Finlandiya-Estonya doğalgaz hattında Rus sabotajı şüphesi

"Sızıntı kaza nedeniyle oluşmadı"

Balticconnector hattı üzerinden Finlandiya'dan Estonya'ya taşınan doğalgazın çoğu Letonya'ya iletiliyordu (Reuters)

Finlandiya ve Estonya arasındaki doğalgaz boru hattına Rusya'nın sabotaj düzenlediği iddia edildi.

Finlandiya'nın önde gelen tabloid gazetelerinden Iltalheti'ye konuşan ve kimliğini paylaşmayan bir güvenlik yetkilisi, Finlandiya Savunma Kuvvetleri'inin boru hattındaki sızıntıdan Rusya'nın sorumlu olabileceğinden şüphelendiğini öne sürdü. 

Yetkili, iddianın boru hattındaki sızıntıyla yürütülen bir iç soruşturmada ortaya atıldığını savunurken, sürece dair daha fazla bilgi paylaşmayı reddetti.

Finlandiya'nın kamu yayıncısı Yle'ye konuşan ve kimliklerini açıklamayan yetkililer de boru hattındaki sızıntının "kaza nedeniyle oluşmadığını" savundu.

Yle, Finlandiya Başbakanı Petteri Orpo ve Savunma Bakanı Antti Häkkänen'in bugün basın toplantısı düzenleyerek sürece dair açıklamalar yapacağını aktardı. 

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Haberde, Finlandiya polisine bağlı Ulusal Soruşturma Bürosu'nun bugün yapmayı planladığı basın toplantısının da iptal edildiği bildirildi. Yetkililerin iptale ilişkin açıklama yapmadığı aktarıldı. 

ABD merkezli Bloomberg gazetesine konuşan ve kimliğini paylaşmayan bir yetkili de soruşturmada henüz net sonuca varılmadığını belirtti. Haberde, söz konusu sızıntının Finlandiya sularında yaşandığı da yazıldı. 

Finlandiya'nın gaz iletim sistemi operatörü Gasgrid, pazar günü Balticconector adlı doğalgaz boru hattının sızıntı şüphesiyle kapatıldığını bildirmişti.

Denizaltından geçen 77 kilometrelik boru hattının tamir edilmesinin aylar sürebileceği de ifade edilmişti.

Estonyalı doğalgaz işletmecisi Elering'den dün yapılan açıklamada da hattaki sorunla ilgili incelemelerin sürdüğü, sabotaj dahil her türlü ihtimalin değerlendirildiği belirtilmişti.

1 Ocak 2020'de açılan ve arz talep dengesine göre çift yönlü akış sağlanan boru hattıyla günde 7,2 milyon metreküp gaz iletiliyor.


Independent Türkçe, Reuters, Yle, Bloomberg

DAHA FAZLA HABER OKU