NASA ünlü göktaşı Bennu'dan gelen örneklerin kapağını açamıyor

Ekip, kapsülün bu görevde kullanmak üzere onaylanmış mevcut aletlerle açılamayacağı görüşünde

NASA ekibi ve Lockheed Martin kurtarma uzmanları, kapsülün kapağının dışında da önemli miktarda örnek buldu (NASA)

NASA, OSIRIS-REx uzay aracının ünlü göktaşı Bennu'dan getirdiği asteroit örneklerini içeren bir kapsülü açmaya çalışıyor.

Şans eseri bu kapsülün dışında da üzerinde çalışılacak çok sayıda malzeme birikmiş durumda.

Kapsülün dışında biriken toz üzerinde yapılan ilk incelemeler, örneklerin su ve karbon içerdiğini ortaya koymuştu.

Bu örnekler, koruyucu bir kabın içinde 24 Eylül'de OSIRIS-REx tarafından Dünya'ya bırakılmıştı. Kabı açan araştırmacılar, iç kapsülün dışında biriken tozu incelemeye derhal başlamıştı.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

NASA'nın aktarımına göre örnekleri işleyen araştırma ekibi, kapsülü açamadıkları halde şimdiye kadar 70,3 gram materyal çıkarmayı başardı. Bilim insanları zaten uzay aracının en az 60 gram örnek toplamasını hedefliyordu.

Yine de araştırmacılar iç kapsülü açabilmek için çabalamaya devam ediyor ama henüz başarıya ulaşamadı.

Ekip kapsülün içinde tam olarak ne kadar numune olduğundan da emin değil. Ancak muhafazada muhtemelen 250 gram toz olduğu düşünülüyor.

Çok sayıda açma girişiminin ardından ekip, kapsülün 35 bağlantı bileşeninden ikisinin OSIRIS-REx görevinde kullanmak üzere onay almış mevcut aletlerle açılamayacağı sonucuna vardı.

NASA'nın açıklamasına göre numuneler güvenli ve bozulmamış halde tutulurken, araştırmacılar da içerideki Bennu örneklerini çıkarmak için yeni yaklaşımlar arıyor.

Güneş Sistemi'nin sırlarını ortaya dökecek

OSIRIS-REx, ilk olarak 2018'de göktaşının yörüngesine girmiş, 2019'da da cisme yakın geçiş yapmıştı. 

O dönemde gelen bulgular, Dünya'da yaşamın kökenine dair "beklenmedik" ipuçları sunmuştu.

Söz konusu veriler göktaşı üzerinde hidrojen ve oksijen atomlarından oluşan moleküllerle çok sayıda büyük kaya parçasının varlığını göstermişti.

Bu nedenle NASA, uzay aracından gelen numuneleri çok önemsiyor. Uzay ajansının o dönem yayımladığı açıklamada şu ifadeler yer almıştı:

OSIRIS-REx'le Bennu'nun incelenmesi bilim insanlarına güneş sistemimizin kökenleri, Dünya'daki su ve organik moleküllerin kaynakları ve uzayda Dünya'ya yakın bölgedeki tehlikeler ve kaynaklar hakkında daha fazla bilgi edinme imkanı sunacak.

Uzay aracı 24 Eylül'de örnekleri gezegene doğru fırlattıktan sonra OSIRIS-APEX olarak yeniden adlandırıldı ve görevlendirildi.

Uzay aracı şimdilerde "potansiyel tehlike" diye sınıflandırılan, Apophis adlı bir göktaşını incelemek üzere yola devam ediyor.

 

Independent Türkçe, Livescience, NASA

Derleyen: Çağla Üren

DAHA FAZLA HABER OKU