Zelenski uzun menzilli ATACMS füzelerini Rusya'ya karşı kullandıklarını açıkladı

Zelenski, MGM-140 Ordu Taktik Füze Sistemi'nin Rus hedeflerine karşı "isabetli bir şekilde çalıştığını" söylüyor

(AP)

Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenski, Ukrayna savunma güçlerinin Rusya'ya karşı operasyonlarında ABD yapımı uzun menzilli ATACMS füzelerini kullandığını söyledi.

Zelenski salı günü yaptığı açıklamada, resmi adıyla MGM-140 Ordu Taktik Füze Sistemi (Army Tactical Missile System) diye bilinen uzun menzilli silahın yakın zamanda Rusya'ya karşı savaş alanında kullanıldığını ve "çok isabetli bir şekilde çalıştığını" ifade etti.

Lockheed Martin'in ürettiği ABD yapımı füze sistemi, Ukrayna güçlerinin bir süredir kullandığı M-142 Yüksek Hareket Yetenekli Topçu Roket Sistemi fırlatıcılarından ateşlenebiliyor. Fakat diğer füzelerden farklı olarak ATACMS'in yaklaşık 290 km uzaktaki hedefleri vurmak için kullanılabilmesi Ukrayna savunma güçlerinin, Rusya'nın cephe hatlarının çok gerisindeki komuta, kontrol ve ikmal noktalarını vurmasına olanak sağlayacaktır.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Ellerindeki silahların Ukrayna sınırları içinde, Rus kontrolünde yer alan toprakların derinliklerindeki hedefleri vurmada yetersiz kaldığını gerekçe gösteren Zelenski ve hükümeti, ABD'li yetkililere ATACMS sistemi için aylardır baskı yapıyordu.

Aylar süren ısrarların ardından ABD Başkanı Joe Biden, geçen ay Beyaz Saray'da bir araya geldiği Zelenski'ye ABD'nin Ukrayna güçlerine "az sayıda" gelişmiş füze tedarik edeceğini söylemişti.

Güney Kore, Romanya, Yunanistan, Türkiye ve Polonya'nın da kullandığı ATACMS sistemi, ABD Ordusu'nun internet sitesine göre belirli bir çatışmada ön cephe hatlarının çok gerisindeki komuta ve kontrol merkezleri, hava savunma ve lojistik bölgeleri gibi "düşmanın ikinci kademe güçlerine derinlemesine saldırı" için tasarlandı.

Ayrıca kimliğinin gizli kalması koşuluyla konuşan ABD'li bir yetkili, füzelerin gerçekten de Ukrayna güçlerine teslim edildiğini ve savaş alanında kullanıldığını belirtti.

Ajanslardan da yararlanılmıştır



*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe'nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/news/world/europe

Independent Türkçe için çeviren: Gökçe Uçak

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU