İsrail-Filistin çatışması eğlence sektörünü ikiye böldü

Ünlü komedyen, İsrail'in işlediği savaş suçlarını eleştirince bazı izleyiciler gösteriyi terk etti

50 yaşındaki Chappelle'in sözcüsü, komedyenin o gün "Boston'da olduğunu reddettiğini" söyledi (Reuters)

Komedyen Dave Chappelle'le bir hayranı arasında şov ortasında yaşanan tartışma, aylar süren dayanışmanın ardından Amerika Yazarlar Birliği içinde bölünme ve Hollywood yöneticileriyle yıldız isimler arasında tartışmalar... 

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Wall Street Journal'ın bildirdiğine göre eğlence sektörü, Gazze'deki son durum nedeniyle ikiye bölünmüş durumda.

Geçen hafta aralarında Disney İcra Kurulu Başkanı Bob Iger, gazeteci Bari Weiss, Euphoria'nın yaratıcısı Sam Levinson, oyun yazarı David Mamet ve aktör Chris Pine'ın da olduğu bir grup, serbest yatırım fonu piyasalarının etkili ismi Daniel Loeb'in Bel-Air'deki evinde bir araya gelerek antisemitizmi tartıştı.

Stüdyolara direnen yazarlar da bölündü

Loeb ayrıca geçen hafta, Los Angeles'ta Variety'nin düzenlediği antisemitizm konferansının da sponsorlarından biriydi. Her iki etkinlik de 7 Ekim'de Hamas'ın silahlı kanadı İzzeddin el-Kassam Tugayları'nın İsrail'e başlattığı saldırıdan önce planlanmıştı. 

Bu çatışma, aylardır stüdyolardan sözleşmelerinin korunmasını talep etmek ve zorlukla kazanılan imtiyazları kutlamak için birleşen sinema ve televizyon yazarları arasında bölünmeye yol açtı. 

Önde gelen bazı Yahudi yazarlar, saldırıları kınayan bir açıklama yayımlamadığı için Amerika Yazarlar Birliği'ne kızgınlıklarını ve hayal kırıklıklarını dile getirdi. 

Açık mektupla eleştiri

Toplantı hakkında bilgi sahibi kişiler, cuma günü 75'ten fazla Hollywood yazarının Zoom üzerinden bir araya gelerek loncanın konuya yaklaşımını göstermek için ne gibi adımlar atılması gerektiğini tartıştıklarını söyledi. 

Ekran Alıntısı.JPG

Amerika Yazarlar Birliği'ni eleştirenler arasında meşhur sitcom Seinfeld'in 69 yaşındaki yıldızı Jerry Seinfeld de var (Reuters/AP)


Toplantıya katılanlardan birinin söylediğine göre öneriler arasında, örgüt açıklama yapmama gerekçesini açıklayana kadar aidatların kesilmesi de vardı.

Aralarında Jerry Seinfeld ve Sacha Baron Cohen'in de bulunduğu Hollywood yıldızları, açık bir mektupla Amerika Yazarlar Birliği'ni eleştirdi.

"Uzlaşmaya varmanın mümkün olmadığını gördük"

Amerika Yazarlar Birliği Başkanı Meredith Stiehm, cumartesi günü bazı üyelere gönderdiği e-postada, son haftalarda yaşadıkları ıstırabı yönetim kurulunun paylaştığını belirterek ekledi: 

Keşke burada basit bir cevap olsaydı.

Açıklamada şu ifadelere yer verildi:

Üyelerin kendisi gibi, Yönetim Kurulu'nun bakış açıları da çeşitlidir ve uzlaşmaya varmanın mümkün olmadığını gördük. Bu nedenlerle, kamuya açık bir şekilde yorum yapmamaya karar verdik.

Komedyen İsrail'i eleştirince izleyici susmasını söyledi

Komedyen Dave Chappelle ise geçen hafta Boston'daki gösterisinde izleyicilere Ortadoğu'daki çatışmalar hakkında konuşmayı planlamadığını söyledi. Ancak gösterinin bir bölümünde İsrail hükümetinin Gazze'ye yönelik saldırılarını eleştirdi.

Chappelle, Hamas'ın 7 Ekim'de İsrail'e düzenlediği saldırıyı kınadı ancak masum sivillerin su, elektrik, gıda ve tıbbi malzemelerinin kesilmesinin hiçbir mazereti olamayacağını da sözlerine ekleyerek İsrail'i eleştirdi. Chappelle ayrıca ABD'nin İsrail'e sağladığı mali yardıma da ateş püskürdü.

Bunun üzerine bir seyirci, ona susmasını söyledi ve Chappelle, adamı kendi gösterisinde onu susturmaya çalıştığı için eleştirerek yanıt verdi. 

Katılımcıların bildirdiğine göre komedyen, seyirciye "çenesini kapatmasını" söyledi.

"Özgür Filistin" diye bağırdılar

Chappelle'in gösterisine katılanlar, kalabalığın çoğunlukla Chappelle'in yorumlarını desteklediğini ve birçoğunun "Özgür Filistin" diye bağırdığını söyledi.

Katılımcıların küçük bir kısmı ayağa kalkıp gösteriyi terk ederken, bir kısmı da "Peki ya Hamas?" diye bağırdı.

Gösterinin sonuna doğru Chappelle, Hamas'ın saldırılarına ve İsrail'in verdiği askeri yanıta atıfta bulunarak iki yanlışın bir doğru yapmayacağını söyledi.

İsrail, Gazze'den düzenlenen saldırılarda 306'sı asker 1400 İsraillinin öldüğünü, 5 bin 132 İsraillinin de yaralandığını aktarıyor.

Gazze'deki Filistin Sağlık Bakanlığı, İsrail'in Gazze'ye saldırılarında 1873'ü çocuk, 1023'ü kadın olmak üzere 4 bin 700 kişinin öldüğünü, 14 bin 245 kişinin yaralandığını duyurmuştu.


Independent Türkçe, Wall Street Journal, New York Post, AA
 

DAHA FAZLA HABER OKU