Ukrayna, Kırım'daki Rus işgal yönetiminin İstanbul ziyaretine tepki gösterdi

"Açıklama bekliyoruz"

Türkiye, Kırım'ı Ukrayna'nın toprağı olarak kabul ediyor (Reuters)

Ukrayna Dışişleri Bakanlığı, Kırım'ın Yalta kentindeki Rus işgal yönetiminin İstanbul'a yaptığı ziyaretle ilgili Türkiye'den resmi açıklama talep ettiklerini duyurdu.

Ukrayna Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Oleh Nikolenko, Facebook hesabından 1 Kasım'da yaptığı paylaşımda şu ifadeleri kullandı: 

Bu durumu son derece ciddiye alıyoruz. Ukrayna Dışişleri Bakanlığı, Rus işgal yönetiminin temsilcilerinin ziyaretiyle ilgili Türkiye'den resmi açıklama talep ediyor. Ukrayna'nın toprak bütünlüğünü destekleyen Türk makamlarının Rus provokasyonuna uygun şekilde yanıt vermesini ve bunun gelecekte tekrarlanmasını önlemesini bekliyoruz.

2014'te Rusya tarafından ilhak edilen Kırım'daki Yalta şehrinin belediye başkanı Yanina Pavlenko, Konya'da 26-28 Ekim'de düzenlenen Birleşmiş Kentler ve Yerel Yönetimler Dünya Teşkilatı (UCLG) toplantısına katılmıştı.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Pavlenko, bu toplantının ardından İstanbul'da Cumhuriyet Halk Partisi'nin (CHP) yönettiği Beylikdüzü Belediyesi'ni ziyaret etmişti.  

Nikolenko'nun açıklamasında, Pavlenko'nun Beylikdüzü Belediye Başkanı Murat Çalık'la yaptığı görüşmede, Yalta ve Beylikdüzü'nü "kardeş belediyeler" ilan etmek için bir anlaşma üzerinde görüştüğü öne sürüldü. 

Çalık'ın görüşmenin fotoğraflarını Twitter hesabından paylaşıp sonra gönderiyi silmesi dikkat çekti.
 

twitter paylaşımı.jpg
Murat Çalık'ın Twitter hesabında görüşmeyle ilgili paylaşıma ulaşılamıyor


Türkiye, başından beri Rusya'nın ilhakına karşı çıkmış, Kırım'ın Ukrayna toprağı olarak görüldüğünü belirtmişti. Türkiye Dışişleri Bakanlığı'ndan 16 Mart'ta yayımlanan "Kırım'ın Yasadışı İlhakının Dokuzuncu Yıldönümü Hakkında" adlı açıklamada, şu ifadeler kullanılmıştı: 

Ukrayna'ya bağlı Kırım Özerk Cumhuriyeti, Rusya Federasyonu tarafından 9 yıl önce bugün (16 Mart) düzenlenen gayrimeşru bir referandumla ve uluslararası hukuka aykırı şekilde ilhak edilmiştir. İlhakın yıldönümü vesilesiyle, bu durumu tanımadığımızı yineliyor, Ukrayna'nın egemenliğine ve toprak bütünlüğüne verdiğimiz desteği teyit ediyoruz.

Ukrayna Dışişleri Bakanlığı'nın duyurusu hakkında ne Türkiye ne de Çalık kamuoyuna açıklama yaptı.


Independent Türkçe, Kyiv Post, Interfax Ukrayna 

DAHA FAZLA HABER OKU