Suriye'den İsveç'e dönen IŞİD'lilerin, anaokullarında çalıştığı ortaya çıktı

Güvenlik güçlerinden gelen uyarılara rağmen 24'ü kamu görevlisi olmuş

Toplamda 300 İsveç vatandaşının IŞİD'e katıldığı tahmin ediliyor (Reuters)

İsveç'te Ortadoğu'dan dönen eski IŞİD militanlarının anaokulları, eğlence merkezleri ve sosyal hizmet merkezlerinde çalıştıkları ortaya çıktı.

İsveç Eğitim Bakanı Lotta Edholm, Stockholm'ün eski IŞİD'lilerin kontrolüyle ilgili politikalarını "naif" bulduğunu söyledi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

İsveç gazetesi Expressen, IŞİD'in kontrol ettiği bölgelerden İsveç'e dönen 83 kişiden 21'inin çocuklarla ve gençlerle bağlantılı işlerde çalıştığını ortaya çıkardı. 

Toplamda 24 eski IŞİD'linin polis ve istihbarattan gelen uyarılara rağmen kamu görevlisi olarak işe alındıkları iddia edildi.

Expressen'in haberinde eski IŞİD'lilerin bir bölümünün Suriye'de seneler geçirmesine rağmen İsveç'e döndükten kısa bir süre sonra işe alındıkları ifade edildi.

Konunun ortaya çıkmasının ardından bir açıklama yapan Eğitim Bakanı Edholm, "IŞİD'li teröristlerin İsveç'teki okullarda ve eğlence merkezlerinde çalışması kabul edilemez. Bunun olmasına izin verilmemeli" ifadelerini kullandı.

Güvenlik soruşturmalarının başarısız olduğunu belirten Edholm şöyle konuştu:

Yetkililer birlikte çalışmalı. Şu anda kurumlar arasındaki gizliliğin nasıl aşılabileceği konusunu düşünüyoruz. Böylece polis, sosyal hizmetler ve okullar birbiriyle konuşabilir. Bu kişilerle ilgili bilgilerin polisin elinde olduğu açık ve bu bilgiler bir şekilde okullara ulaştırılmalı.

İsveç hükümeti konuyla ilgili soruşturma başlatıldığını duyurdu.


Independent Türkçe, Euractiv, Expressen

DAHA FAZLA HABER OKU