Lukaşenko'dan Ukrayna'ya ateşkes çağrısı: "Savaşacak kişi kalmayacak"

Savaşta kayıp Ukraynalı askerlerin aileleri de Zelenski'ye tepkili

Ukrayna'daki savaş, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in geçen yıl 24 Şubat'ta verdiği emirle başlamıştı (AFP)

Belarus Devlet Başkanı Aleksandr Lukaşenko, Ukrayna'nın ateşkes ilan etmesi gerektiğini savunarak, "Savaşacak adamları kalmayacak" dedi.

Lukaşenko, başkent Minsk'te dün yaptığı açıklamada şu ifadeleri kullandı:

Ukrayna'da yeterince akıllı kişi olduğuna inanıyorum. Müzakere masasına oturmak ve görüşme yapmak gerekiyor. Daha önce de söylediğim gibi, bunun için hiçbir önkoşul gerekli değil. En önemli şey ‘Dur' emrini vermek.

Belarus lideri, Kiev yönetiminin savaşta zor durumda olduğunu öne sürerek, "Halk Ukrayna'dan kaçıyor, kimse savaşmak istemiyor. Ellerinde silahları olacak ama savaşacak kişi kalmayacak" dedi. 

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Lukaşenko, başta ABD olmak üzere Batı'nın Ukrayna'ya sağladığı askeri desteğin sonsuza dek sürmeyeceğine dikkat çekerek, "Duralım ve barış için müzakere edelim" dedi.

Fransız gazetesi Le Monde'un dün yayımladığı haberde, Ukrayna ordusunun elindeki mühimmatın gelecek sene bitebileceğine dikkat çekilmişti

ABD Başkanı Joe Biden ise geçen hafta Kongre'den Ukrayna savaşı için 61,4 milyar dolar, İsrail'e destek içinse 14,3 milyar dolar kaynak talep etmişti. Ülkenin tanınmış gazetecilik kuruluşlarından Politico, özellikle Cumhuriyetçilerin artık Ukrayna'ya desteğin sonlanmasını istediğine işaret ederek, Biden'ın talebine olumlu yanıt alamayabileceğini yazmıştı.
 


Diğer yandan savaşta kayıp Ukraynalı askerlerin aileleri, Devlet Başkanı Volodimir Zelenski'ye karşı protesto gösterisi düzenledi.

Zelenski'nin ofisi önünde 16 Ekim'de yapılan eylemde yakınlarından haber alamayanlar, "Onları geri getirin" diye sloganlar attı.

Eylemcilerden Lyudimla Marçenko, ABD'nin önde gelen gazetelerinden New York Times'a 37 yaşındaki oğlu Andriy'den aylardır haber alamadığını söyleyerek, "O benim tek çocuğum. Bu gerçekten çok zor" dedi.

Ukrayna İçişleri Bakanlığı'nın son açıkladığı rakamlara göre savaşın başından beri yaklaşık 15 bin asker ve 11 bin sivil kayıp.


Independent Türkçe, RT, New York Times, Politico, Le Monde, TASS

DAHA FAZLA HABER OKU