Mısır kamuoyu İsrail’in Gazzelileri tehcir projesine öfkeli

Mısırlı parlamenterler, Filistinlileri Mısır'ın çeşitli illerine göndermeye yönelik plana karşı çıktı

Filistinlilerin yerinden edilmesini reddetmek ve Filistin davasını desteklemek amacıyla Kahire'deki el-Ezher Camii'nde düzenlenen gösteri / Fotoğraf: AP

Mısırlı parlamenterler, Gazze nüfusunu Mısır'ın çeşitli şehirlerine gönderme yönünde Tel Aviv'deki bir güvenlik enstitüsü tarafından yayınlanan planı reddetti. Şarku'l Avsat'a konuşan parlamenterler, bu planın bunu Filistin davasını tasfiye etme girişimi olarak gören Mısırlıları öfkelendirdiğini doğrulandı.

İsrail'deki Likud Partisi üyesi Amir Weitman, bu planı önererek mevcut savaşın bu yöndeki uygulama için bir fırsat olduğunu öne sürdü.

Likud Partisi'nin Liberaller kanadının başında bulunan Weitman, projeyi İtalyan ekonomist Marcello De Monte ile birlikte hazırladı. Bu yöndeki daveti İsrail'deki Misgav Ulusal Güvenlik ve Strateji Enstitüsü tarafından yayınlandı.

Sözkonusu plan, Mısır'ın yatırım alması karşılığında Filistinlilerin Kahire ve Giza gibi yeni şehirlere gönderilmesini ve Mısır vatandaşlığı almalarını içeriyor.

Dün sosyal medyada gündeme gelen plan Mısır kamuoyunda öfke ile karşılandı. Mısırlı sosyal medya kullanıcıları planı reddeden yorumlarda bulundu.

Temsilciler Meclisi Savunma ve Ulusal Güvenlik Komitesi Başkanı Tümgeneral Ahmed el-Avadi, “İsrail planının amacı, Filistin meselesini tasfiye etmektir. Bunlar Mısır'da kabul edilemez sözler. Mısır, Filistinlileri topraklarından sürmeyi reddettiğini defalarca kez teyit etmişti” ifadelerine değindi.

Mısır Cumhurbaşkanı Abdulfettah es-Sisi de daha önce Gazze halkının Sina'ya gönderilmesini reddettiğini açıklamıştı. Kahire'de bazı Avrupalı ​​yetkililerle yaptığı toplantıda bunun Filistin davasının tasfiyesine yol açacağını söyledi. Ayrıca Gazze halkının Necef Çölü'ne nakledilmesini önerdi.

Sisi, dün Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron ile Kahire'de yaptığı görüşmelerde İsrail'in çağrılarını reddettiğini yineledi. Filistinlileri Gazze'den sürmenin bir çözüm olmadığını vurguladı.

Mısır Temsilciler Meclisi'ndeki Ulusal Güvenlik Komitesi üyesi Temsilci Yahya el-Kadvani de “Filistin meselesinin tasfiyesini reddediyoruz. Mısır'ın ulusal güvenliği pahasına Filistin sorununu çözme denklemine Mısır'ı dahil etmeyi reddediyoruz” vurgusunda bulundu.

Mısır Parlamentosu geçen hafta bir oturum düzenleyerek Cumhurbaşkanı Sisi'ye Mısır'ın ulusal güvenliğini korumak için gerekli önlemleri alma yetkisi verdi.

İsrail televizyonunda Kanal 12’ye konuşan Weitman, “Projemizde yeni mülteci kampları kurmayı değil, Gazze halkını Mısır geneline göndermeyi, onlara Mısır vatandaşlığı vermeyi hedefliyoruz. Mısır hazinesine 8 milyar dolar peşin teklif ediyoruz. Gazzeli her aileye, evlerini kaybetmeleri karşılığında Mısır'da harcamak üzere 20 ila 25 bin dolar arasında değişen bir tazminat verilecek” açıklamalarında bulundu.

Mısırlı Milletvekili Avadi, “İsrail sorunu çözmek istiyorsa barıştan başka seçeneği yok. Mısır'ın ulusal güvenliği her şeyin üstündedir” vurgusunda bulundu.

Kadvani ise “Mısır, topraklarında birçok millete ev sahipliği yapıyor. Sudan, Suriye, Irak, Filistin ve Afrika ülkelerinden yaklaşık 9 milyon insan var. Ancak uluslararası sözleşmelere aykırı bir halde Filistinlilerin korkunç şekilde zorla ülkelerinden çıkarılması Mısır için kesinlikle kabul edilemez” ifadelerini kullandı.

Proje neyi kapsıyor

İsrail'de koalisyon ortaklarından Likud Partisi'nin önde gelen isimlerinden Amir Weitmann, yüz binlerce Filistinliyi topraklarından sürmek için gelecekte patlak verecek bir savaştan yararlanma planının ortaya atılmasından 50 yıl sonra, Gazze halkını İsrail’den çok uzak bölgelere tehcir etmeyi önerdi.

