Gelecek vaat eden aktörün Baba'da rol almasını Marlon Brando engellemiş

Meşhur klasikte Al Pacino yerine başka bir yıldız oynayabilirdi

1972 yapımı film En İyi Film, En İyi Uyarlama Senaryo ve En İyi Erkek Oyuncu dalında Oscar kazanmıştı (Paramount)

Baba (The Godfather) tüm zamanların en iyi filmlerinden biri olarak kabul edilse de Mario Puzo'nun aynı adlı romanı bir edebiyat klasiği sayılmıyor. 

İlk çıktığı dönemde çok satanlar listesinde yer alsa da klasikler arasına giremeyen Baba, bazı eleştirmenler tarafından "standart bir havaalanı romanı" olarak kabul ediliyor.

En iyi oyuncuları seçmek istedi

Ancak Francis Ford Coppola'nın film için hedefleri, kaynak malzemeden çok daha büyüktü. Yönetmen, sıradan bir gangster hikayesini aile, miras, Amerikan politikası ve gücün karmaşık bir analizine dönüştürmek istiyordu.

Bunun için 84 yaşındaki yönetmenin mümkün olan en iyi oyuncuları seçmesi gerekiyordu.

Coppola'nın oyuncu seçme süreci, Paramount Pictures ve yapımcı Al Ruddy'nin ticari açıdan da uygun bir film yapma baskısıyla uğraşmak zorunda kaldığı için son derece stresliydi. 

Al Pacino, James Caan, Robert Duvall ve Sterling Hayden her ne kadar tanınmış isimler olsa da Baba, kariyerlerini bir üst seviyeye taşımadan önce "film yıldızı" sayılmazlardı. 

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Coppola, Paramount'un gişede hit olma arzusunu tatmin etmek için, kıdemli gangster Don Vito Corleone rolünde büyük bir yıldıza ihtiyacı olduğunu biliyordu. Marlon Brando, rol için mükemmel bir seçimdi. 

Coppola, Burt Reynolds'ın Michael Carleone gibi genç ve başlangıçta masum biri için mükemmel olacağını düşünse de Brando ona katılmıyordu. 

İddiaya göre Brando, Reynolds'ın işe alınması halinde yapımdan ayrılmakla tehdit etmiş ve Coppola'yı mükemmel Michael Corleone'yi bulmak için oyuncu seçme sürecini genişletmeye zorlamıştı.

Rol için ünlü isimler düşünüldü

Michael Carleone rolü için tek düşünülen isim Reynolds değildi. James Caan, Dustin Hoffman, Martin Sheen, Dean Stockwell, Jack Nicholson ve Ryan O'Neal da filmin yapımı sırasında çeşitli noktalarda rolü üstlenmek için düşünüldü. 

Film için en iyisinin, Michael'ı İtalyan asıllı bir Amerikalının canlandırması olacağını düşünen Coppola için Al Pacino öne çıktı. Paramount, önceleri Pacino'nun boyunu çok kısa bulmasına rağmen rol için seçilen isim usta aktör oldu. 

Film, 6 milyon dolarlık bütçesine rağmen dünya çapında 137 milyon dolar hasılat etti.


Independent Türkçe, Collider, Vanity Fair

DAHA FAZLA HABER OKU