Tahran'dan Bağdat'a güvenlik anlaşmasını uygulaması baskısı

Araci ve Ahmediyan, Tahran’a muhalif Kürt silahlı grupların silahsızlandırılmasıyla ilgili son gelişmeleri ele aldılar

İran Yüksek Ulusal Güvenlik Konseyi internet sitesinde yayınlanan ve Yüksek Ulusal Güvenlik Konseyi Sekreteri Ali Ekber Ahmediyan ve Irak Ulusal Güvenlik Danışmanı Kasım el-Araci’nin Tahran’daki görüşmesinden / Fotoğraf: Şarku'l Avsat

Tahran, Bağdat'a, İran’ın Irak Kürt Bölgesel Yönetimi (IKBY) ile olan sınırının kontrolünün yanı sıra özellikle Tahran’a muhalif Kürt silahlı grupların silahsızlandırılması ve sınır dışı edilmesine ilişkin güvenlik anlaşmasının uygulanması için baskı yapmakta kararlı görünüyor.

Irak Ulusal Güvenlik Danışmanı Kasım el-Araci, dün (Pazar) Tahran'a bir ziyaret gerçekleştirdi. Araci, ziyareti sırasında İran Yüksek Ulusal Güvenlik Konseyi Sekreteri Ali Ekber Ahmediyan ile bir araya geldi. Görüşmede iki ülke arasında geçtiğimiz mart ayında imzalanan anlaşmaya ilişkin prosedürler ele alınırken, başta ekonomi dosyası olmak üzere çeşitli alanlardaki ikili konulara da değinildi.

İran basınına göre Ahmediyan görüşmede, geçtiğimiz mart ayında imzalanan güvenlik anlaşmasının ‘iki ülke arasındaki sınırların güvenliğini ve hem İran ve Irak sınırları içindeki hem de bölgedeki yasadışı unsurları ortadan kaldırmak için makul ve uygun bir yol haritasını garanti ettiğini vurguladı. Ahmediyan, anlaşmanın ‘doğru ve eksiksiz’ şekilde uygulanmasını istediklerini ifade etti.

Araci ise görüşmede, Irak hükümeti ve Ulusal Güvenlik Müsteşarlığı’nın İran ile imzalanan güvenlik anlaşmasını uygulama konusunda kararlı olduğunun altını çizdi.

İran Genelkurmay Başkanı Tümgeneral Muhammed Bakıri, Araci-Ahmediyan görüşmesinden birkaç gün önce Bağdat’ı Tahran’a muhalif Kürt silahlı grupların silahsızlandırılmaları ve Irak'ın tamamından sınır dışı edilmeleri için ‘sadece birkaç günü’ olduğu yönünde uyarmıştı. İran, Irak'a güvenlik anlaşmasını uygulaması için 19 Eylül'e kadar süre vermişti.

İran Yüksek Ulusal Güvenlik Konseyi'nin medya platformu Nour News, bir haberinde şu ifadelere yer verdi:

Bugün, bu sürenin dolduğu ve Irak’ın (anlaşmadaki) sorumluluklarının büyük bir kısmını yerine getirdiği dikkate alındığında, İran’ın Irak'ta güvenliğin artırılmasına önemli katkı sağlayacağı anlaşılıyor.

Öte yandan Irak Ortak Operasyonlar Komutan Yardımcısı Korgeneral Kays Halaf El-Muhammedavi, bir açıklama yaparak, Ulusal Güvenlik Müsteşarlığı, Savunma ve İçişleri Bakanlıkları ve güvenlik teşkilatlarından yetkililerin yer aldığı bir üst komitenin yaklaşık bir yıldır İran ile bir anlaşmaya varılmasına yönelik mekanizmaların geliştirilmesi amacıyla çalıştığını söyledi.

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

 

Şarku'l Avsat'ın haberlerine ulaşmak için tıklayın

DAHA FAZLA HABER OKU