NASA evrenin en renkli resmini yayımladı

Nasa, James Webb ve Hubble uzay teleskoplarından gelen verileri birleştirerek bir galaksi kümesinin daha önce görülmemiş görüntüsünü oluşturdu

MACS0416 galaksi kümesinin bu pankromatik görüntüsü, NASA'nın James Webb Uzay Teleskobu'ndan alınan kızılötesi gözlemlerle, NASA'nın Hubble Uzay Teleskobu'ndan alınan görünür ışık verilerinin birleştirilmesiyle oluşturuldu (NASA/ESA/CSA/STScI/IFCA/UWA/ASU/MU)

NASA şimdiye kadar oluşturduğu en renkli evren resmini yayımladı.

Uzay ajansı bu görüntüyü James Webb ve Hubble uzay teleskoplarından gelen verileri birleştirip daha önce hiç görülmemiş bir ışığı tek bir görüntüde yakalayarak oluşturdu.

Resim, Dünya'dan yaklaşık 4,3 milyar ışık yılı uzaklıktaki MACS0416 olarak bilinen galaksi kümesini gösteriyor.

NASA'dan yapılan açıklamada, fotoğraftaki kırmızılar, maviler ve parlak sarıların evrenin şimdiye kadar çekilmiş en kapsamlı görüntülerinden birini temsil ettiği belirtildi. En kısa maviden en uzun kırmızıya kadar renkler, yakalanan ışığın dalga boylarını temsil ediyor.

Bu renkler aynı zamanda galaksilerin uzaklıklarını da göstermeye yardımcı oluyor. Daha yakın ve daha aktif olan galaksiler mavi olma eğilimindeyken, kırmızı olanlar daha uzakta. Fakat bazıları da kırmızı çünkü galaksideki muazzam miktardaki kozmik toz, yıldızlardan gelen ışığın mavisini emiyor.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Görüntü, her iki teleskop tarafından yakalanan hem görünür hem de kızılötesi ışığın bir araya getirilmesiyle oluşturuldu. Orijinal görüntüler, şimdiye kadar tespit edilen en sönük ve en genç galaksilerden bazılarını yakalayan Hubble tarafından 2014'te çekilmiş ve sonrasında erken evrene daha da fazla bakmak için Webb'in kızılötesi verileriyle birleştirilmiş.

Nefes kesici bir görüntü oluşturmanın yanı sıra, araştırmacılar galaksi kümesini ve bir bütün olarak evren için ne anlama gelebileceğini gözlemlemek üzere bu görüntünün verilerini zaten inceliyorlardı.

Webb gözlemleri, zaman içinde parlaklığı değişen nesneler olan "geçicileri" bulmak için kullanılabiliyor. Görüntüde 14 kadar geçici cisim var; bunların çoğunun muhtemelen daha parlak hale gelen bireysel yıldızlar, az bir kısmınınsa süpernova olduğu düşünülüyor.

Columbia'daki Missouri Üniversitesi'nden bilimsel sonuçları açıklayan bir makalenin baş yazarı Haojing Yan, "MACS0416'ya hem çok renkli olduğu için hem de içinde bulduğumuz bu titrek ışıklar nedeniyle Noel Ağacı Gökada Kümesi adını verdik. Her yerde geçicileri görebiliyoruz" dedi.

Bunların arasında Mothra adlı nesne özellikle dikkat çekici. Kütleçekimsel merceklenme denen bir süreçle 4 bine kadar büyütülen bu nesnenin dikkat çekici olmasının sebebi hem yeni Webb görüntülerinde hem de orijinal Hubble görüntülerinde yer alması

Bilim insanları bunun nasıl gerçekleştiğini hâlâ bilmiyorlar çünkü bir şeyi bu kadar büyütmek için gereken galaksi kümeleri ve yıldızların hassas bir hizalanması vardır ve değişmesi beklenir. Bilim insanları bunun muhtemel açıklamasının Güneşimizden bir milyon kat daha büyük olabilecek ve tanımlanamayan başka bir görülmemiş nesne olduğuna inanıyor.

İspanya'daki Kantabria Fizik Enstitüsü'nden bulguyu detaylandıran makalenin başyazarı Jose Diego, "En olası açıklama, Webb'in doğrudan göremeyeceği kadar soluk olan küresel bir yıldız kümesi" dedi. 

Ancak bu ek merceğin gerçek doğasını henüz bilmiyoruz.

Bulgular, biri The Astrophysical Journal'da yayımlanacak olan, diğeri de halihazırda Astronomy & Astrophysics'te yer alan iki yeni makalede ayrıntılı olarak açıklanmakta.


* İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe'nin editöryal politikasını yansıtmayabilir. 

https://www.independent.co.uk/space

Independent Türkçe için çeviren: Gökçe Uçak

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU