Gazze'de enjeksiyonlar birden fazla kez kullanılıyor

165 binden fazla kişi yüksek tansiyon ve şeker hastası, bin 100 kişi böbrek yetmezliğinden mustarip

Kamptaki hastalar arasında, beyin kanaması ve kan pıhtılaşması vakaları kaydediliyor / Fotoğraf: Meryem Ebu Daqqa-Independent Arapça

Her gün onlarca kez nefesimi düzene sokmaya çalışırken ölüyorum... Spreyler, inhalatörler gibi ilaçlar yeterli olmuyor ve rahatlamamı sağlamıyor.


Bu sözler, Gazze'de Birleşmiş Milletler Yakın Doğu'daki Filistinli Mültecilere Yardım ve Çalışma Ajansı'nın (UNRWA) kurduğu çadır kampta yaşayan Hediye'ye ait.

Hediye'yi gördüğümüzde, kamptaki bir çadırının dışında, solunum cihazı için güç kaynağı bulmak amacıyla komşularının çadırlarını ziyaret ediyordu.

Kronik astımı nedeniyle nefes darlığı yaşayan Hediye, zar zor nefes alabiliyor.

UNRWA'nın kurduğu çadır kampında yerinden edilmiş kişiler için herhangi bir enerji kaynağı bulunmadığı için, elektrik kablosu arayan Hediye'nin tüm girişimleri de boşa çıktı.
 

3.jpg
Hediye, kampta solunum yollarını açacak alet için bir elektrik kaynağına erişemiyor / Fotoğraf: Meryem Ebu Daqqa-Independent Arapça

 

Astım cihazı için kampta elektrik yok

Halihazırda değişen hava koşulları durumu zaten kötüleştirirken, Gazze'ye yağmaya devam eden yıkıcı bombalar Hediye'nin durumunu daha da zorlaşıyor.

Hediye, bu durumu şu sözlerle konuştu:

Yakındaki her bombalamadan sonra, toz, barut kokusu ve duman bulutları yayılıyor ve bu da nefes almamı olumsuz etkiliyor.


Hediye Gazze'nin kuzeyindeki evinden çıkarılmadan önce, elektrikli solunum cihazını yanına aldı ve güneye kaçtı.

Ancak yerinden edilmişlerin kaldığı çadırlarda neredeyse yok denecek kadar az imkan bulunuyor ve solunum yollarını açacak alet için bir elektrik kaynağı bulunmuyor. 

Yaşlı kadın nefes almakta zorlansa da hastalığına boyun eğmiyor. Her gün koltuk değneklerine yaslanarak güneş panelli evlerden birine doğru yaklaşık 5 kilometre yürüyor.

"Geceleri çok acı çekiyorum" diyen Hediye, sözlerine şunları ekledi:

Özellikle  astım krizi geçirdiğimde elektrik bulamadığım için, karanlıkta ölümü bekliyorum. Bu duygu çok korkunç. Ya korkudan ya boğulmaktan ya da bombalamadan ölebilirim. Üç nedenden ölme riski ile karşı karşıyayım.
 

2.jpg
Çadır kampta elektrik bulunmadığından, hastalar elektikle çalışan sağlık ekipmanlarını kullanamamıyor / Fotoğraf: Meryem Ebu Daqqa-Independent Arapça

 

Ölmeyi bekleyenlerin verileri

Merkezi İstatistik Bürosu'nun verilerine göre Gazze Şeridi'ndeki yaşlıların sayısı yaklaşık 107 bine ulaşıyor, bu kişilerin yaklaşık yüzde 71'i kronik hastalıklardan mustarip bulunuyor.

Bu durum, Hediye gibi yaşamak için çabalayan birçok insanın olduğu anlamına geliyor.

Ayrıca bu, sadece yaşlılarla sınırlı değil, kronik hastalığı olan herkesi de kapsıyor.

Gazze'de kronik hastalıklardan mustarip insan sayısı 350 bine ulaşıyor ve tamamı sağlık hizmeti almakta zorlanıyor.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Aralarında 165 binden fazla yüksek tansiyon ve şeker hastası insan bulunuyor.

Yaklaşık 40'ı çocuk olmak üzere bin 100 böbrek yetmezliği vakası var ve diğer pek çok kişi de kan, kalp ve sinir hastalıklarından muzdarip bulunuyor. 

