Mısır ve Katar, Gazze’de ateşkes için bir araya geldi

Gazze Şeridi'nde, Mısır ile Katar arasında yapılan temaslarda ateşkes anlaşması ve rehine değişimi konularında yoğunlaşıldı

Mısır Cumhurbaşkanı Abdülfettah Sisi ve Katar Emiri Şeyh Tamim bin Hamad. (Mısır Cumhurbaşkanlığı)

Süreci yakından takip eden kaynaklar tarafından aktarılan bilgilere göre Mısır - Katar görüşmelerinde Gazze’de ateşkes sağlanmasına, insani yardımların girişinin kolaylaştırılmasına ve tutukluların serbest bırakılmasına odaklanıldı.

Mısır Devlet Başkanı Abdülfettah Sisi pazar günü yaptığı açıklamada, Filistin sorununa adil ve kapsamlı bir çözüm bulmanın önemini vurgularken, iki devletli çözüm temelinde baskı yapılması gerektiğini belirtti ve sivil halkın korunması için ateşkes çağrısı yaptı.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Katar Emiri Şeyh Tamim bin Hamad Al Sani da Hamas'ın Siyasi Büro Başkanı İsmail Heniyye'nin Mısır temaslarından bir gün sonra Kahire'yi ziyaret etti. Hamas'ın açıklamasına göre heyet, Gazze'deki mevcut durumu görüşmek için Mısır İstihbarat Teşkilatı Genel Müdürü Bakan Abbas Kamil ile bir toplantı düzenledi.

Mısır milletvekili Mustafa Bekri'nin açıklamalarına göre Hamas, rehineler krizini sona erdirmek için Mısır ve Katar arabuluculuğunu kabul etti. Ancak Hamas’ın bunun için öne sürdüğü şartlar ateşkesin sağlanması, Gazze’ye daha fazla yardımın girmesi ve Filistinli çocuklar ile kadınların serbest bırakılması olarak sıralandı.

Mısır - Katar arabuluculuğu geçen ay, Hamas tarafından alıkonulan iki İsrailli kadının serbest bırakılmasını sağlamıştı. Hamas, ‘insani nedenlerle’ iki rehinenin serbest bırakıldığını açıklamıştı. Daha önce de Katar, ABD vatandaşı bir kadın ve kızının serbest bırakılmasını sağlamıştı.

Refah Sınır Kapısı Pazar günü Gazze'den ayrılanlar ve insani yardımlar için açıldı. Bu çerçevede, yaklaşık 500 yabancı ve çifte vatandaş olan kişi Mısır'a giriş yaparken, 97 yardım kamyonunun Gazze'ye geçişine izin verildi.

Mısır Kızılay Genel Sekreteri Raid Abdünnasır, DPA’ya verdiği demeçte, Gazze'den gelerek Refah sınırından geçen 500 yabancı ve çifte vatandaşlık sahibi kişiyle birlikte yanında refakatçileri olan dört Filistinli yaralının da bulunduğunu açıkladı. Yetkili, pazartesi günü Refah’tan 97 adet yardım, tıbbi ve gıda taşıyan kamyonunun Gazze’ye geçiş yaptığını ifade etti.

Şarku’l Avsat’ın edindiği bilgilere göre böylece Gazze'ye giriş yapan kamyon sayısı 1073'e yükselmiş oldu. Kaynak, söz konusu yabancıların daha önce bu ayın ilk haftasında belirlenen listelerde yer aldığını ve Gazze'den çıkışın yaralılar ve hastaların çıkışıyla eş zamanlı olarak gerçekleştirildiğini belirtti.

Filistin Kızılayı ve Birleşmiş Milletler Filistin Mültecilere Yardım Ajansı (UNRWA) da pazartesi akşamı Kuzey Sina'daki Mısır Kızılayı tarafından sağlanan 97 yardım, tıbbi ve gıda kamyonunu teslim aldı.

Bunun yanı sıra Türkiye’den gelen insani yardım ve tıbbi malzemeler taşıyan bir geminin Ariş Limanı’na ulaştığı ve Suudi Arabistan, Birleşik Arap Emirlikleri ve Tunus'tan gelen üç yardım uçağının da Ariş Uluslararası Havalimanı'na indiği bilgisi paylaşıldı.

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

Şarku'l Avsat'ın haberlerine ulaşmak için tıklayın

DAHA FAZLA HABER OKU