Pentagon'da büyük UFO istifası: Kirkpatrick görevi neden bırakıyor?

"Bu işin en iyi sonucu, uzaylıların varlığını kanıtlamak olacaktır"

Fotoğrafta 2017'de medyaya sızdırılan UFO görüntülerinden biri görülüyor (AFP)

Önceden ABD ordusunda veya istihbaratında görev almış ifşacıların Kongre önünde UFO'larla ilgili bir dizi iddiada bulunmasının ardından Pentagon'un bu alandaki baş ismi Sean Kirkpatrick'in istifa ettiği öğrenildi.

Politico'nun haberine göre, 18 aydan kısa bir süredir görevde olan Kirkpatrick'in istifasının ardından yerine geçici olarak yardımcısı Tim Phillips geçecek. Pentagon "kalıcı" bir yönetici bulunca Phillips de görevi bırakacak.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Kirkpatrick, Pentagon'a bağlı Tüm Alanlarda Anomali Çözüm Ofisi (AARO) direktörüydü. Kısa süre önce yaptığı açıklamada kuruma UFO ihbarı yağdığını bildirmişti. İhbarların, geçen seneye kıyasla daha çok arttığını ve yılın ilk 4 ayında yaklaşık 800 ihbar aldıklarını aktaran Kirkpatrick, gelecek günlerde bu sayının daha da artacağı tahmininde bulunmuştu.

Kirkpatrick'in istifası medyada geniş yer bulan UFO ifşalarıyla da ilişkilendirildi. 

26 Temmuz'da ABD Kongresi'nde düzenlenen oturumda ifade veren ifşacı David Grusch, ABD'nin UFO kalıntıları topladığını ve bu nesnelerin birinden "insanlara ait olmayan organik canlı bileşenleri" çıktığını öne sürmüştü. Grusch'ın 14 yıl istihbarat görevlisi olarak çalıştığı biliniyor.

Pentagon o dönemde bu iddiaları reddetse de 31 Ekim'de kameralar karşısına geçen Kirkpatrick, "Grusch'un iddialarının her birini tek tek araştırıyoruz" demişti:

Gerçekten yaşanmış olaylar olduğu anlaşılan bazı bilgi parçaları var. Bunların çoğu hâlâ inceleniyor ve hepsini raporlarımızda bir araya getiriyoruz.

Kongre'de düzenlenen söz konusu oturumda uzaylılarla ilgili iddiaları çok konuşulan Harvardlı astrofizikçi Avi Loeb'in yer alması da dikkat çekmişti. Avi Loeb uzun süredir, Dünya dışı yaşama ait teknolojik izleri aslında gördüğümüzü ama göktaşı zannettiğimizi savunuyor.

Loeb'e göre Güneş Sistemi'ne 2017'de giren Oumuamua adlı bir cisimle birlikte 2014'te Dünya'ya düşen bir meteorit, aslında Dünya dışı uygarlıkların inşa ettiği uzay araçlarından kopan parçalar olabilir.

Kirkpatrick'in de Loeb'le yakınlığı biliniyor. UFO ihbarlarıyla ilgili askeri raporları koordine etmekle yükümlü olan Kirkpatrick, görevi sırasında Loeb'le birlikte uzaylılara ait olabilecek araçları konu alan bir makale kaleme almıştı.

İstifasıyla ilgili Politico'ya röportaj veren yönetici, Loeb'le birlikte yazdığı makalenin yayımlanmasını amaçlamadığını ama bu makaledeki rolünden de pişmanlık duymadığını dile getirdi.

"Bu işten çıkabilecek en iyi şey uzaylıların var olduğunu kanıtlamak olacaktır" diyen Kirkpatrick, sözlerini şöyle sürdürdü:

Uzaylıların var olduğunu kanıtlayamazsak, arka bahçemizde başkalarının bir şeyler karıştırdığına dair kanıtlar buluruz ve bu iyi bir şey değil.

Öte yandan Pentagon, Grusch ve diğer ifşacıların iddialarını kesin bir dille reddederken uzaylıların var olup olmadığı tartışmasına da son derece mesafeli yaklaşıyor. Bu da Kirkpatrick'in istifasıyla ilgili soru işaretlerini gündeme getiriyor.

UFO meraklıları kısa süre önce Change.org'da bir imza kampanyası başlatarak Kirkpatrick'in istifasını talep etmişti. Dilekçeye imza atan halihazırda 1922 kişi var.

"Yapacağımı söylediğim her şeyi başardım" diyen Kirkpatrick, görevini gelecek ay bırakacak.

ABD yönetimi, kısa süre önce, UFO kavramının kapsamını genişleterek, resmi raporlarda UAP terimini kullanmaya başlamıştı. NASA da artık UFO yerine bu terimi kullanıyor.

UFO "tanımlanamayan uçan cisimler" anlamına gelirken, UAP ise "tanımlanamayan hava olguları" demek.

 

Independent Türkçe, Futurism, Politico

Derleyen: Çağla Üren

DAHA FAZLA HABER OKU