Hindistan, Katar'da idam cezası verilen eski askerleri için temyize gitti

8 emekli asker casusluk şüphesiyle geçen yıl Katar'da tutuklanmıştı

(Reuters)

Hindistan Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü perşembe günü, ülkenin 8 eski deniz subayına Katar'ın verdiği idam cezalarına karşı temyiz başvurusu yaptıklarını açıkladı.

Sözkonusu 8 kişi, denizaltı alımıyla ilgili Katar hükümetine danışmanlık yapan Al Dahra isimli danışmanlık şirketinin çalışanıydı.

Katar da Hindistan hükümeti de tutuklu Hintlilere yöneltilen yasal suçlamaları net olarak açıklamasa da o dönem Hindistan Dışişleri Bakanlığı (MEA), hüküm karşısında şoke olduğunu ifade ederek tüm yasal seçeneklerin araştırıldığını eklemişti.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Haftalık brifingde basına konuşan MEA Sözcüsü Arindam Bagchi, Doha'daki Hindistan Büyükelçiliği'nin tutuklularla iletişime geçmek için salı günü bir konsolosluk erişimi daha aldığını söyledi.

Deniz subaylarının Yeni Delhi'den konsolosluk desteği almaya devam edeceğini belirten Bagchi, "Davayla ilgili temyiz başvurusu yapıldı bile" dedi.

Sözcü şöyle belirtti: 

Karar gizli tutuluyor ve sadece hukuk ekibiyle paylaşıldı. Halihazırda daha ileri yasal adımlar atıyorlar ve temyiz başvurusu yapıldı bile. Biz de bu meselede Katarlı yetkililerle temasta kalmaya devam edeceğiz.

Kimliklerinin Yüzbaşı Navtej Singh Gill, Yüzbaşı Birendra Kumar Verma, Yüzbaşı Saurabh Vasisht, Deniz Yarbayı Amit Nagpal, Deniz Yarbayı Purnendu Tiwari, Deniz Yarbayı Sugunakar Pakala, Deniz Yarbayı Sanjeev Gupta ve Denizci Ragesh olduğu açıklanan emekli askerler, Katar'ın askeri denizaltı programında İsrail için casusluk yapma şüphesiyle geçen yıl tutuklanmıştı.

Bakanlığın, emekli askerlerin aileleriyle temas halinde olduğunu ve Hindistan Dışişleri Bakanı S. Jaishankar'ın önceki haftalarda onlarla görüştüğünü söyleyen Bagchi, "davanın hassas doğasını göz önünde bulundurarak kimsenin spekülasyonlara kapılmaması" çağrısı yaptı.

Emekli deniz subaylarının 20 yıla varan seçkin hizmet kaydı olduğu ve eğitmenlik de dahil, askeri kuvvetlerde kilit öneme sahip görevler üstlendiği bildiriliyor.

27 Ekim'de verilen kararı "son derece şoke edici" diye nitelendiren Hindistan, tüm yasal seçenekleri araştırdığını belirtmişti.

8 kişi hakkındaki yasal suçlamalar bu yıl 25 Mart'ta yöneltilirken duruşma 4 gün sonra başlamıştı. Mayısta Doha'daki faaliyetlerini durduran Dahra Global'ın tüm çalışanları daha sonra evlerine dönmüştü.



*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe'nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/asia/india

Independent Türkçe için çeviren: Büşra Ağaç

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU