İYİ Parti'nin yeni liderinden anayasa açıklaması: Tek adamlığı kökleştirecek bir revizyon arayışına izin vermeyiz

Dervişoğlu, "Parlamenter sistem amacına matuf bir düzenleme ile gelinirse tartışılır buluruz" ifadelerini kullandı

Yeni anayasa ile ilgili parti olarak nasıl bir tavır alacaklarına yönelik soruya yanıt veren Müsavat Dervişoğlu, "Tek adamlığı kökleştirecek bir revizyon arayışına izin vermeyiz" dedi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

İyi Parti lideri Müsavat Dervişoğlu, Habertürk'te Mehmet Akif Ersoy'un sorularını yanıtladı.  Anayasa değişikliği ile ilgili görüşmelerin başladığını, İYİ Parti'yi de bekleyen sorumluluklar olduğunun altını çizen Dervişoğlu, nasıl bir genel başkan olacağına yönelik soruya da "Sürekli sahada olacağım. Aslında bulunmamız gereken yerde milletin bağrında olacağım. Bir meseleye ziyadesiyle vakıf olmadan ayaküstü cevaplar beklemeyin" yanıtını verdi.

Dervişoğlu, "Meydanlar uzun süredir öksüz. Meydanlarda bir kişi var, Recep Tayyip Erdoğan, o hakmiyeti alacağız" ifadesini kullanırken eski yönetimde de eleştirilerini dile getirdiğini ifade etti:

Yönetim anlayışından kaynaklı eleştirilerimiz var, bunları Sayın Genel Başkan'ın olduğu toplantılarda yaptık. O eksikliklerin giderilmesi için çaba sarf edeceğiz. Yeni bir kitap olma derdinde değilim. İYİ Parti bir kitap. Ben yazılan bir kitabın yeni sayfalarından biri olmaya talibim.

Yeni anayasa ile ilgili soruya yanıt veren Dervişoğlu, şunları söyledi:

Önümüze ne getireceklerini bilmiyoruz. Her partinin zaten bu konuya çalışmışlığı var. Cumhurbaşkanlığı hükümet sistemi diye tanımlanan ve tek adamlığa evrilen bir sistemle yönetilen Türkiye gerçeği var. Mevcut sistemin parlamenter demokrasi ile yer değiştirmesi özeleştirisi ile gelinirse meseleye başka bakarız. Tek adamlığı kökleştiriecek bir revizyon arayışına izin vermeyiz. Bu şartlarda Sayın Erdoğan bir daha aday olamıyor. Bir daha yönetme iddiasını serdedebileceği bir anayasal düzenlemeyi dayatabilir. O zaman ben Sayın Cumhurbaşkanı'nı demokratik bir yarışa davet ediyorum. Parlamenter demokratik sisteme geçmek amacına matuf düzenleme ile gelinirse tartışılır bulur. Ama Sayın Cumhurbaşkanı'na yeniden cumhurbaşkanı adayı olmayı getiren bir düzenlemeyi o metnin içine taşımak adımlarına sıcak bakamayız.

 

Habertürk, Independent Türkçe

DAHA FAZLA HABER OKU