Eşinin ailesi Gazze'de mahsur kalınca İskoçya Başbakanı, Londra'ya tepki gösterdi

"Filistinlilerin yaşamına İsraillilerinki kadar değer vermiyorlar"

38 yaşındaki Hamza Yusuf martta parti liderliğine seçilerek İskoçya'nın ilk Müslüman başbakanı olmuştu (Reuters)

Kayınvalidesi ve kayınpederi Gazze'de mahsur kalan İskoçya Başbakanı Hamza Yusuf, Birleşik Krallık hükümetinin Filistinlilerin yaşamına İsraillilerinki kadar değer vermediğini söyledi. 

Liderliğini yaptığı İskoç Ulusal Partisi'nin bu haftasonu yapılan yıllık kongresi öncesinde cuma günü bir röportaj veren Başbakan Yusuf, Londra hükümetini hedef aldı.

ITV'ye verdiği röportajda Birleşik Krallık yönetiminin Filistinlilerin hayatına İsraillerinki kadar değer verip vermediğinin sorulması üzerine Yusuf, "Hayır verilmiyor. Asıl nokta budur. Bir Filistinlinin hayatı bir İsraillinin hayatına eşittir" ifadelerini kullandı.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Britanya'da bazı siyasetçilerin Gazze halkına en ufak bir sempati beslemediğini belirten Yusuf, "Birleşik Krallık hükümetimiz, İsrail'in bir müttefiki olarak güvenilir pozisyonunu toplu cezalandırmanın durması için kullanmalı. Filistinlilerle, İsraillilerin yaşamlarının eşit derecede değerli olduğunu söyleme konusunda en önde olmalılar" dedi.

Yusuf geçen hafta eşinin ailesinin, Hamas saldırılarının ardından Gazze'de mahsur kaldığını açıklamıştı. İskoç liderin eşinin ailesinin, hasta olan bir akrabalarını ziyaret için saldırılar öncesinde Gazze'ye gittikleri belirtilmişti.

Başbakan Yusuf konuyla ilgili cuma günü Sky News'e verdiği röportajda Birleşik Krallık lideri Rishi Sunak'ın ailesinin durumuyla ilgili kendisiyle henüz iletişim kurmadığını söyledi.

Yusuf ayrıca İsrail'e giden Dışişleri Bakanı James Cleverly'e yazdığı mektuba yanıt alamadığı için "kızgın ve hayalkırıklığı içinde" olduğunu ifade etti.

İskoç lider, 4 yaşındaki kızına anneannesinin Cadılar Bayramı'nda evde olacağını söylediğini ancak kendisinin bundan emin olmadığını anlattı. 

İskoçya Başbakanı Yusuf, BBC'ye verdiği röportajdaysa durumla ilgili kendini yalnız ve güçsüz hissettiğini aktardı.

Politico'ya konuşan kaynaklar Dışişleri Bakanı Cleverly'nin İsrail'e yaptığı ziyarette konuyu gündeme getirdiğini öne sürdü.

Yusuf'un kayınvalidesi Elizabeth El-Nakla geçen günlerde Gazze Şeridi'nde kaldığı evden bir video paylaşarak, "İnsanlık nerede? Bugün, bu çağda bunun yaşanmasına izin veren insanların kalbi nerede? Tanrı bize yardım etsin, hoşçakalın" ifadelerini kullanmıştı.


Independent Türkçe, Politico, Guardian

DAHA FAZLA HABER OKU