Bilim insanları uzayda güneş tarlası kurulabileceğini açıkladı

Deneysel uydu Dünya'nın etrafında 30 bin kez uçtu ve enerji üretmeyi sürdürüyor

(Unsplash)

Yeni bir deney, arkasındaki araştırmacılara göre uzayda ticari güneş tarlalarının kurulmasının bir gün mümkün olabileceğini gösteriyor.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Birleşik Krallık'tan bilim insanları, enerji için güneş ışığı toplama fırsatlarını test etmek üzere uzaya fırlatılan bir uydunun beklenenden daha fazla başarı gösterdiğini söylüyor.

Araştırmacılar, deneyin uzayda çalışabilecek hafif güneş panellerini düşük maliyetle üretmenin mümkün olduğunu gösterdiğini belirtti.

Bu ünitelerden birini uzaya gönderdiler ve 6 yıllık bir süre ve Dünya etrafında 30 bin tur boyunca nasıl çalıştığını incelediler. Bilim insanları bu birimin güneş radyasyonuna ve uzayın diğer hasarlarına dayanabildiğini ve güç üretmeye devam ettiğini söyledi. Surrey Üniversitesi'nden Craig Underwood şunları söyledi:

Bir yıl sürmesi öngörülen bir görevin 6 yıl sonra da sürmesinden büyük memnuniyet duyuyoruz. Bu ayrıntılı veriler panellerin radyasyona karşı dirençli olduğunu ve ince film yapılarının uzayın zorlu termal ve vakum koşullarında bozulmadığını gösteriyor.

Bu ultra düşük kütleli güneş hücresi teknolojisi, uzayda konuşlandırılan büyük, düşük maliyetli güneş enerjisi santrallerine önayak olarak Dünya'ya temiz enerjiyi geri getirebilir ve şimdi bu teknolojinin yörüngede güvenilir bir şekilde çalıştığına dair ilk kanıtlara sahibiz.

Paneller Swansea Üniversitesi'nde üretildi ve kadmiyum tellürden yapılmış yeni bir tür güneş pili kullanıldı. Bu malzeme, daha fazla güç sağlayan ve nispeten ucuz olan, daha hafif ağırlıklarda daha büyük paneller üretilmesine imkan tanıyor.

Surrey Üniversitesi'ndeki araştırmacılar daha sonra bu panelleri uzaya gönderilebilecek bir uydu haline getirdi ve yörüngeye girdikten sonra nasıl performans göstermeye devam ettiklerini ölçecek teknolojiyi geliştirdi. Bu ölçümler panellerin giderek daha az verimli hale geldiğini gösterdi ancak araştırmacılar yine de panellerin nihayetinde ticari bakımdan uygulanabilir olabileceğini ortaya koyduklarını söylüyor.

Uzaydaki güneş tarlaları, Dünya'daki mevcut yenilenebilir enerji altyapısıyla ilgili birçok sorunun üstesinden gelecektir. Güneş enerjisi tarlaları yeryüzünde daha fazla alan sağlayabilir ancak daha da önemlisi hava koşullarının yol açtığı sorunlardan kaçınabilir ve yeryüzüne göre güneş ışığından daha yoğun yararlanabilir.

Uzayın zorluklarına dayanabilecek üniteler yapmak, uzaydaki güneş tarlaları için bir dizi zorluktan sadece biri. Örneğin enerjiyi bize geri getirmenin de bir yolu olmalı, bununla birlikte, bu yaz araştırmacılar mikrodalgalar kullanarak Dünya'ya güç ışınlamayı başardı.

Bulguları açıklayan "IAC-22-C3.3.8 Six years of spaceflight results from the AlSat-1N Thin-Film Solar Cell (TFSC) experiment" (IAC-22-C3.3.8 AlSat -1N İnce Film Güneş Pili (TFSC) deneyinden 6 yıllık uzay uçuşu sonuçları) adlı çalışma, Acta Astronautica adlı bilimsel dergide yayımlandı.



* İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe'nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/tech

Independent Türkçe için çeviren: Meltem Ergin

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU