Binlerce ton atığın biriktiği Gazze halkını bir sağlık felaketi bekliyor

Şu anda 2 geçici merkezde toplanan çöp miktarı yaklaşık 16 bin tona ulaştı

Fotoğraf: Independent Arabia

Gazze Belediyesi Acil Durum Komitesi, İsrail'in, belediye ekiplerinin kentin doğusundaki Cahru'd Dik bölgesindeki ana çöp sahasına ulaşmasını engellemesi nedeniyle kentte ve geçici çöp sahalarında büyük miktarlarda atık birikmesinin ciddi bir sağlık ve çevre felaketine yol açtığını doğruladı.

Komite yaptığı açıklamada, atık miktarının yaklaşık 16 bin ton olduğunu ve şu anda Firas Pazarı ve Yermük istasyonu arazisinde toplandığını, İsrail saldırıları nedeniyle ulaşmanın zorluğu ve tehlikesi nedeniyle atıkların toplanamadığı bölgeler olduğunu bildirdi.

Komite, sokaklarda biriken atıkların yaklaşık yüzde 50'sinin toplandığını ve belediyenin makineleri çalıştırmak için gerekli yakıtın olmaması nedeniyle yarı kapasitenin altında çalıştığını belirtti.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

16 bin ton

Günlerdir devam eden İsrail savaşı, elektrik kesintileri, yakıt sıkıntısı ve birçok su ve sanitasyon tesisinin zarar görmesi nedeniyle çeşitli temel hizmetlerde büyük ve ciddi krizlere neden oldu.

Gazze Belediyesi, İsrail saldırılarının 25'inci gününde Gazze'de binlerce ton atık birikmesi nedeniyle sağlık ve çevre felaketi uyarısında bulundu.

Belediye tarafından yapılan açıklamada Gazze şehrinde büyük miktarlarda atık biriktiği, atık miktarının yaklaşık 16 bin tona ulaştığı ve şu anda iki geçici merkezde toplandığı belirtildi.

Buna paralel olarak, belediye ekiplerinin İsrail baskınları ve yakıt krizi esnasında bu atıkları toplayıp Gazze Şeridi'nin sınırında bulunan ana çöp depolama alanlarına götürememeleri sonucu konut mahallelerinde atık birikimi tehlikesi artmaya devam ediyor.

Avrupa-Akdeniz Gözlemevi, İsrail Savunma Bakanı Yoav Gallant'ın 9 Ekim'de televizyonda yaptığı açıklamada "Gazze Şeridi'ne tam bir kuşatma uyguluyoruz, elektrik yok, yiyecek yok, su yok, gaz yok. Her şey kapalı" sözlerini hatırlatarak, bunun insan hayvanlarına karşı yürütülen savaşın bir parçası olduğunu iddia etti.
 


Yakıt yok

İsrailli bir askeri sözcü, Cumartesi günü, İsrail siyasi kademesinden gelen talimatlar doğrultusunda Gazze Şeridi'ne yakıt girmeyeceğini açıkladı.

İsrail, BM'nin ve uluslararası insan hakları kuruluşlarının uyarıları üzerine 7 Ekim'den bu yana Gazze Şeridi'ne yakıt girişini durdurdu.

İsrail ordu sözcüsü Avichai Adraee "X" platformundaki bir blog yazısında "Gazze Şeridi'ndeki insani durum kontrol altında" dedi.

Adraee, "Kuzey Gazze Şeridi sakinlerine güneye gitmeleri çağrısında bulunuyoruz. İnsani yardım oraya girecek ve biz de kuzey Gazze Şeridi bölgesine yönelik saldırılarımızı yoğunlaştırmaya devam edeceğiz" ifadelerini kullandı.

Adraee sözlerini şöyle sürdürdü:

Siyasi düzeyden gelen direktifler doğrultusunda Refah sınır kapısından gıda, ilaç ve su bölgeye girdi.


"Çevresel" felaket uyarısı

Gazze Şeridi Belediyeler Birliği ise "yerel yönetimlerin yakıtlarının tükenmesi, kanalizasyon ve su arıtma tesislerinin arızalanması sonucunda bir çevre felaketi yaşanacağı" uyarısında bulundu.

Gazze Şeridi Belediyeler Birliği Başkanı Yahya es-Sarrac yaptığı açıklamada, "Gazze Şeridi'ndeki belediyelerde yakıtın tükenmesi, temel hizmetlerin durması ve büyük bir sağlık ve çevre felaketinin habercisidir. Deniz suyu arıtma tesislerinin yanı sıra yaklaşık 20 kanalizasyon tesisi de çalışmayı durdurdu. Yakıt ihtiyacı nedeniyle şehir ve köylerin sokaklarından atık toplanması da kesintiye uğradı" ifadelerini kullandı.

Serrac sözlerine şunları ekledi:

Elektrik kesintileri ve kanalizasyon tesislerini çalıştırmak için gerekli yakıtın bulunmaması nedeniyle her gün büyük miktarlarda arıtılmamış atık suyun denize sızmaya devam etmesi, sağlık ve çevre felaketinin daha da kötüleşmesine yol açacaktır.

 

 

Independent Arabia 

DAHA FAZLA HABER OKU