James Webb Uzay Teleskobu, Samanyolu merkezinde "gençlik pınarı" buldu

Kara deliğin yer aldığı bölgede son derece ekstrem koşullar var

Samanyolu'nun merkez bölgesi, Hubble Uzay Teleskobu, Spitzer ve Chandra X-ışını Teleskobu gibi araçlardan elde edilen veriler doğrultusunda 2009'da böyle yapılandırılmıştı (NASA)

James Webb Uzay Teleskobu'yla yapılan gözlemler, Samanyolu Galaksisi'nin merkezindeki kara deliğin yakınında yeni yıldızlar oluşturan bir "gençlik pınarının" var olduğunu doğruladı.

Söz konusu gözlemlere kadar bilim insanları bu türden yıldızların son derece zorlu koşulların hüküm sürdüğü bu bölgede var olamayacağını düşünüyordu.

Galaksinin süper kütleli kara deliğinden gelen güçlü radyasyon ve kütle çekim kuvveti yeni yıldızların oluşması için son derece elverişsiz koşullar yaratıyor.

Yine de gökbilimciler onlarca yıldır galaktik merkezin yakınında, tüm tahminleri boşa çıkaran genç yıldızlar buluyor. Örneğin IRS13 diye bilinen genç yıldızlardan oluşan özel bir küme, 20 yıldan fazla bir süre önce keşfedilmişti.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Yeni araştırmada bir ekip, aralarında NASA öncülüğünde işletilen James Webb'in de yer aldığı bir dizi farklı teleskoptan gelen verileri karşılaştırdı.

Sonuçta IRS13'teki yıldızların, sadece 100 bin yaşında olduğu teyit edildi. Karşılaştırmak gerekirse Samanyolu Galaksisi'nin 13,6 milyar, Güneş'in de 4,6 milyar yaşında olduğu tahmin ediliyor.

Köln Üniversitesi Astrofizik Enstitüsü'nden gökbilimci Florian Peißker, "IRS13'ün analizi ve yorumlanması, Galaktik Merkez'deki beklenmedik genç yıldızlar hakkında onlarca yıllık bir gizemi çözmeye yönelik ilk girişim" diye konuştu.

Peißker ve meslektaşları, bu araştırmalar sayesinde söz konusu genç yıldızların olmamaları gereken ürkütücü bölgede nasıl var olabildiklerini anlamayı hedefliyor.

Peißker, "Süper kütleli kara deliğin menzili içindeki çok genç yıldızların, IRS13 gibi yıldız kümelerinde oluşmuş olabileceğine dair kapsamlı kanıtlar topladık" diye ekledi.

Ekibin gözlemleri, IRS13'teki bazı yıldızların galaktik banliyölerde, yani bu merkezi bölgeden daha uzakta ortaya çıkmış olabileceğini ve daha sonra kara deliğin yakınına göç ederek kütle çekim kuvvetine hapsolmuş olabileceğini düşünüyor.

The Astronomical Journal adlı bilimsel dergide yayımlanan makaleye göre IRS13 kümesi uzayda sürüklendikçe yeni malzemelerle etkileşime girmiş ve bunun sonucunda da yeni yıldızlar doğmuş olabilir.

James Webb Uzay Teleskobu ayrıca galaktik merkezin derinliklerini gözlemledi ve IRS13 yakınında su buzunun varlığına işaret eden kanıtlar tespit etti. Bu da yeni yıldızların oluştuğunu kanıtlayan bir keşif oldu.

Teleskobun yakında IRS13'le ilgili daha fazla bilgi vermesi ve gökbilimcilere Samanyolu'nun çekirdeğindeki genç yıldızların gizemine dair daha fazla kanıt sunması bekleniyor.

 

Independent Türkçe, Livescience, Space

Derleyen: Çağla Üren

DAHA FAZLA HABER OKU