Tüketicilerin outlet mağazalarda aradığı lüks ürünler

Outlet mağaza fenomeni 1930'larda ABD'de başladı

Outlet mağazalarda bazen tüketicinin orijinal ürünlerle sahte ürünleri birbirinden ayırt etmesi zor olabiliyor / Fotoğraf: Independent Arabia

Yıllar önce tüketici açısından yeni bir çekim unsuru oluşturan outlet mağaza olgusunun ortaya çıkmasıyla Lübnan'da alışveriş alışkanlıklarında değişiklik yaşandı.

Bu tür giyim mağazaları, özellikle Lübnan'daki kriz döneminde ülkenin farklı bölgelerinde yayıldı.

Bu mağazalarda dünya çapındaki markalar uygun fiyatlarla sunuldu, ancak bu mağazalar her zaman en son trendleri ve tasarımları sunmuyorlar ve bazıları sahte markalar sunma amacıyla kötüye kullanılabiliyor.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Yeni "eski konsept"

Bu ticaret, geçmiş yüzyılın 1930'larında ABD'de ortaya çıktı.

O dönemde büyük fabrikalara ve dünya çapındaki markalara ait mağazalar ortaya çıktı ve bu mağazalarda satılan ürünler ya satılmamış ya da hafif kusurları bulunan mallardı ve uygun fiyatlarla sunuluyordu.

Ancak bu konsept öncelikle büyük fabrikaların çalışanlarına yönelikti, ve o zamanlar amacı hasarlı veya satılamayan mallardan kurtulmaktı.

1974 yılında Pennsylvania'da bir grup outlet mağazasını içeren ilk alışveriş merkezinin açılmasıyla oyunun kuralları değişti.

Bu ticaret o zamanlar popülerlik kazanmaya başladı ve ardından ABD'nin farklı eyaletlerinde büyük sayılar halinde yayıldı.

Daha sonra Avrupa'ya ve ardından Asya'ya, özellikle 1990'ların ortalarında Japonya'ya yayıldı.


Lübnanlıların ilgisini çeken bir konsept

Son zamanlarda Lübnan'da çoğu outlet mağazası Avrupa ve ABD'den ithal edilen çeşitli ürünleri sunuyor.

Ünlü markalara ait mağazalar azdır ve genellikle spor dünyasındaki markalarla sınırlı.

Ancak Louis Vuitton gibi bazı uluslararası markalar, ürünlerini hiçbir zaman indirime koymazlar ve eğer piyasada bulunuyorlarsa muhtemelen sahte ürünler.

Adidas ve Reebok markalarının Lübnan temsilcisi Azadea şirketinin mağazalar müdürü Yvette Dib, iki markanın koleksiyonlarının iki yıldan fazla geriye gitmediğini ve diğer markalara göre yüzde 20 ila 30 daha düşük fiyatlarla satışa sunulduğunu açıklıyor.

Ayrıca Dib, şirketin döviz kurlarında bir değişiklik olduğunda indirimler sunulduğunu belirtiyor.

Nike ve Converse markalarının özel Factory Outlet mağazasındaki bir çalışan, ürün fiyatlarının yüzde 20 ile yüzde 60 arasında değişebileceğini ve periyodik olarak büyük indirimlerin olduğunu ifade ediyor.

Bir koleksiyon mağazada daha uzun süre bulundukça fiyatlar düşer ve indirimler artar, sonunda ürünler en düşük fiyatlara ulaşabilir ve bazı ürünler 10 ila 20 ABD dolarına kadar düşebilir.
 


Talebe göre fiyatlandırma

All Brands Factory Outlet gibi diğer mağazalarda, markaların fiyatları genellikle yüzde 30 ila yüzde 70 oranında orijinal fiyatlarına göre daha düşük.

Ürün fiyatlandırma stratejileri, ürünlerin talep seviyelerine göre değişebilir. Kalan ürünler genellikle belirli bir süre sonra yardım kuruluşlarına bağışlanır.

Her ne kadar uluslararası markaların düşük fiyatlarla edinilmesi sürecini kolaylaştırdığı düşünüldüğünden bu tür mağazalara olan talep son dönemde artmış olsa da Eliane Matta, ilginin her zaman yoğun olduğunu belirtiyor, çünkü insanlar bu markalara başka türlü sahip olma imkanına sahip değiller.

Talebin krizle alakası yok ama tam tersine Korona salgınının yayılmasından bu yana ilgi bir miktar geriledi.

American Brands Outlet'te bazı Avrupa markalarının yanı sıra çoğunlukla Amerikan markaları da yer alıyor ancak bunların tamamı yüzde 80 oranında Amerika'dan ithal ediliyor.

Mağaza, pahalı markalara ait ürünleri yüzde 60 ila yüzde 70 oranında daha düşük fiyatlarla satın almak isteyen vatandaşlar arasında yoğun talep görüyor.

Her sezon sonunda fiyatların daha da düştüğünü belirten mağaza müdürü İbrahim Şehab'a göre koleksiyonlar genellikle bir yıl veya beş yıl öncesine ait.

Şehab, tüm ürünlerin aynı sezon içinde veya izleyen sezon içinde satılacağını burguladı.

Bu alışveriş konsepti uluslararası markaları herkesin erişimine sunmuş olsa da Lübnan'da bu markaların sahteleriyle karşılaşma sorunu vardır ve bunları düzenleyen yasalar yok.

Bu nedenle bu markaları satın almak isteyen vatandaşlar, orijinal ile sahte ürün arasındaki farkı anlayabilmek için moda konularında bilgili olmalı.

 

 

Independent Arabia

DAHA FAZLA HABER OKU