İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe'nin editöryal politikasını yansıtmayabilir. 

https://www.independent.co.uk/news/world/europe

Independent Türkçe için çeviren: Gökçe Uçak

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU