Uluslararası Uzay İstasyonu'nda bir yıl içinde üçüncü sızıntı

Roscosmos yaptığı açıklamada, mürettebatın güvende olduğunu söyledi

ABD ve Rusya, 1998'den bu yana Uluslararası Uzay İstasyonu'nda birlikte çalışıyor 

Uluslararası Uzay İstasyonu'nda (UUİ) Rus kozmonotların bulunduğu bölümde bir yıldan kısa sürede üçüncü sızıntı yaşandı. Rusya'nın uzay ajansı Roscosmos, mürettebatın tehlikede olmadığını açıklamasına rağmen sızıntı, programın güvenliğine dair yeni sorular doğuruyor.

NASA'nın pazartes görüntülediği Rus görev kapsülünden uzaya püskürtülen soğutma sıvısı parçacıkları, Houston'daki görev kontrol merkezi ve astronotlar arasındaki konuşmalarda da doğrulandı.

 ''UUİ'nin Rusya bölümündeki Nauka modülünde, 2012'de istasyona teslim edilen yedek radyatör devresinde soğutma sıvısı sızıntısı yaşandı'' diyen Roscosmos, Telegram'dan yaptığı açıklamada, etkilenen bölgede sıcaklıkların normal kaldığı, mürettebatın güvende olduğunu ifade etti.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Rusça ''bilim'' anlamına gelen ve çok amaçlı Laboratuvar Modülü Yükseltmesi (MLM) olarak da bilinen ''Nauka'' 2021'de hayata geçirilmişti.

Sızıntı sonrası ABD'deki görev kontrol merkezi, kendi astronotlarına gönderdiği mesajda, parçacıklar gördüklerini ve bir ekibin kubbeye giderek araştırma yapmasını talep etti.

NASA astronotu Jasmin Moghbeli, daha sonra merkeze verdiği yanıtta, "MLM'deki radyatörden sızıntı geliyor" diyerek parçacıkları doğruladı.

İlk sızıntı değil

Son bir yılda UUİ'de üçüncü kez sızıntı yaşanıyor.

Rus kozmonotların 15 Aralık 2022'de UUİ'de gerçekleştirmesi planlanan uzay yürüyüşü, Soyuz-MS-22 aracındaki sızıntı nedeniyle iptal edilmişti.

Sızıntının görülmesinin ardından göktaşı çarpması nedeniyle hasar oluştuğu söylenen uzay aracı, 29 Mart 2023'te mürettebatsız olarak geri dönmüştü.

Geçen Şubat'ta da benzer bir sızıntı yaşanmış ve Rus Progress MS-21 kargo gemisinin enkaz parçaları Pasifik Okyanusu'na düşmüştü. 

Uzay analisti Jonathan McDowell, Rusların üç soğutma sisteminin sızdırma yaptığını ifade ederek, "Biri her neyse, ikisi tesadüf, üçüncüsü oluyorsa sistemsel bir şey” yorumunu yaptı. Taşeron firmanın hatalı olabileceğini söyleyen McDowell, Rusya'ya ait uzay sistemlerinin güvenirliğinde azalma olduğunu iddia etti. 


Independent Türkçe, AFP, Roscosmos

DAHA FAZLA HABER OKU