Weitmann, Gazzelileri Sina'daki bir çadır kente değil, Mısır'ın başkenti Kahire ve diğer Mısır şehirlerine yerleştirilmeleri için şu an yaşanan savaştan yararlanmaya yönelik bir proje geliştirdi.

Likud Partili isim, “tıpkı 1967 savaşından sonra aptal İsrailli liderlerin kaçırdığı fırsat gibi Başbakan Binyamin Netanyahu hükümetinin de bu fırsatı kaçırmaması” konusunda uyardı.

Likud’un liberal kanadının lideri Amir Weitmann, projeyi İtalyan ekonomist Marcello De Monte ile birlikte hazırladı. Proje, Misgav Ulusal Güvenlik ve Siyonist Strateji Enstitüsü tarafından yayınlandı. Enstitünün başında ise Binyamin Netanyahu hükümetinde Ulusal Güvenlik Konseyi Başkanlığı görevini yürüten ve özel görevlerde Netanyahu’nun özel temsilciliğini yapan Dr. Meir Ben-Shabbat yer alıyor.

Öneriyi İsrail Kanal 12 televizyonuna verdiği bir röportaj sırasında ortaya atan Weitmann, tüm Gazze Şeridi sakinlerini Mısır’a sınır dışı edilmeleri için Gazze Şeridi'nde devam eden acımasız savaştan yararlanılabilineceğini söyledi. Weitmann, Gazze Şeridi’ndeki tüm binaları bombalayıp yerle bir etmek, ardından Knesset'te Gazze Şeridi’ni İsrail'e ilhak eden bir yasa çıkarmak, buradaki yerleşim bölgelerini yeniden inşa etmek ve burayı modern, gelişmiş bir turizm alanına dönüştürmek fikrinden bahsetti.

“Böyle bir proje nasıl hayata geçirilebilir?” diye soran Weitmann, Mısır’ın buna şiddetle karşı çıktığını, Ürdün’ün ise bu durumun kendisine yansımaları olmasından korktuğu için bu fikre baştan karşı koyduğunu belirterek, kendi sorusuna “Projeler bir fikirle başlar” yanıtını verdi. Şarku’l Avsat’ın Kanal 12’den aktardığına göre Weitmann, “Büyük General Carl von Clausewitz, ‘Savaş, siyasetin farklı şekillerde devamından başka bir şey değildir’ der. Bu yüzden İsrail hükümetinin şu an devam eden savaş için siyasi bir hedef belirlemesi ve ona doğru ilerlemesi gerekiyor” ifadelerini kullandı.

İsraillilere projenin uluslararası toplumdan büyük bir muhalefetle karşılaşmayacağına dair güvence veren Weitmann, “Dünya artık umursamıyor. Şu savaşa bakın. İsrail, geçmişte dünyanın dört bir yanından yabancı gazetecileri çeken bir mıknatıs gibiydi. Ancak son on yılda böyle bir durum görmüyoruz. Başka hesaplar yapanlar geçmişte yaşarlar. Burada olup bitenlerin dışarıdaki kimse için bir önemi yok. Bir itiraz dalgası ortaya çıkacaksa da çok sürmeden hızla kaybolacaktır” şeklinde konuştu.

Hazırladığı önerinin, Likud Partili Knesset (İsrail parlamentosu) üyelerinin önüne konulduğunu, ancak kimsenin bu konuda yorum yapmadığını söyleyen Weitmann, “Yorum yapsalar bile görüşlerini yayınlamıyoruz” dedi.

Weitmann, son olarak şunları söyledi:

Tarihi bir fırsatla karşı karşıyayız. Gazze'nin boşaltılması için böyle bir fırsat ancak 1967 savaşında ortaya çıkmıştı. Fakat o dönem iktidardaki aptal yöneticilerimiz bu fırsatı kaçırdı. Bu tür projeler, ancak büyük krizlerin ortasında önerilir.

İsrail Başbakanı Netanyahu'nun 2019 yılında bizzat ‘Gazze halkını gönüllü olarak ayrılmaya teşvik edecek bir plandan’ bahsettiği biliniyor. Dönemin Ulaştırma Bakanı Bezalel Smotrich (şu anda Maliye Bakanı ve Savunma Bakanlığında İkinci Bakan), Gazze'nin İsrail'e ilhak edilmesini, İsrail’in Gazze’nin idaresini devralmasını ve Gazzelilerin gönüllü olarak ayrılmaya teşvik edilmesini desteklediğini açıklamıştı. Smotrich, o dönem yaptığı açıklamada, "Gazzeliler, İsrail ya da abluka nedeniyle değil, toprakların küçüklüğü nedeniyle Gazze Şeridi'nde yaşamanın mümkün olmadığının farkındalar” ifadelerini kullanmıştı.

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

 

Şarku'l Avsat'ın haberlerine ulaşmak için tıklayın

DAHA FAZLA HABER OKU