BM deposunu yağmalayan Gazzeli: "İhtiyacımız olmasa yapmazdık"

Depolardan un, buğday, sabun gibi ürünler alındı

Gazze'de halen çalışır durumdaki az sayıda fırında uzun kuyruklar oluşuyor (AP) 

İsrail'in kuşatma altına aldığı Gazze'de binlerce kişinin temel ihtiyaçlarını karşılamak için yardım depolarını yağmaladığı belirtildi.

Birleşmiş Milletler Filistinli Mültecilere Yardım Ajansı'ndan (UNRWA) pazar günü yapılan açıklamada, yaşanan durumun Gazze'deki iç nizamın bozulmaya başladığının "endişe verici bir işareti" olduğu vurguladı. 

Ajansın açıklamasında yağmalanan depolarda, un ve sabun gibi temel ihtiyaç malzemelerinin bulunduğu ifade edildi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

UNRWA'nın açıklamasında Gazze Şeridi'nin merkezinde yer alan Deyr El Balah'daki en büyük ikinci deponun cumartesi günü hedef alındığı duyuruldu. Depoda, BM tarafından temin edilen insani yardımların önemli bir bölümü tutuluyordu.

Gazze'nin merkezinde ve güneyinde yer alan depolara düzenlenen baskınlarda un, buğday ve hijyen kitlerinin alındığı ifade edildi.

Birleşmiş Milletler Gıda Programı'nın sözcüsü Abeer Etefa, BBC'ye yaptığı açıklamada depolara yönelik baskınları beklediklerini çünkü halkın çok zor koşullarla karşı karşıya kaldıklarını belirtirken, "İnsanlar çaresiz ve aç" diye konuştu.

İsrail saldırıları nedeniyle evlerinden ayrılmak zorunda kalan ve BM depolarını basan Gazzelilerden bazıları AFP'ye ellerinde un ve su bile olmadığını, hatta tuvalete erişim sağlamakta güçlük çektiklerini söyledi.

Gazze sakini Abdulrahman el-Kilani, "Evlerimiz yıkıldı. Kimse bizi umursamıyor. Dünyadaki insanlara sesleniyoruz. Tüm uluslararası güçler bize karşı. Yardıma ihtiyacımız var. İhtiyacımız olmasa bunu yapmazdık" dedi.


İsrail'in Gazze'ye yönelik saldırılarının başlamasının ardından bölgeye çok az miktarda insani yardımın girmesine izin verildi. İsrail yönetimi bölgeye yakıt gönderilmesine, Hamas tarafından çatışmayı sürdürmek için kullanılacağı nedeniyle izin vermiyor.

Ancak İsrailli yetkililer pazar günü yaptıkları açıklamada, gelecek günlerde daha fazla insani yardımın bölgeye gireceğini söyledi.

Buna karşın Mısır Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Ahmed Ebu Zeyd, İsrail'i ağır güvenlik kontrolleri uygulayarak Gazze'ye insani yardım girişini engellemekle suçladı.

Konuyla ilgili bir açıklama yapan BM Genel Sekreteri Antonio Guterres ise şunları söyledi:

Sürekli bombardıman altındaki iki milyondan fazla insanın gidecek güvenli bir yeri yok ve gıda, su, tıbbi yardım gibi temel yaşam ihtiyaçlarının verilmesi reddediliyor. Sorumluluğu olan herkesi uçurumun kenarından bir adım geri atmaya çağırıyorum.

İsrail ordusu 7 Ekim'den bu yana vurduğu Gazze'ye yönelik operasyonlarını cuma gecesinden itibaren yoğunlaştırmıştı.

Birleşmiş Milletler'e göre 2,4 milyon kişinin yaşadığı Gazze'de nüfusun yarısından fazlası evlerini terk etmek zorunda kaldı ve binlerce bina saldırılarda yıkıldı.

Gazze Sağlık Bakanlığı'nın verilerine göre İsrail saldırılarında 8 binden fazla kişi hayatını kaybetti.

İsrailli yetkililer, Gazze'den düzenlenen saldırılarda 311'i asker 1400 İsraillinin öldüğü, 5 bin 132 kişinin yaralandığı duyurdu.

UCM Başsavcısı: "İnsani yardımlara engel olunmamalı"

Uluslararası Ceza Mahkemesi (UCM) Başsavcısı Karim Khan, Mısır ile Gazze Şeridi arasındaki Refah Sınır Kapısı'nı ziyaret ederek, Gazze'ye insani yardımların ulaşmasına engel olunmaması gerektiğini vurguladı.

Khan, UCM'nin X sosyal medya hesabında yer alan görüntülü konuşmasında, Gazze Şeridi'ne giren kısıtlı yardımlara değindi.

Gazze'deki sivillerin acı çekmeye devam ettiğini belirten Khan, "En önemlisi insani yardım malzemelerinin çocuklara, kadınlara, erkeklere, sivillere ulaşmasına engel olunmamalı. Onlar masum ve uluslararası insancıl hukuka göre haklara sahipler." dedi.

UCM Başsavcısı, "hukukun üstlüğünün korunduğuna" emin olunması gerektiğini ifade etti.


Independent Türkçe, BBC, TASS, AA

DAHA FAZLA HABER OKU