"Sinir bozucu" insanları sessize almanızı sağlayacak bir cihaz geliştirildi

Yeni hoparlör sistemi, Black Mirror'a benzetildi

Cihaz sesleri en az yüzde 90 doğrulukla ayırt edebiliyor (Malek Itani)

Sessize alma seçeneğini tıklayarak katılımcıların çevrimiçi toplantılarda konuşmasını engellemek kolay. Peki ya bir kafede oturan bir kişinin, yanı başındaki kalabalık ve gürültülü masayı tek tuşla susturabilmesi mümkün mü?

ABD'deki Paul G. Allen Bilgisayar Bilimi ve Mühendisliği Okulu'ndan araştırmacılar, bir odanın içindeki belirli bir bölümü tamamen sessize almayı mümkün kılan hoparlör sistemi icat etti.

Akıllı ve şekil değiştiren hoparlör, bir odayı alanlara ayırıyor. Sistem bu alanların her birine kendi kendine konuşlanabilen mikrofonlar içeriyor.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Bu teknoloji, gürültü önleyici kulaklıklardakine benzer bir prensibe sahip. Yüksek sesli bireylerin yakınına yerleşen küçük robotik mikrofonlar, gürültüyü etkin biçimde nötralize etmek için zıt fazlı ("anti-gürültü" diye de anılır) ses dalgaları yayıyor.

Mikrofonlar, sisteme dahil edilen yapay zeka algoritmaları sayesinde yüksek sesin geldiği alanları tespit edebiliyor. Algoritmalar aynı zamanda farklı seslerin ayırt edilmesine ve konuşan kişilerin tanımlanmasına da olanak veriyor.

Diğer bir deyişle hoparlör sistemi, bir masada özellikle gürültülü veya rahatsız edici bir konuşma meydana geldiğinde oraya yerleştirilen robotun sesi azaltmasını ve diğer bölgelerdeki konuşmaların kesintisiz devam etmesini sağlayabiliyor.

Hakemli bilimsel dergi Nature Communications'ta yayımlanan çalışmanın başyazarı Malek Itani, "Bir odada konuşan birden fazla kişinin konumunu takip edebiliyor ve konuşmalarını ayırabiliyoruz" dedi:

Gözlerimi kapatırsam ve bir odada 10 kişi konuşuyorsa, kimin ne söylediğini ve odanın tam olarak neresinde olduklarını bilemem. İnsan beyninin bunu işlemesi son derece zordur. Şimdiye kadar teknoloji için de zordu.

Sistemde her biri yaklaşık 2,5 santimetre çapındaki 7 robotik mikrofon var. Bu minik robotlar yüksek frekanslı sesleri adeta yarasalar gibi kendilerine rehber olarak kullanıyor.

Böylece sesin geldiği masalara kendi kendilerine konumlanarak yüksek sesle konuşanları veya "sinir bozucu" sesler çıkaran kişileri sessize alabiliyor.

Araştırma ekibi söz konusu sistemin kafe veya toplantı alanlarında kullanılmasını umuyor.

Distopik teknolojileri konu alan Black Mirror'a benzetilen sistem, kapalı alanlarda gürültünün etkin biçimde azaltılmasını sağlayabilir. Dizinin White Christmas (Beyaz Noel) dizisinde bir kadın, eski eşini sessize almış ve ölene dek kendisiyle iletişim kurmasını engellemişti.

Ekip, halihazırda bir prototipi işyerleri, oturma odaları ve mutfaklar dahil olmak üzere çeşitli kapalı alanlarda test ediyor.

 

Independent Türkçe, Interesting Engineering, Futurism

Derleyen: Çağla Üren

DAHA FAZLA HABER OKU