Elon Musk'ın 44 milyar dolara aldığı X'in değeri çakıldı

Musk kısa süre önce çalışanlarına yaptığı açıklamada, "Şirketin bir bakıma eski halini hızla dönüştürüyoruz" demişti

(AFP)

Elon Musk'ın X'inin değeri halihazırda yaklaşık 19 milyar dolar, yani sosyal medya şirketini satın almak için ödediğinin yarısından daha az olduğu yeni bir haberde bildirildi.

Tesla ve SpaceX'in milyarder patronu, eski adı Twitter olan mikroblog platformu nihayet geçen yıl 44 milyar dolara, başka bir ifadeyle hisse başına 54,20 dolara satın almıştı.

Musk'ın satın alma işlemi, şirketle aylar süren yasal mücadelenin ardından tamamlanmıştı.

Şirket içi belgelere göre, içeride yapılan yeni bir değerlendirme son 12 ayda şirketin değerinde yüzde 56'lık bir düşüş yaşandığını ortaya koydu.

Fortune pazartesi günü, çalışanlara vaat edilen hisse senedi belgelerinin X/Twitter'ın halihazırda yaklaşık 19 milyar dolar değerinde olduğunu gösterdiğini bildirdi.

Musk daha önce "ters bir start-up" olarak adlandırdığı sosyal medya platformu için fazla ödeme yaptığını söylemişti.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Martta çalışanlara gönderdiği bir e-postada Musk, firmaya 20 milyar dolarlık değer biçilmesine dayanarak çalışanların hisse senedi primi alacağını söylemişti.

Şirket değerindeki bu düşüş, Tesla devinin şirketi tartışmalı bir şekilde devralmasının ardından önde gelen birkaç reklamverenin geri çekilmesiyle yaşandı.

Toplu işten çıkarmalar, sitedeki doğrulama süreci gibi bir dizi yeni özelliğin kaotik bir şekilde kullanıma sunulması ve tanınmış kişilerin daha önce askıya alınan hesaplarının yeniden açılması, Musk'ın platformdaki saltanatını gölgeledi.

Ayrıca şirket, platformun kuruluşundan bu yana var olan kuş simgesinin yerini alan yeni bir logoyla birlikte yeni bir marka ismi alarak X oldu.

X'in içerik denetimine yaklaşımıyla ilgili endişeler de artıyor. İsrail-Hamas çatışmasıyla bağlantılı yanlış bilgilerin platformda yayılmaya başlaması üzerine Avrupa Birliği (AB) kısa süre önce şirket hakkında bir soruşturma başlatmıştı.

Musk temmuzda, X'in "hâlâ negatif nakit akışı" ve "reklam gelirlerinde yüzde 50'lik bir düşüş artı ağır borç yükü" olduğunu paylaşmıştı.
 


Multimilyarderin Twitter'ı satın alma anlaşmasını finanse eden bankaların da platformun değer kaybının bilançoları üzerindeki etkisini hafifletmekte zorlandığı bildiriliyor.

Öte yandan Tesla ve SpaceX'in patronu, platformun geleceğine yönelik iyimserliğini koruyor. Musk geçen yıl gönderdiği bir e-postada şirketin önünde "250 milyar dolardan yüksek bir değere giden açık ama zor bir yol" gördüğünü iddia etmişti.

Musk'ın yakın zamanda yapılan bir şirket toplantısında, marka ismi değişen X'in iş bulma ve flörtleşme platformları gibi bir dizi özelliğe sahip çok amaçlı bir uygulama olarak hizmet verebileceği inancını da dile getirdiği bildirilmişti.

The New York Times'a göre Musk, "Şirketi bir bakıma eski hali olan Twitter 1.0'dan, her türden özelliğe sahip ve sistemimizde esasen istediğiniz her şeyi yapabileceğiniz bir uygulamaya hızla dönüştürüyoruz" demişti.

The Independent yorum için X'le temasa geçti ancak henüz yanıt alamadı.



* İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe'nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/tech

Independent Türkçe için çeviren: Gökçe Uçak

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU