60 milyon dolarlık hayal kırıklığı, Bıçaklar Çekildi'yi özel kılanın ne olduğunu kanıtladı

Rian Johnson'ın yönettiği serinin başrolünde "emekli Bond" Daniel Craig var

Gizemli Bir Serüven'de 55 yaşındaki Craig'e Edward Norton, Janelle Monáe, Madelyn Cline, Kate Hudson ve Dave Bautista gibi yıldızlar eşlik etmişti (Netflix)

Kenneth Branagh'nın yönettiği meşhur Hercule Poirot serisi, bu yıl Venedik'te Cinayet'le (A Haunting in Venice) resmen sona ererken, Bıçaklar Çekildi (Knives Out) filmleri güçlü bir şekilde yoluna devam ediyor. 

Agatha Christie'nin yarattığı Belçikalı dedektif Poirot'yu takip eden beyazperde uyarlamaları, dünya çapında 352 milyon dolar kazanan 2017 yapımı Doğu Ekspresinde Cinayet'le (Murder on the Orient Express) güçlü bir başlangıç yapmıştı.

Devamı gelmedi

Yönetmen Kenneth Branagh, daha büyük bütçeli 2022 yapımı devam filmi Nil'de Ölüm'le (Death on the Nile) hayal kırıklığı yarattı. Branagh'nın 60 milyon dolar bütçeli filmi Venedik'te Cinayet (A Haunting in Venice) de düşük performans göstererek serinin geleceği hakkında soru işaretleri yarattı.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Bununla birlikte Bıçaklar Çekildi serisinin başarısı hız kesmeden devam ediyor. 2019 yapımı ilk filmin gişede 311 milyon dolar hasılat elde etmesinin ardından Netflix, iki devam filmi için 469 milyon dolar harcadı. 

Bunlardan ilki 2022 yapımı Gizemli Bir Serüven (Glass Onion: A Knives Out Mystery), Netflix'in şimdiye kadar en çok izlenen orijinal filmlerinden biri oldu. Yıldızlarla dolu kadrosuyla da öne çıkan film, sınırlı sinema gösterimi sırasında Netflix adına gişe rekorları kırdı. 

Mizah unsuru eksik

Eleştirmenlere göre, Bıçaklar Çekildi'nin başarısı serinin tonunda yatıyor. Doğu Ekspresinde Cinayet, biraz mizah içerirken diğer iki film Christie'nin orijinal öykülerindeki şakacı tavır ve çekicilikten uzaklaşıyor. 

Branagh'nın 2014 yapımı Doğu Ekspresinde Cinayet'ten bu yana gişede kâr elde edemeyen uyarlamaları, Poirot hikâyelerinin cazibesini yanlış anlamış gibi görünüyor. 

Romanların özündeki dahiyane gizemlere tutkuyla bağlılığı açık olsa da yönetmen, dedektifin şakacı tavırları ve kitaplardaki büyüleyici karakterler her filmde yavaş yavaş siliniyor. Bunların yerini şiddet, trajedi ve her hikayenin dramatik temasına ağırlık veren ciddi diyaloglar alıyor. 

Christie'nin eserlerinin ruhuna sadık

Bıçaklar Çekildi serisiyse abartılı ve laubali unsurlarla dolu. Serideki filmler Agatha Christie'nin eserlerinin ruhuna sadık kalıyor, mizah ve neşeli öğeler içeriyor. 

Rian Johnson'ın gizemli komedi serisi, romancı Harlan Thrombey'nin ölümünü araştıran özel dedektif Benoit Blanc'ı merkeze alan 2019 yapımı filmle başlamıştı.

Devam filmi Bıçaklar Çekildi: Gizemli Bir Serüven'deyse (Glass Onion: A Knives Out Mystery) Daniel Craig'in canlandırdığı Benoit Blanc, bir teknoloji milyarderinin gizemli cinayet partisi için bir Yunan adasına gitmişti. 

Üçleme tamamlanıyor

Her iki film de hem eleştirmen hem de izleyicilerden büyük beğeni toplamış ve Johnson'a En İyi Senaryo dalında Oscar adaylığı kazandırmıştı.

Johnson, TheWrap'e verdiği röportajda merakla beklenen Netflix üçlemesi için "tam güç" yazma modunda olduğunu söylemişti.


Independent Türkçe, ScreenRant, TheWrap

DAHA FAZLA HABER OKU