İsrail 2 hafta içinde 5 binden fazla Filistinliyi tutukladı

Tel Aviv, Gazze Şeridi'nden getirilen yeni mahkumları kalıcı hapishanelerinden uzakta özel merkezlerde alıkoyuyor

Hamas saldırısına ve 222 askerin yakalanmasına yanıt olarak İsrail'in büyük tutuklama kampanyası iki haftadır devam ediyor

Batı Şeria'da 20 yılı aşkın süredir yürütülen en büyük tutuklama kampanyası kapsamında, genç Abdullah Ebu Ali ve ailesi yaklaşık iki hafta boyunca İsrail ordusunun kendisini tutuklamaya gelmesini bekleyerek zorlu bir dönem yaşadı. 

Gece yarısından sonra onlarca İsrail ordusu gücü, Ebu Ali'nin El Halil'deki evine baskın düzenledi ve 9 yıldan fazla bir süre İsrail hapishanelerinde kalan Ebu Ali'yi beşinci kez tutukladı.

İsrail işgal ordusu, iki haftadır her gün düzinelerce Filistinliyi tutuklamak için El Halil ve Kudüs başta olmak üzere Batı Şeria'nın çeşitli şehirlerindeki Filistinlilerin evlerine gece baskını düzenliyor.

İki hafta önce 5 bin 200 olan mahkum sayısı 11 binden fazlaya yükseldi, bunlar arasında Gazze Şeridi'nden İsrail'e çalışmaya giden 4 bin Filistinli işçi de bulunuyor.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Bin 300'den fazla Filistinli tutuklu

İsrail ordusunun Batı Şeria'da 15 gün boyunca tutukladığı Filistinlilerin sayısı 1.300'ü aştı. Bunların çoğunluğu eski mahkumlardan oluşuyor.

İsrail ordusu, tutuklamaların kendi güçlerine ve yerleşimcilere yönelik saldırı girişimlerini engellemeyi amaçladığını gerekçe göstererek, "baskınlarda silah, mühimmat, bıçak, patlayıcı cihazlar, ilave askeri teçhizat bulunduğunu" iddia etti.

İsrail işgal ordusu, dün Nablus'ta direnişçi oldukları şüphesiyle iki şahsın yakalandığını bildirdi ve savaşın başlangıcından bu yana Batı Şeria'da "800'den fazla kişinin" tutuklandığına dikkat çekti.

Bu tutuklamalar arasında, feshedilen Filistin Yasama Konseyi başkanı Aziz Duveyk, bazı konsey üyeleri, Hasan Yusuf ve El Bireh belediye başkanı İslam et-Tavil de dahil olmak üzere Batı Şeria'daki üst düzey Hamas liderleri yer alıyordu.

Mahkumlar ve Serbest Bırakılanlar Kurulu Başkanı Kaddura Faris'e göre İsrail askeri gücü, Batı Şeria'nın Ramallah'ın batısındaki Beyt Lakiya köyündeki evine düzenlediği baskında genç Necib Mufarica'yı yakalayamamasının ardından, çocuğunu "babası teslim olana kadar iki saat boyunca rehin tuttu."

Faris, İsrail ordusunun "artık aranan kişinin ebeveynini, hatta çocuklarını rehin alarak onları tutuklamaya çalıştığını" belirtti.

Hamas, Gazze Şeridi'ndeki İsrail ordu kamplarına düzenlediği saldırı sırasında aralarında üst düzey subayların da bulunduğu 222 İsrail askerini esir aldı ve şu anda onları Gazze Şeridi'nde tutuyor.

Hareketin başkan yardımcısı Salih el-Aruri'ye göre hareket, "İsrail işgal hapishanelerindeki tüm Filistinli mahkumların serbest bırakılmasına" imkân verecek bir mahkûm değişim anlaşmasını hayata geçirmeyi umuyor.

Büyük çaplı tutuklama kampanyasının bir sonucu olarak İsrail ordusu, idari gözaltı yasasında geçici değişiklikler yapma yoluna gitti.

Bu yasa, herhangi bir suçlama yöneltilmeden Filistinlilerin gözaltına alınmasına izin veriyor.

Yeni düzenleme, tutuklulara idari gözaltı emri verilip verilemeyeceğini incelemek için gözaltında tutulma süresini 72 saat yerine 6 gün olarak arttırırken, tutuklunun mahkemeye ilk kez çıkma süresini de 8 gün yerine 12 gün olarak değiştiriyor.

Kaddura Faris'e göre İsrail güçleri mahkumlara karşı acımasız davranışlarda bulunuyor ve sert kurallar uyguluyor.

Bu sert kurallar, "aç, susuz bırakma ve özellikle kronik hastalıklara sahip olan esirlere ilaç verilmemesi" gibi şiddet içeren ve temel insan haklarını ihlal eden uygulamaları içeriyor.

Esirlerin "kemiklerinin kırılmasına varan fiziksel şiddete maruz kaldıklarını" ve bu gardiyanların ve subayların intikam arayışlarına girdiğini belirten Faris, esirlerin "suikastlara ve fiziksel infazlara karşı korku taşıdığından" endişe duyduğunu kaydetti.
 


Özel merkezler

Faris'e göre İsrail, Gazze Şeridi'nden gelen yeni mahkûmları, tutukluluk koşulları ve kesin sayıları konusunda bilgi alabilecek olan resmi uluslararası kurumların erişemeyeceği, daimi hapishanelerinden uzakta özel merkezlerde alıkoyuyor.

Hamas saldırısından günler sonra İsrail Savunma Bakanı Yoav Galant, Gazze Şeridi'nden gelen Filistinli tutukluları "yasadışı savaşçılar" olarak değerlendirmeye karar verdi.

Bu karar, bu tutsakların 10 hafta boyunca İsrail ordusuna ait Sde Yitzhak kampında tutulmasını gerektiriyor.

İnsan Hakları örgütleri, bu kararı "uluslararası hukuk kurallarına aykırı" olarak değerlendirdi ve esirlerin savaş esirleri olarak kabul edilmesi gerektiğini belirtti.

İsrail Knesset'i 2002 yılında "yasadışı savaşçı" yasasını kabul etti.

Bu yasa, tutsaklara adil yargılanma hakkı ile ilgili koruma önlemlerini sağlamadan uzun süre boyunca tutsak tutma izni veriyor.

İnsan Hakları İzleme Örgütü'ne göre bu yasa, İsrail Ordusu Genelkurmay Başkanı'nın herhangi bir kişiyi "yasadışı savaşçı" olarak hapse atmasına izin veriyor.

Mahkûm İşleri Uzmanı Hasan Abed Rabbo, İsrail ordusunun büyük çaplı tutuklama kampanyasını, "2002'de İsrail ordusunun Batı Şeria'yı işgal ettiği günden bu yana görülmemiş bir olay" olarak nitelendirdi.

Rabbo, İsrail'in bu tutuklamalarını Hamas'ı bahane ederek "Gazze halkına toplumsal ve intikam amaçlı ceza vermek" olarak değerlendirdi.

 

 

Independent Arabia

DAHA FAZLA HABER OKU