Bombalardan kurtulsalar bile, kliniklerin kapanması, ilaç kıtlığı, ilaçlarını ve tedavilerini düzenli kullanamamaları nedeniyle kanser hastası olan ve doz almakta zorlanan Siham gibi hastalar için ölüm yavaş yavaş yaklaşıyor. 


Mucizevi bir şekilde hayatta kaldı

Dün gece Siham, Gazze Şeridi'nin merkezindeki bir hastanede kendisine tahsis edilen tedavi dozunu alırken, İsrail ordusuna ait uçakların doğrudan sağlık tesisine saldırı düzenlemesi ile binanın büyük bir kısmı yok oldu.

Mucizevi bir şekilde hayatta kalan Siham, "Düzensiz ve zorlukla tedavi gördüğüm kanser sebebiyle ölmekten artık korkmuyorum. Bu akşam kafama şarapnel isabet edip yaralanmalara neden olduğumda hissettim ki, bombardımanlar sonucu öleceğim" dedi.

Ammar isimli bir Gazzeli de diyaliz seansı almakta zorlanıyor.

Ammar, durumunu şu sözlerle anlattı:

Artık nereye gitmem gerekiyorsa çocuklarım beni taşıyor. Diyaliz için hastaneye kayıt olmaya çalıştım ama diyalize girmek istemediğimi, kimsenin benim için hayatını riske atmasını istemediğimi söyledim.


Selva, insülin hormonunu enjeksiyonu ile diyabetle mücadele ediyor ancak ilaç stokları tükendiği için tek paket ilacı ve çok az iğnesi bulunuyor.

Aynı iğneyi birden fazla kullanmak zorunda kalıyor ve bu da sağlıksız bir durum oluşturuyor.

Selva, "İnsülinin etkinliğini koruyabilmesi için serin bir yerde saklanması gerekiyor ancak çadırlarda buzdolabı bulunmuyor" ifadelerini kullandı. 
 


İlaçlar sıfıra yakın

Dünya Sağlık Örgütü'ne (DSÖ) göre, sağlık merkezlerinde ve UNRWA'da ilaç eksikliğinin yanı sıra, devam eden elektrik kesintisi ve yardım malzemelerinin ulaşmamasının bir sonucu olarak, kronik hastalığı olan kişiler için felaket yaklaşıyor.

Filistin Sağlık Bakanı Mey el-Keyle "Gazze'de sağlık sistemi çöktü ve hastanelerin üçte biri hizmet dışı kaldı. Hastanelerdeki tıbbi ekipmanların durmasının ardından Gazze'de kronik hastalıkları olan insanlar ve yaşlılar yavaş yavaş ölümü bekliyor" açıklamasında bulundu. 

Bakan Keyle, sözlerine şunları ekledi: 

Yüksek tansiyon ve kolesterol hastası olan hastalar stresten psikolojik olarak etkileniyor, bazılarının yaşanan olaylar sonucunda geçici körlük yaşadığını gözlemledik. Kronik hastalıklara yönelik ilaçlar da tükenmeye başlıyor. Sağlık tesislerinin bakım vermemesine neden olan saldırılar sonucunda yoğun korkuya da maruz kaldılar. 


Keyle'ye göre sağlık ekipleri çok sayıda diyabet hastasının diyabetik komaya girdiğini, yüksek tansiyon hastası olanların bir kısmı bilincini kaybettiğini, bir kısmının beyin kanaması geçirdiğini, kan hastalığı olanlarda ise pıhtı oluştuğunu gözlemledi. 

DSÖ sağlık malzemesi taşıyan 4 kamyonun Gazze Şeridi'ne getirilebildiğini duyurdu.

DSÖ temsilcisi Naime el-Kasir, bu 4 kamyonun taşıdıkları yardımlar hakkında "Yaklaşık bin 200 kişi için travma malzemeleri ve yaralı hastaları hemen stabilize etmek için 235 taşınabilir travma çantası var" açıklamasında bulundu.

Ayrıca yaklaşık bin 500 kişinin kronik hastalıkların tedavisine yönelik ilaçlarının yanı sıra, yaklaşık 300 bin kişiye üç ay süreyle yetecek temel ilaç ve sağlık malzemesi ulaştırıldığını belirtti. 

 

 

Independent Arabia

DAHA FAZLA HABER OKU